DOOR DE ZON BESCHADIGDE
HUID

De zon kan een gevaar zijn voor ieder huidtype, maar beschadigde of een herstellende huid is extra kwetsbaar voor de effecten van uv. Beschadigde huid loopt grotere risico's ten gevolge van al bestaande huidaandoeningen zoals eczeem, acne of rosacea, of door interventies zoals schoonheidsbehandelingen (laserbehandelingen, peelings) of zelfs tatoeages. Waarom is beschadigde huid zo kwetsbaar onder de zon? Wanneer de huid geneest, is deze 'blootgelegd' en gevoeliger voor beschadiging door uv-straling. De huid is ook gevoeliger voor donkere vlekken, aangeduid als postinflammatoire hyperpigmentatie. 

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe word ik bruin zonder mijn huid te beschadigen?

De huid wordt bruin wanneer bepaalde cellen reageren op uv-beschadiging door een pigment te produceren dat melanine heet. Melanine beschermt huidcellen door uv-straling te absorberen. Het is kortom niet mogelijk te bruinen zonder eerst de huid bloot te stellen aan schadelijke uv-straling die kan leiden tot verbranding, voortijdige veroudering en huidkanker.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

Als je je huid blootstelt aan de zon, kun je verbranden en bestaat er op lange termijn een risico op vroegtijdige veroudering en huidkanker. Om veilig te blijven in de zon kun je het beste van 11 tot 15 uur in de schaduw blijven en een hoed, beschermende kleding en een zonnebril dragen.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe bescherm ik een nieuwe tatoeage tegen de zon?

In de eerste vier weken na het zetten van de tatoeage moet de huid nog genezen. De huid is dan erg kwetsbaar voor de zon en er kan post-inflammatoire hyperpigmentatie (een donkerbruine verkleuring) optreden. Ook kan het pigment van je tatoeage vervagen. Bescherm de tatoeage met een herstellende huidbarrièrecrème die SPF50 bevat, zoals CICAPLAST Baume B5 SPF50.

1 quote-marks

Wat is de SPF van een zonnebrandcrème?

SPF staat voor 'sun protection factor' (zonbeschermingsfactor). De factor geeft aan hoe goed de zonnebrandcrème de huid beschermt tegen UVB-straling, dat verbranding van de huid veroorzaakt. Hoe hoger het nummer, hoe beter de bescherming. Aangeraden wordt om je in de zon elke twee uur in te smeren met minimaal SPF30.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Beschermt een zelfbruinende spray ook tegen de zon?

Absoluut niet! Een zelfbruinende spray reageert met dode cellen op de huid om de huid een kleur te geven. Dit heeft totaal geen invloed op de bescherming tegen de zon van de huid. Een zelfbruinende spray is veel veiliger dan normaal bruinen, maar je dient na toepassing van een dergelijke spray je huid te beschermen met een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

KINDEREN ZIJN
KWETSBAARDER VOOR DE ZON.

WAAR TRUE-ANSWER

Een goede bescherming tegen de zon is van het grootste belang voor kinderen, vooral als je weet dat 50 - 80% van de uv-gerelateerde schade optreedt vóór de leeftijd van 20 jaar en dat 1 op de 55 mensen die in 2008 geboren zijn op een dag een melanoom zal ontwikkelen. Maar dit risico kan drastisch worden verminderd met de juiste bescherming.
Leer Meer

BESCHADIGDE HUID BESCHERMEN
IN DE ZON

Wanneer de huid beschadigd, verzwakt of helend is, is het om deze redenen extra belangrijk de huid te beschermen met een zonnebrandcrème die je kunt vertrouwen en die zelfs op een kwetsbare huid goed wordt verdragen. De beste formules moeten ook kalmerende, actieve ingrediënten bevatten, zoals thermaal bronwater, om je kwetsbare huid te verzorgen terwijl je deze probeert te beschermen.

In de volgende artikelen vind je onze deskundige aanbevelingen over zonnebrandcrèmes die je in verschillende situaties kunt gebruiken op gevoelige of helende huid. Een niet-comedogene formule is bijvoorbeeld de beste oplossing voor acnegevoelige huid, terwijl een hypoallergene formule de beste keuze is voor allergiegevoelige huid.

We leggen je ook uit hoe je verbrande huid het beste koelt, kalmeert en beschermt, en wanneer je mogelijk een arts nodig hebt.

In dit hoofdstuk vind je ook informatie over bescherming tegen de zon in de context van kankerbehandelingen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.