Eczeem en vervuiling:
Oorzaak en behandeling

Article Read Duration 4 min lezen

Je wist misschien niet dat symptomen van atopisch eczeem kunnen worden aangewakkerd door luchtvervuiling. Wanneer de lucht sterk vervuild is, kunnen zenuwaanvallen of atopische dermatitis vaker voorkomen en ernstiger zijn. De huid komt in direct contact met de verontreinigende stoffen en deeltjes in de lucht die de huidbarrièrefunctie kunnen verstoren en oxidatieve stress en ontstekingen kunnen veroorzaken. Voor allergische huidaandoeningen zoals eczeem is dat geen goed nieuws. Door een eenvoudige huidverzorgingsroutine te combineren met de juiste producten kun je het effect van luchtvervuiling op je huid verminderen. In dit artikel delen we de kennis van La Roche-Posay over eczeem, naast andere huidaandoeningen zoals acne een veelvoorkomend huidprobleem bij zowel kinderen als volwassenen.

Wat is atopisch eczeem?

Atopische dermatitis of atopisch eczeem is een ontsteking van de huid die zich manifesteert in de vorm van een droge opperhuid en tekorten in de laag lipiden (vetten) die het huidoppervlak (de huidbarrière) beschermen. Bij een verzwakte huidbarrière kunnen vervuilende stoffen uit de lucht en allergenen die eczeem veroorzaken, dieper in de huid doordringen. Atopische dermatitis kan voorkomen binnen families. Hiernaast treedt het vaak op bij baby's en kinderen onder de vijf jaar. Het kan hiernaast tot op volwassen leeftijd aanhouden.

Hoe verhoogt luchtvervuiling de kans op eczeemaanvallen?

Een atopische huid heeft een aangeboren verzwakte barrière waardoor de huid sowieso gevoelig is voor atopische eczeemtriggers. De gevoeligheid wordt echter versterkt door verontreinigende stoffen zoals ozon of fijnstof. De fijnste deeltjes, PM2.5 (in feite microscopische roetdeeltjes), kunnen zelfs tot de diepere huidlagen doordringen. Luchtvervuiling kan eczeemaanvallen veroorzaken door de gevoeligheid en het ongemak van de huid aanzienlijk te vergroten. De huid wordt nog droger en jeukaanvallen worden frequenter. Los van eczeem, kan luchtvervuiling ook een rol spelen bij andere aandoeningen zoals acne. In het geval van acne en luchtvervuiling (vervuiling veroorzaakte acne) kunnen kleine vervuilende stoffen in de lucht vast komen te zitten in de poriën en acne-achtige puistjes veroorzaken. Het kan schade veroorzaken in de diepere huidlagen, precies daar waar rimpels en de meeste verkleuringen beginnen te ontstaan. Beslist iets om in de gaten te houden dus.

Hoe vermijd je triggers van eczeem zoals vervuiling?

Elke dag kunnen twee eenvoudige stappen de vicieuze cirkel doorbreken van de jeuk die wordt veroorzaakt door luchtvervuiling. De volgende tips van La Roche-Posay helpen bij eczeem en het voorkomen van eczeem.

 

Doorbreek de cyclus van krabben en jeuk

Je huid is de eerste barrière tegen luchtvervuiling. Krabben kan jeuk tijdelijk verzachten, maar het vergroot ook de beschadiging van de beschermende huidbarrière zodat deze allergenen en vervuilende stoffen niet langer worden tegenhouden... en zo begint er een vicieuze cirkel.

 

Pas je dagelijkse verzorgingsroutine aan op een vervuilende omgeving

Veel luchtvervuiling kan de toestand van een zeer droge huid verergeren en daarom hebben atopische huidtypes extra aandacht nodig. Al 25 jaar zet La Roche-Posay zich ervoor in om de levenskwaliteit van mensen met een huid gevoelig voor atopisch eczeem te verbeteren. La Roche-Posay heeft het LIPIKAR-assortiment speciaal ontwikkeld om de huidbarrière te versterken en deze te helpen beschermen tegen vervuiling en droogheid die tot aanvallen van jeuk kunnen leiden. De volgende verzorgingsroutine van La Roche-Posay helpt bij het verzachten van een eczeem-gevoelige huid en impact van vervuiling te verminderen:

  • Reinig je huid 's ochtends en 's avonds met een niet-schuimende reiniger zonder zeep zoals LIPIKAR Syndet AP+.
  • Houd Thermaal Bronwater van La Roche-Posay bij de hand om de huid te verzachten. Het biedt onmiddellijke verzachting en verfrissing bij een oncomfortabel gevoel op het gezicht of lichaam.
  • Breng een lipiden-aanvullende balsem, zoals LIPIKAR Baume AP+m, twee of drie keer per dag aan om de lipidenbarrière te helpen beschermen en een jeukend gevoel te verminderen. Zo maken mogelijke prikkels voor een eczeem-gevoelige huid minder kans.
  • Zorg dat je een verzachtend, anti-prikkend product zoals LIPIKAR Stick AP+ in broekzakformaat altijd bij je hebt om een jeukend gevoel onderweg onmiddellijk te verzachten. Hiermee vervang je gelijk de reflex om bij jeuk te gaan krabben (waardoor eczeem kan verergeren).

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK HET ANDERE PRODUCT 
UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is het belangrijkste assortiment in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëne voor gevoelige, erg droge en eczeemgevoelige huid en bestaat uit producten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.