Tips bij droge handen

Last van droge en schrale handen? Lees over de oorzaken én wat je tegen droge handen kunt doen.

Iedereen heeft wel eens last van droge handen. Vooral in de wintermaanden zorgt het bij veel mensen voor gevoeligheid en irritatie. Water, zeep, wind en kou zijn vaak de boosdoeners. Wanneer je chronisch last hebt van droge handen kan het ook een erfelijke aandoening zijn.

Symptomen

Wat zijn symptomen van droge handen? Er zijn tal van symptomen waaraan je droge handen kunt herkennen. De meest veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Jeuk aan de handen
 • Pijnlijke, ruwe huid
 • Fijne lijntjes
 • Schilfering of vervelling
 • Kleine velletjes bij de nagelriemen
 • Kloven en scheuren in de huid van de handen
 • Roodheid
 • Wondjes op de handen
 • Bloedingen

Oorzaken

Wat is de oorzaak van droge handen? Droge handen worden veroorzaakt door vochttekort. Bij een normale huid wordt de verdamping van vocht gereguleerd door de hoeveelheid talg en vet. Dit huidvet, wat zich tussen de hoorncellen van de huid bevind, zorgt voor een beschermende laag. Wanneer de beschermlaag is aangetast kan er te veel vocht verdampen. Factoren die de beschermlaag aantasten, en dus droge handen veroorzaken zijn:

 • Handen wassen. Bij beroepen als kappers, doktoren, zusters of arbeiders is het normaal om de handen vaak te wassen. Het regelmatig wassen van de handen met zeep wast de beschermende laag van de handen.
 • Verkeerde producten. Veel verzorgingsproducten bevatten stoffen die de huid kunnen uitdrogen. Kies daarom voor producten die zacht zijn voor de huid.
 • Weer. Gedurende de wintermaanden komen drogen handen veel voor. Het veranderen van klimaat, vooral koude, droge lucht, laat de handen extra snel uitdrogen. Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht uit de handen.
 • Medische redenen. Sommige aandoeningen kunnen leiden tot droge handen of de kans vergroten dat iemand droge handen krijgt. Mensen met diabetes kunnen last hebben van slechte bloedcirculatie van de handen. Hierdoor droogt de huid van de handen sneller uit. Psoriais en eczeem zorgen voor een ontstekingreactie van de huid, waardoor de handen uitdrogen, vervellen en scheuren.
 • Stress. Wanneer je last hebt van eczeem kunnen de handen onder invloed van stress extra uitdrogen.

Behandelen

Tips tegen droge handen:

 • Draag handschoenen. Vooral bij beroepen waarbij de handen vaak in contact komen met water kan het dragen van handschoenen helpen om de handen te ontzien. Draag ook handschoenen bij huishoudelijk werk. Bij koud weer helpt het dragen van handschoenen om de handen te beschermen tegen de koude wind.
 • Handen wassen. Wanneer je jouw handen wast, was dan met lauw water en een neutrale zeep die de handen niet ontvet.
 • Handen drogen. Vermijd het gebruik van luchtdrogers om jouw handen te drogen. Dep liever jouw handen droog met een schone doek.
 • Hydrateren. Smeer jouw handen regelmatig in met hydraterende creme. Hydraterende creme helpt het vochtgehalte in de huid weer op pijl te brengen en de natuurlijke beschermlaag te versterken.
 • Herstellende creme, wanneer je last hebt van kloven en scheuren op de handen kun je een herstellende creme aanbrengen. Dit bevordert het genezingsproces.
 • Nagelriemen masseren. wanneer je hydraterende creme aanbrengt, vergeet dan vooral niet de nagelriemen mee te nemen. Door de nagelriemen te masseren wordt de bloedsomloop verbeterd waardoor de huid sneller herstelt.
 • Nachtelijke behandeling. smeer jouw handen voor het slapengaan extra dik in met hydraterende creme. Trek vervolgens handschoenen aan om de creme te 'vangen' zodat het beter in de huid kan trekken.
 • Scrubben. Het scrubben van de handen ontdoet de huid van vervuiling en dode huidcellen. Gebruik direct na het scrubben een hydraterende creme.
 • Verbeter de luchtvochtigheid in huis. Vooral in de wintermaanden kan de lucht in huis erg droog worden.
 • Medicatie. Wanneer je last hebt van eczeem of psoriasis heeft kun je overwegen om medicatie te gebruiken. Cremes met hydrocortisone worden vaak voorschreven en helpen de huid te verzachten.

Aanbevolen producten

Producten voor droge handen:

 • Normale handcreme: Lipikar Xerand is speciaal ontwikkeld voor droge handen. Het bevat hydraterende en herstellende bestanddelen die de beschermlaag herstellen.
 • Herstellende handcreme: Cicaplast versnelt het herstel van de geirriteerde, gebarsten operhuid.
 • Zeepvrije zeep: Lipikar Surgras douchecrème reinigt de huid zonder agressie en met respect voor de natuurlijke beschermlaag.

Mocht je last blijven houden van droge handen, neem dan contact op met jouw huisarts of dermatoloog.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.