Huidirritatie: hulp bij een geïrriteerde huid

Wat is huidirritatie? Welke behandelingen helpen ertegen? Het antwoord van dermatologen en van La Roche-Posay.

Rode plekken, kloofjes, een ruw of prikkelend en prikkend gevoel bij de huid zijn manieren van je huid om een SOS-signaal te verzenden. Als de huid ontstoken en geïrriteerd raakt door een allergeen – stof waar de huid hevig op reageert – wordt het vaak rood omdat er bloed naar de plek met zuurstof en immuuncellen snelt om schade te herstellen. Vaak zien dermatologen dat irritatie wordt uitgelokt door bepaalde producten (soms ook door retinoïde, of vitamine E) die door een tere huid slecht worden verdragen, zoals zeep, shampoo, te sterk geconcentreerde parfums en bepaalde specifieke bestanddelen. Hoe kan die irritatie worden verlicht? Het advies van een dermatoloog.

Wat is huidirritatie?

Huidirritatie komt zeer regelmatig voor en het uit zich op allerlei manieren. In eerste instantie is het dus niet nodig om je hevige zorgen te maken. Soms wordt een geïrriteerde huid ten onrechte verward met een allergie. Irritatiedermatitis geeft weliswaar geen of weinig jeuk. Hiernaast reikt het vaak net iets verder dan de zone waar het irriterende product is aangebracht (met uitzondering van de oogleden). De irriterende producten veroorzaken een ontstekingsreactie en een aantasting van de huidbarrière. Dit leidt tot een zichtbare irritatie van de huid, met een trekkend of prikkelend gevoel en soms wat lichte jeuk.

Waar komen huidirritaties vaak voor?

Meestal in het gezicht, aan de oogleden en rond de ogen. Op de rug van de hand en de vingers kan de irritatie acuut zijn, met een rode, opgezwollen huid. Of chronisch, met een droge huid en kloofjes. Op de handpalmen en de vingers kan de opperhuid dun en droog zijn, plus barstjes vertonen. Bij irritatiereacties op het lichaam is de huid vaak droog, soms met een soort craquelé-textuur en het kan afschilferen door dermatitis.

Wat zijn de symptomen van huidirritatie?

Het is belangrijk om vast te stellen of je een gevoelige, hypergevoelige ofwel intolerante (allergie-gevoelige huid) of simpelweg een geïrriteerde huid hebt. Zodra je weet wat er speelt, kun je een stappenplan opstellen. Zelf of met behulp van een dermatoloog. Veelvoorkomende symptomen bij huidirritatie zijn:

  • Huidirritatie met ruwe, droge plekken Het kan zijn dat een gevoelige huid geïrriteerd is geraakt door de wind, zonnebrand, stress, maar ook door te vaak wassen of anti-aging ingrediënten. Een anti-aging ingrediënt zoals retinoïde ofwel vitamine A bijvoorbeeld. Probeer deze (een tijdje) te vermijden en breng een kalmerende, verzachtende crème aan met ceramiden. Geen verbetering? Bezoek de huisarts.
  • Huidirritatie met roodheid en schilfers in de vouwtjes van je neus, rond de wenkbrauwen, of achter de oren, vaak vergezeld met een schilferige hoofdhuid Seborroïsche dermatitis ofwel roos (in plaats van per se een reactie op allergenen, hoewel dit het wel kan verergeren) kan hier de boosdoener zijn. Dit betekent dat je huidcellen zich te snel verdelen, plakkerig worden en verkeerd afschilferen. Probeer de schilfertjes te verwijderen door een reinigend product te gebruiken met een laag percentage salicylzuur voor exfoliërend effect.
  • Huidirritatie met jeukende, roze plekken of uitslag met blaasjes Contact dermatitis, dat toeslaat als je iets aanraakt waar je allergisch voor bent. Veelvoorkomende ‘daders’: ingrediënten in parfum, lanoline, parabenen, de nikkel in bepaalde juwelen en make-up met metallics, maar ook formaldehyde hars in sommige nagellak en lipliners. Gebruik bij een huid die snel gevoelig en reactief is vooral ook hypoallergene make-up. Voor directe verlichting kun je ook een koud melk-kompres gedurende 10 minuten aanbrengen.

Wat te doen bij huidirritatie?

In eerste instantie zal een huidexpert altijd aanraden om ‘verdachte producten’ (waardoor de irritatie vermoedelijk is opgetreden) niet meer te gebruiken. Verder heeft ieder gevoeliger huidtype baat bij een speciale verzorgingsroutine, met bijvoorbeeld La Roche-Posays Toleriane-lijn. Deze producten zijn bovendien parfum- én alcoholvrij. Hiernaast biedt het onmiddellijk en langdurig comfort aan de huid, waardoor irritaties tot rust worden gebracht. Als de irritatie zich voordoet op de oogleden, wordt er aanbevolen om even geen cosmeticaproducten meer aan te brengen. Voor het gezicht: reinig de huid met een neutrale reinigende emulsie of met thermaal bronwater. Voor het lichaam: gebruik een zeepvrij toiletblokje, zeep zonder oppervlakte-actieve bestanddelen, Lipikar wasgel of een aangename douchecrème, die zelfs geschikt is voor baby’s! Dermatologen schrijven bij een consult ook crèmes voor met kalmerende, verzachtende of wond-helende bestanddelen en beschermende zonnecrèmes in het geval van extra blootstelling aan de zon. Crèmes met cortisone bij huidirritaties? Dit zullen dermatologen in eerste instantie afraden.

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR True answer

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True or false visual 3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR wrong answer

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True or false visual 2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR wrong answer

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True or false visual 3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR True answer

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
Question mark

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.