ECZEEM

Atopische dermatitis, ofwel atopisch eczeem, is een huidaandoening die jeuk veroorzaakt, en die veel voorkomt bij baby's en kinderen. Maar liefst 15-20% van de kinderen onder de 7 jaar heeft eczeem, een percentage dat de afgelopen 30 jaar enorm is toegenomen. In 50% van de gevallen gaat eczeem vanzelf over voor het kind 5 jaar oud is, maar adolescenten en volwassenen kunnen nog altijd last hebben van eczeem.*

*Bron: CHU Nantes, unit voor oncologie en dermatologie, specialisme atopische dermatitis, april 2015

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe ziet eczeem eruit?

Bij baby's veroorzaakt eczeem ruwe, schilferige plekken, vooral op de wangen en kin. Bij oudere kinderen en volwassenen zit eczeem vooral op de hals en in de huidplooien rond de ellebogen, polsen en knieholtes. Eczeemplekken kunnen krassen vertonen en kunnen bloeden. Er kunnen zich ook blaren met afscheiding vormen. Na verloop van tijd kan de huid dikker en leerachtig worden.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe krijg je eczeem?

Eczeem is een genetische aandoening en komt vaak voor in families. De huid is daarbij "constitutioneel" droog, wat wil zeggen dat de barrière tegen allergenen en irriterende invloeden verzwakt is, waardoor deze de huid kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Bij volwassenen kan eczeem ontstaan in bepaalde beroepen waarbij men vaak de handen wast.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Geeft eczeem jeuk?

Ja! Jeuk, of pruritus, is een van de belangrijkste kenmerken van eczeem. De huidbarrière werkt niet goed, waardoor allergenen en irriterende stoffen diep in de huid kunnen doordringen. Hierdoor ontstaan ontstekingen en komt de jeukstof histamine vrij.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Is eczeem een allergie?

Eczeem is geen allergie, het is een atopische aandoening. Bij eczeem is de beschermende barrière van de huid defect, waardoor allergenen en irriterende stoffen diep kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken, met als resultaat de symptomen van eczeem (jeuk, roodhuid, droge plekken, etc.).

Meer te weten komen

1 quote-marks

Waardoor wordt eczeem bij baby's veroorzaakt?

Eczeem is een erfelijke aandoening die in bepaalde families voorkomt. De huid produceert onvoldoende vettige stoffen om zichzelf te beschermen, wordt kwetsbaar en staat open voor aanvallen voor allergenen en irriterende stoffen. De huid verliest hierdoor water en wordt droog en jeukerig. Dit gebeurt vaak op de wangen, kin en gewrichten.


Meer te weten komen

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen eczeem triggeren en voor een aanval zorgen. Als je het idee hebt dat bepaalde voeding eczeem bij jou of je kind erger maakt, raadpleeg dan een arts. Die kan bloedonderzoek of een huidpriktest doen om te zien of je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen (het gaat dan vooral om pinda's, melk, soja, tarwe, vis of ei).
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben leidt tot de vicieuze cirkel van eczeem: je nagels beschadigen de toch al kwetsbare huid. Hierdoor dringen meer allergenen en irriterende stoffen door in de huid, waardoor je nog meer gaat krabben en de huid nog verder beschadigd raakt. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan, wat helpt om de tijd tussen opvlammingen te verlengen en het krabben 's nachts te verminderen.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCHE DERMATITIS
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Afhankelijk van het kind kan atopische dermatitis een paar maanden of jaren duren. De helft van de kinderen die als baby atopisch eczeem hadden, is daar op vijfjarige leetijd over heen gegroeid. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve genezing voor eczeem, maar de aandoening kan beheerst worden met de juiste behandeling.
Leer Meer

WAT IS
ECZEEM?

Maar wat is atopische dermatitis, ofwel atopisch eczeem, precies? Het is een aandoening waarbij aan het huidoppervlak niet voldoende lipiden (die de huid hydrateren) worden afgescheiden, waardoor de huid 'constitutioneel' droog is. Het gevolg is dat bepaalde allergenen en irriterende stoffen, zoals agressieve wasmiddelen en huisstofmijt, de huid kunnen binnendringen, waar ze jeuk en ontstekingen veroorzaken. 

Hoe ziet eczeem eruit? Atopisch eczeem veroorzaakt jeukende en vaak geïrriteerd uitziende rode plekken op de huid. Bij baby's komen ze veel voor in het gezicht, en bij oudere kinderen in de huidplooien rond de ellebogen, polsen en knieën.

ECZEEM
EN ATOPIE

Eczeem wordt ook wel 'atopische dermatitis' of 'atopisch eczeem' genoemd, omdat het is gerelateerd aan een aandoening die 'atopie' heet. Atopie houdt in dat je een erfelijke aanleg hebt om allergieën te ontwikkelen. Eczeem gaat vaak samen met andere atopische of allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma of voedselallergieën. Het aantal mensen met atopie neemt, net als het aantal mensen met eczeem, sterk toe. In 1960 had 5-10% van de bevolking atopie, terwijl het nu eerder 10-20% is.

ATOPISCH ECZEEM
EN LEVENSKWALITEIT

Atopisch eczeem is niet 'alleen maar' een huidaandoening. Als je chronisch jeuk hebt ('pruritus'), kan dat heel irritant zijn, en kan het ook erg afleiden. Op school kan voortdurende jeuk het voor je kind bijvoorbeeld lastig maken om zich te concentreren. 's Nachts kunnen de jeuk en het krabben ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen, wat leidt tot veel frustratie en spanning bij zowel kinderen als ouders.

Gelukkig kunnen de experts in de apotheek helpen. Swipe voor een overzicht van de oplossingen (en 'lifestyle hacks') waarmee een huid die gevoelig is voor eczeem, snel weer jeukvrij wordt.

In de subsecties hieronder vind je informatie over de oorzaken van een atopische huid met aanleg voor eczeem, hoe je eczeem kunt voorkomen, én een speciale sectie over atopisch eczeem bij baby's en kinderen, met advies over hoe je zo min mogelijk last hebt van het eczeem op school, tijdens het sporten en in bed.

did you know

Wist u
dat?

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

Van alle huidaandoeningen komt eczeem op de tweede plaats als het gaat om impact op de kwaliteit van leven. Dit komt vooral door het slaapgebrek dat het veroorzaakt.

Bron: 'A comparative study of impairment of quality of life in children with skin disease and children with other chronic childhood diseases.' (Een vergelijkend onderzoek naar de aantasting van de kwaliteit van leven van kinderen met een huidaandoening in vergelijking met kinderen met andere chronische aandoeningen.) P.E. Beattie* en M.S. Lewis-Jones. Afdeling Dermatologie, Ninewells Hospital, Dundee DD1 9SY, U.K.*Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.