ECZEEM BEHANDELINGEN

De behandeling van het atopisch eczeem van uw kind kan opgedeeld worden in 2 verschillende fasen.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe kom ik af van eczeem?

De belangrijkste behandeling van eczeem bestaat uit crèmes met corticosteroïden tijdens acute aanvallen (met een zo zwak mogelijke dosis steroïden, en nooit op het gezicht) en uit onderhoudsbehandelingen met zeepvervangers om de huid te reinigen, en het regelmatig toepassen van een verzachtende crème.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Is eczeem besmettelijk?

Nee! Eczeem is een atopische (allergische) aandoening die vaak voorkomt in families en die het meest optreedt bij baby's en kinderen. Je kunt eczeem niet van iemand anders “oplopen”.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Wat is het verschil tussen eczeem en psoriasis?

Psoriasis veroorzaakt een dikke, rode schilferige huid, vaak rond de ellebogen en knieën. Jeuk is daarbij niet het belangrijkste symptoom. Eczeem veroorzaakt ook droge rode plekken, maar deze zijn vaak niet zo dik en zijn meestal te vinden in de huidplooien van de nek, ellebogen en knieën (of in het gezicht bij baby's).

Meer te weten komen

1 quote-marks

Wat veroorzaakt een eczeem aanval?

Er zijn verschillende oorzaken voor aanvallen van eczeem. Het kan veroorzaakt worden door het uitdrogen van de huid (in de winter of door irriterende douchegels) of door irriterende stoffen en allergenen uit de omgeving. Een van de meest voorkomende triggers voor eczeem is zweet na inspanning of tijdens het slapen, maar ook stress is een belangrijke factor.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Is eczeem besmettelijk?

Eczeem is niet besmettelijk en wordt dus niet overgedragen van persoon op persoon. Eczeem treedt op specifieke plekken op het lichaam op. Bij baby's ontstaat het meestal op de wangen en kin, terwijl het bij oudere kinderen vaak in de huidplooien van de nek, ellebogen en knieën optreedt.

Meer te weten komen

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCHE DERMATITIS
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Atopische dermatitis kan, afhankelijk van het kind, van enkele maanden tot jaren duren. De helft van de baby's met eczeem geneest ervan voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve genezing voor eczeem, maar de aandoening kan beheerst worden met de juiste behandeling.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

ECZEEM OPSTOTEN KUNNEN
WORDEN GETRIGGERD DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet precies waarom, maar experts geven aan dat emoties, schok en stress een belangrijke rol kunnen spelen bij het triggeren van eczeemaanvallen. Atopische dermatitis wordt ook wel gezien als een erfelijke huidziekte. Als stress voor jou een trigger is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals mindfulness.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen een eczeem trigger zijn en aanvallen veroorzaken. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor het eczeem van je kind, ga dan naar een huisarts om bloedtests en huidpriktests te laten doen. Zo kom je te weten of je kind allergisch is voor bepaalde etenswaren (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Leer Meer

LIFESTYLE-TIPS OM DE
HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ECZEEM ONDER CONTROLE TE HOUDEN

Naast deze 2 fasen zijn er een aantal aanpassingen aan je levensstijl die belangrijk zijn om eczeem met succes te behandelen. Dit zijn o.a. kort douchen of baden met lauw water, een lagere kamertemperatuur, iets doen aan de huisstofmijt, kiezen voor kleding van katoen of satijn en voorkomen dat er zweet op je huid blijft plakken.

In de onderstaande artikelen vind je diepgaande informatie en een heleboel aanpassingen voor je levensstijl om voor je huid met eczeem te zorgen. Daarnaast vind je er ook aanbevelingen van experts voor een gezonde verzorgingsroutine voor de huid die gevoelig is voor eczeem en informatie over behandelingen op recept die je huisarts kan voorschrijven. Je vindt er ook geschikte productaanbevelingen als je op zoek bent naar een verzorgingsproduct met een lichtere textuur voor de huid die gevoelig is voor eczeem.


BEHANDELINGEN TEGEN ATOPISCH ECZEEM OP RECEPT

Fase 1: Tijdens een aanval. Je huisarts schrijft behandelingen voor die je alleen op recept kunt krijgen zoals topische corticosteroïden of een crème zoals tacrolimus. Deze medicijnen kalmeren de immuunreactie van de huid (roodheid, droogheid en heel veel jeuk) zodat jeuk verlicht wordt en de plekken met eczeem kunnen genezen.

ONDERHOUD -
VERZORGING VOOR DE HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ECZEEM

Fase 2: Onderhoud en preventie. Gebruik een zeepvervanger zoals Syndet in de douche om je huid met eczeem gehydrateerd en kalm te houden. Gebruik tweemaal daags een rijke verzachtende crème om het microbioom van de huid te herbalanceren (de micro-organismen die op de huid leven en deze helpen in balans te blijven). Je kunt de huid ook benevelen met natuurlijk kalmerend thermaal bronwater om de huid te verzachten en te kalmeren.

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

1 op de 5 kinderen heeft eczeem. In 80% van de gevallen lost deze aandoening vanzelf op voordat de volwassen leeftijd wordt bereikt.

Bron: CHU Nantes, unité de cancérologie dermatologie spécialisation dermatite atopique, april 2015.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

Veiligheidsnormen die verder gaan dan de internationale cosmetische voorschriften.

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.