Huidirritatie: Oorzaken en behandeling

Article Read Duration 5 min lezen

Wat is huidirritatie? Welke behandelingen helpen ertegen? In dit artikel vind je het antwoord van La Roche-Posay en de dermatologen met wie het Franse verzorgingsmerk samenwerkt. Huidirritatie kan zich uiten in rode plekken, kloofjes, een ruw of een prikkelend en prikkend gevoel op de huid. Dit zijn manieren van je huid om een SOS-signaal te verzenden. Als de huid ontstoken en geïrriteerd raakt door een allergeen – stof waar de huid hevig op reageert – wordt het vaak rood omdat er bloed naar de plek met zuurstof en immuuncellen snelt om schade te herstellen. Vaak zien dermatologen dat irritatie wordt uitgelokt door bepaalde producten (soms ook door retinoïde of vitamine E) die door een kwetsbare huid slecht worden verdragen, zoals zeep, shampoo, te sterk geconcentreerde parfums en bepaalde specifieke bestanddelen. Een geïrriteerde huid in het gezicht of op het lichaam is niet prettig, en dient snel te worden verzorgd. Hoe kan die huidirritatie worden verzacht? Hierbij advies van lifestyletips tot de juiste zalf tegen jeuk en irritatie.

Wat is huidirritatie?

Huidirritatie komt zeer regelmatig voor en het uit zich op allerlei manieren. In eerste instantie is het dus niet nodig om je hevige zorgen te maken bij een licht geïrriteerde huid. Soms wordt een geïrriteerde huid in het gezicht ten onrechte verward met een allergie. Irritatie dermatitis geeft weliswaar geen of weinig jeuk. Hiernaast reikt het vaak net iets verder dan de zone waar het irriterende product is aangebracht (met uitzondering van de oogleden). De irriterende producten veroorzaken een ontstekingsreactie en een aantasting van de huidbarrière. Dit leidt tot een zichtbare irritatie van de huid, met een trekkend of prikkelend gevoel en soms wat lichte jeuk. In tegenstelling tot eczeem is huidirritatie meestal niet chronisch en is deze geïrriteerde huid meestal van korte duur.

Waar komt een geïrriteerde huid het meest voor?

Een geïrriteerde huid komt meestal voor in het gezicht, aan de oogleden en rond de ogen. Op de rug van de hand en de vingers kan de huidirritatie acuut zijn, met een rode, opgezwollen huid. Of chronisch, met een droge huid en kloofjes. Op de handpalmen en de vingers kan de opperhuid dun en droog zijn, plus barstjes vertonen. Bij huidirritatie op het lichaam versus in het gezicht is de huid vaak droog, soms met een soort craquelé-textuur en de oppervlaktehuid kan afschilferen door dermatitis.

Wat zijn de symptomen van huidirritatie?

Het is belangrijk om vast te stellen of je een gevoelige, allergie-gevoelige of simpelweg een geïrriteerde huid hebt. Zodra je weet wat er speelt, kun je een stappenplan opstellen. Zelf of met behulp van een dermatoloog. Veelvoorkomende symptomen bij huidirritatie zijn:

 

Huidirritatie met ruwe, droge plekken

Het kan zijn dat een gevoelige huid geïrriteerd is geraakt door de wind, zonnebrand, stress, maar ook door te vaak wassen of anti-aging ingrediënten. Een anti-aging ingrediënt zoals retinoïde ofwel vitamine A bijvoorbeeld. Probeer deze (een tijdje) te vermijden en breng een verzachtende crème aan met ceramiden. Geen verbetering? Bezoek de huisarts.

 

Huidirritatie met roodheid en schilfers op ongewone plekken

Huidirritatie bijvoorbeeld in de vouwtjes van je neus, rond de wenkbrauwen, of achter de oren, vaak vergezeld met een schilferige hoofdhuid. Seborroïsche dermatitis ofwel roos (in plaats van per se een reactie op allergenen, hoewel dit het wel kan verergeren) kan hier de boosdoener zijn. Dit betekent dat je huidcellen zich te snel verdelen, plakkerig worden en verkeerd afschilferen. Probeer de schilfertjes te verwijderen door bijvoorbeeld Kerium DS Crème te gebruiken voor een mild exfoliërend effect.

 

Huidirritatie met jeukende, roze plekken of uitslag met blaasjes

Contact dermatitis, dat toeslaat als je iets aanraakt waar je allergisch voor bent. Veelvoorkomende ‘daders’: ingrediënten in parfum, lanoline, parabenen, nikkel in bepaalde juwelen en make-up met metallics, maar ook formaldehyde hars in sommige nagellak en lipliners. Gebruik bij een huid die zeer gevoelig is vooral ook hypoallergene make-up. Voor directe verzachting kun je ook een koud melk-kompres gedurende 10 minuten aanbrengen.

Wat te doen bij huidirritatie?

In eerste instantie zal een huidexpert altijd aanraden om ‘verdachte producten’ (waardoor de irritatie vermoedelijk is opgetreden) niet meer te gebruiken. Verder heeft ieder gevoeliger huidtype baat bij een speciale verzorgingsroutine, met bijvoorbeeld La Roche-Posay’s Toleriane-lijn. Deze producten zijn bovendien parfum- én alcoholvrij. Hiernaast biedt het onmiddellijk en langdurig comfort aan de huid, waardoor irritaties tot rust worden gebracht. Als de irritatie zich voordoet op de oogleden, wordt er aanbevolen om even geen cosmeticaproducten meer aan te brengen. Voor het gezicht: reinig de huid met een neutrale reinigende emulsie of met thermaal bronwater. Voor het lichaam: gebruik Lipikar wasgel of een aangename douchecrème, die zelfs geschikt is voor baby’s.

Zalf tegen jeuk en irritatie

 

Een goedwerkende zalf of crème kan helpen een jeukend gevoel en irritatie te verzachten. Bij een consult over huidirritatie in het gezicht of op het lichaam kunnen dermatologen crèmes met verzachtende of herstel-ondersteunende bestanddelen en beschermende zonnecrèmes voorschrijven. Crèmes met cortisone bij huidirritaties? Dit zullen dermatologen in eerste instantie afraden. Heb je erg last van een jeukend gevoel dan kan Lipikar Stick AP+ verzachting bieden. Belangrijk, want hierdoor ben je ook minder geneigd te krabben waardoor irritatie kan verergeren. Treedt er geen verbetering op, raadpleeg dan een huisarts en mogelijk dermatoloog.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 pati├źnten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergie├źn.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.