de huid van jouw baby


Kwetsbaar van nature
Een babyhuid functioneert anders
dan die van een volwassene

SOS luieruitslag

De billetjes van je baby krijgen dagelijks heel wat te verduren, wat vaak resulteert in roodheid en irritatie. Met andere woorden: luieruitslag.

De billetjes van je baby: een bijzonder gevoelige plek.

Hoewel de medische term "luiererytheem" wat beangstigend klinkt, is luieruitslag een goedaardige aandoening waar alle baby's last van kunnen hebben. Tal van factoren kunnen zorgen voor rode, geiiriteerde billen:

  • 1Babybilletjes bevinden zich heel vaak in een vochtige omgeving. Ze staan ook regelmatig in contact met urine en ontlasting, die beide een zuur karakter hebben. Het wordt nog erger bij warm weer.
  • 2Ook te kleine luiers of luiers die niet vaak genoeg worden verschoond kunnen de luieruitslag erger maken. En zodra je baby rechtop begint te zitten - rond de leeftijd van 6 maanden - ontstaat er extra wrijving, wat het risico op luieruitslag vergroot.
  • 3Het doorkomen van de tandjes en andere typische babykwaaltjes kunnen ook gepaard gaan met een geïrriteerde huid van de billetjes.
  • 4Reinigingsgewoonten en producten die niet geschikt zijn voor de kwetsbare babyhuid.

Statistiek

10 tot 15%

van de raadplegingen bij de kinderarts heeft te maken met luieruitslag.

Hoe behandel je luieruitslag?

Als je baby last krijgt van luieruitslag, moet de huid van de billetjes in alle zachtheid worden verzorgd en gekalmeerd. Over het algemeen duurt het 2 tot 4 dagen voor de roodheid verdwijnt, mits je de huid verzorgt met de juiste producten.

Voor het reinigen van de geïrriteerde huid gebruik je  CICAPLAST Wasgel B5. Deze verzachtende, zuiverende gel reinigt grondig en vermindert het risico op infecties. Breng daarna een beschermende crème  aan om de huid te kalmeren en te herstellen. Tip: breng deze aan met cirkelvormige bewegingen. Het is ook een goed idee om de billetjes enige tijd aan de lucht te laten drogen.

Hoe kan je luieruitslag voorkomen?

Luiererytheem kan je met deze eenvoudige gewoonten voorkomen:

  • Koop luiers in de juiste maat voor jouw baby. Verschoon de luier meteen wanneer hij nat of vies is, om langdurig contact van de huid met urine of ontlasting te vermijden. Zelfs een schone luier moet minstens om de 3 uur worden vervangen.
  • Maak, wanneer je een luier moet verversen, de billetjes van je baby proper met een zachte zeepvrije gel zoals  CICAPLAST B5 of  LIPIKAR Syndet. Vermijd zeep, douchehandschoenen en sponzen. Het is ook beter om geen vochtige doekjes te gebruiken, want die bevorderen het wrijven en kunnen de babyhuid irriteren.
  • Dep billetjes en huidplooien zachtjes droog.
  • Wacht niet tot de huid rood of geïrriteerd is. Breng na elke luierwissel een beschermende crème aan.