OP ZOEK NAAR DE BESTE INGREDIËNTEN VOOR
DE BEHANDELING VAN ACNEGEVOELIGE HUID?

Acne bestaat in vele soorten en er zijn ook vele soorten behandelingen voor. Wat voor jou de juiste behandeling is, hangt af van de onderliggende oorzaak van jouw uitbraak (bijvoorbeeld stress, verstoorde hormoonbalans, dieet…) en van de ernst ervan.

In de meeste gevallen van acnegevoelige huid kunnen de juiste vorm van reiniging en het gebruik van aangepaste, dagelijkse verzorgingsproducten met aanbevolen dermatologisch actieve ingrediënten helpen je poriën schoon te houden en nieuwe puistjes te voorkomen. Maatregelen zijn altijd mogelijk, en je bent hier op de juiste plek om richtlijnen te vinden voor de juiste oplossingen!

JOUW VRAGENONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe kan ik littekens na acne helpen verminderen?

Littekens na acne zijn vaak zeer lastig te behandelen. Bepaalde behandelingen zoals microdermabrasie, chemische peeling en laser- en microneedling kunnen helpen. Ideaal gezien dienen littekens na acne te worden voorkomen met geschikte medicatie zoals antibiotica en isotretinoïne. Vraag bij je apotheker ook om een goede dagelijkse huidverzorging zoals het EFFACLAR-assortiment.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik acne helpen verminderen?

Een milde vorm van acne kan worden behandeld met de juiste cosmetische oplossingen voor de huid. Reinig de huid tweemaal daags voorzichtig met micellair water of een schuimende reinigende gel. Pas vervolgens een dagelijks huidverzorging toe met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat veroorzaakt acne?

Acne wordt veroorzaakt door een onbalans in de androgene hormonen waardoor de talgklieren erg veel vet produceren. Deze hormonen zorgen ook voor een verhoogde productie van huidcellen rondom de poriën. De poriën kunnen dan verstopt raken met een mix van cellen en talg, waardoor bacteriën die acne kunnen veroorzaken zich er eenvoudig in kunnen vermenigvuldigen.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat te doen tegen acne op mijn rug?

Reinig de huid dagelijks voorzichtig met een schuimende reinigingsgel. Pas vervolgens een dagelijks huidverzorging toe met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine. Als deze maatregelen niet voldoende zijn, ga dan naar je huisarts en/of dermatoloog en vraag om een medische behandeling met bijvoorbeeld retinoïden, antibiotica of isotretinoïne.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Je hoort vaak zeggen dat vet in je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan verzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid. Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit zelfs vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN PUIST UITKNIJPEN
HEEFT GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt de dingen voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen zodat de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt). We weten dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer

BELANGRIJKSTE
ACTIEVE INGREDIËNTEN VOOR ACNEGEVOELIGE HUID

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten waarop je moet letten? Algemeen gezegd vallen topische ingrediënten tegen onvolkomenheden uiteen in twee categorieën: Ingrediënten die poriën deblokkeren en ingrediënten die bacteriën bestrijden.

Salicylzuur is een zeer effectief ingrediënt in hydraterende producten en gezichtsreinigers voor acnegevoelige huid omdat het dode huidcellen verwijdert en overtollige olie oplost. Veel producten bevatten ook antibacteriële ingrediënten zoals zinksulfaat en benzoylperoxide. Als algemene regel geldt dat je moet zoeken naar niet-comedogene producten (die je poriën niet verstoppen).

JOUW SOS
RESCUE PRODUCTEN

Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet: In deze artikelen vind je aanbevelingen voor goede producten die je rechtstreeks bij de apotheek kunt kopen zonder doktersvoorschrift.

Je vind hier ook specifieke tips om je vettige, acne-gevoelige huid te reinigen en af te komen van mee-eters, acne littekens en vlekken. Verder hebben we een artikel over het belang van slaap voor een mooie, gezonde huid - acne-gevoelige huid heeft een schoonheidsslaapje nodig!

Als verzorgingsproducten zonder doktersvoorschrift voor jou niet sterk genoeg zijn (vooral als je last hebt van cystische acne), dan vind je in dit gedeelte ook informatie over medische behandelingen van acne die alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn: Topische retinoïden, orale antibiotica en isotretinoïne (Accutane). We gaan ook in op de bijwerkingen waar je op moet letten.

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Blootstelling aan de zon verbetert acne op de korte termijn, maar veroorzaakt een rebound-effect waardoor je na de zomer weer meer puistjes krijgt.

BESTE LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.