WAT VEROORZAAKT EEN VETTIGE HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE?
HOE VOORKOM JE HET?

In tegenstelling tot wat velen geloven, wordt acne niet veroorzaakt door een “vuile huid”. Het is juist zo dat mensen met acne hun huid vaak te veel reinigen! De oorzaak ligt in de talgklieren die een vettige substantie afscheiden die we kennen als talg. Onder invloed van hormonen en een aantal andere factoren (stress, uv, vervuiling…) produceren deze klieren te veel talg, waardoor de poriën verstopt raken en er een uitbraak op kan treden.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe kan ik littekens na acne helpen verminderen?

Littekens na acne zijn vaak zeer lastig te behandelen. Bepaalde behandelingen zoals microdermabrasie, chemische peeling en laser- en microneedling kunnen helpen. Ideaal gezien dienen littekens na acne te worden voorkomen met geschikte medicatie zoals antibiotica en isotretinoïne. Vraag bij je apotheker ook om een goede dagelijkse huidverzorging zoals het EFFACLAR-assortiment.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat kan ik doen tegen cystische acne?

Cystische acne is de ernstigste vorm van acne en wordt geassocieerd met diepe, pijnlijke cysten. Vrij verkrijgbare behandelingen zijn soms niet afdoende om cystische acne te behandelen, hoewel crèmes met salicylzuur kunnen helpen. Bezoek een dermatoloog of je huisarts om een recept te krijgen voor antibiotica of isotretinoïne.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat kan ik doen tegen acne op de borst?

Acne op de borst kan op dezelfde manier behandeld worden als acne op het gezicht: Reinig de huid tweemaal daags met een milde schuimende reinigende gel. Pas vervolgens een dagelijks huidverzorging toe met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine. Vergeet ook niet direct na fysieke inspanning te douchen.

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat te doen tegen acne op mijn rug?

Reinig de huid dagelijks voorzichtig met een schuimende reinigingsgel. Pas vervolgens een dagelijks huidverzorging toe met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine. Als deze maatregelen niet voldoende zijn, ga dan naar je huisarts en/of dermatoloog en vraag om een medische behandeling met bijvoorbeeld retinoïden, antibiotica of isotretinoïne.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat kan ik doen tegen acne bij mijn baby?

Ongeveer 20% van alle baby's heeft last van acne. In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig. Acne bij baby's gaat vanzelf weer over. Vermijd irriterende producten en kies een milde, zeepvrije reiniger voor de huid. Schrob de huid niet, knijp niet in de puistjes en gebruik geen vrij verkrijgbare crèmes op de kwetsbare huid van de baby.

Was dit nuttig?

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan verzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid. Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt). We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Leer Meer

ACNE HEEFT BAAT BIJ
EEN GECOMBINEERDE AANPAK

Hoewel acne gedeeltelijk een genetische aandoening is (nu kan je eindelijk je ouders eens de schuld geven!) kun je door de juiste aanpassingen aan je levensstijl en een effectieve dagelijkse huidverzorgingsroutine milde gevallen van acne verminderen. Maar maak je geen zorgen, wij vertellen je alles wat je moet weten.

In ernstigere gevallen kan je dermatoloog aanraden om een combinatie van medicijnen te gebruiken en dermocosmetische oplossingen uit de apotheek zodra je minder last hebt van uitbraken. Het is in alle gevallen belangrijk om de door je dermatoloog voorgeschreven behandeling nauwgezet te volgen, zelfs als deze aan het begin niet lijkt te werken.

In deze sectie vertellen we je alles over vettige huid en acne, inclusief hormonale acne, en over een aantal minder bekende triggers van acne: stress, uv en vervuiling. We geven je ook tips over hoe je voor je vettige huid kunt zorgen (en zelfs over hoe je vlekken kunt voorkomen voorafgaand aan een uitbraak) en hoe je ervoor kunt zorgen dat je blijvend minder last hebt van acne.

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Blootstelling aan de zon verbetert acne op de korte termijn, maar veroorzaakt een rebound-effect waardoor je na de zomer weer meer puistjes krijgt.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.