de huid van jouw baby


Kwetsbaar van nature
Een babyhuid functioneert anders
dan die van een volwassene

Zo versla je luieruitslag en blijven delicate babybilletjes goed beschermd

Niets zo gevoelig als babybilletjes – en daarmee doelen we op de huid. Luier aan, luier uit, en voor je het weet: de gevreesde luieruitslag. Zo verdwijnen roodhuid en irritaties als sneeuw voor de zon.

-

Een babyzachte huid, iedereen wil het wel. Maar tegelijkertijd: niets zo gevoelig als het huidje van een paar maanden oud mens. Voor veel vrouwen is het moederschap een heel nieuw territorium, waarbij vooral de vraag rijst: hoe zorg ik voor de huid van mijn baby en dan met name die zachte babybilletjes? Toegegeven, ze krijgen het aardig te verduren. Luier aan, luier uit, en voor je het weet is er sprake van luieruitslag. Resultaat: roodheid en irritatie. Hier is een medische term voor, namelijk: ‘luiererytheem’. Klinkt wat beangstigend, maar niet gevreesd, het is een goedaardige aandoening die nu eenmaal bij deze levensfase hoort. Laten we eerst eens kijken wat de oorzaken zijn:

 • 1Zure omgeving
  Hebben wij volwassenen voor onszelf een laatje met droge, desgewenst zijdezachte lingerie paraat, babybilletjes bevinden zich vrijwel altijd in een vochtige omgeving. Het dragen van luiers betekent dat de huid regelmatig is blootgesteld aan urine en ontlasting – beiden hebben een zuur karakter. Warm weer verergert deze situatie hiernaast.
 • 2Te kleine luiers
  Vooral vermijden: te kleine luiers of luiers die niet vaak genoeg worden verschoond. Dit kan de luieruitslag verergeren. Zodra je baby rechtop gaat zitten – rond de leeftijd van 6 maanden – ontstaat er bovendien extra wrijving, wat het risico op luieruitslag vergroot.
 • 3Doorkomende tandjes
  Typische babykwaaltjes, zoals het doorkomen van de tandjes, kunnen gepaard gaan met een geïrriteerde huid van de billetjes. Let hierop.
 • 4Verzorgingsroutine
  Hoe en met welke producten de babyhuid wordt gereinigd maakt verschil. Belangrijk: deze horen echt bedoeld te zijn voor het babyhuidje.

STATISTIEK

10 tot 15%

van bezoekjes aan de kinderarts heeft te maken met luieruitslag

Hoe behandel je luieruitslag?

Vooral wat betreft verzorgingsroutine kan een grote slag geslagen worden. Heeft je baby inmiddels al last van luieruitslag? Zorg er dan voor dat deze in alle zachtheid wordt verzorgd en gekalmeerd met de lijn van Cicaplast. Hierna is het een kwestie van een beetje geduld. Doorgaans duurt het twee tot vier dagen voor de roodheid verdwijnt, mits de huid is verzorgd met de juiste producten.

De favoriet van dermatologen: Cicaplast
Voor het reinigen van de geïrriteerde huid gebruik je bij uitstek eerst  Cicaplast Wasgel B5 Deze verzachtende, zuiverende gel reinigt grondig en vermindert het risico op infecties. Breng daarna beschermende crème Cicaplast aan om de huid te kalmeren en te herstellen. Tip: breng deze met cirkelvormige bewegingen aan. Laat de billetjes hierna enige tijd aan de lucht drogen.

Hoe voorkom je luieruitslag?

We kennen het gezegde allemaal: voorkomen is beter dan genezen. Zeker bij luiererytheem. Houd een paar simpele gewoonten aan:

 • Juiste maat
  Koop luiers in de juiste maat voor jouw baby, want anders kan dit ongewenste irritaties opwekken.
 • Maak, wanneer je een luier moet verversen, de billetjes van je baby proper met een zachte gel zoals  CICAPLAST B5 of (voor de extra droge huid)  LIPIKAR Syndet. 
  Vermijd zeep, douchehandschoenen en sponzen, want die zijn vaak te agressief van structuur. Het is ook beter om geen vochtige doekjes te gebruiken, aangezien die wrijving in de hand werken en de babyhuid kunnen irriteren.
 • Vervang om de drie uur
  Verschoon de luier meteen wanneer deze nat of vies is, om langdurig contact van de huid met urine en ontlasting te vermijden. Zelfs schone luiers moeten om de drie uur vervangen worden.
 • Met beleid
  Wees voorzichtig met de huid van je baby. Dep billetjes alsook huidplooien (waar sneller vuil tussen verstopt raakt) zachtjes droog. Beschermende crème

  Wacht niet tot de huid rood of geïrriteerd is.
  Na elke luierwissel is de babyhuid gebaat bij een goede luiercrème, zoals de Cicaplast-balsem.