GEVOELIGHEID VOOR EN REACTIES OP ZONLICHT
ZONNEALLERGIE

Iedereen moet zich beschermen tegen de zon, maar sommige mensen zijn gevoeliger voor de zon dan anderen, of hebben zelfs een zonneallergie. 

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Wat is de beste zonnebrandcrème voor een gevoelige huid?

Sommige zonnebrandcrèmes kunnen een onplezierig prikkend gevoel geven op een gevoelige huid. Kies voor een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming die getest is op de meest gevoelige huid, zoals het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay, de experts op het gebied van een gevoelige huid.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

Als je je huid blootstelt aan de zon, kun je verbranden en bestaat er op lange termijn een risico op vroegtijdige veroudering en huidkanker. Om veilig te blijven in de zon kun je het beste van 11 tot 15 uur in de schaduw blijven en een hoed, beschermende kleding en een zonnebril dragen.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Wat is de SPF van een zonnebrandcrème?

SPF staat voor 'sun protection factor' (zonbeschermingsfactor). De factor geeft aan hoe goed de zonnebrandcrème de huid beschermt tegen UVB-straling, dat verbranding van de huid veroorzaakt. Hoe hoger het nummer, hoe beter de bescherming. Aangeraden wordt om je in de zon elke twee uur in te smeren met minimaal SPF30.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon zonder een zonnebrandcrème?

Dermatologen raden aan om een hoed, een zonnebril en beschermende kleding te dragen, en om de schaduw op te zoeken wanneer de zon op zijn sterkst is. Maar een zonnebrandcrème is de allerbelangrijkste strategie om je te beschermen tegen de zon en mag niet ontbreken in je routine.

1 quote-marks

Welke zonnebrandcrème is veilig voor de koraalriffen?

De twee belangrijkste filters in het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay, Mexoryl en and Mexoryl XL, zijn beide uitgebreid getest met betrekking tot de invloed die ze hebben op het zeemilieu. Tijdens ecotoxicologische tests bleek dat er geen negatief effect was op de symbiotische microalgen van het koraal.

GEVOELIGHEID VOOR EN REACTIES OP ZONLICHT
ZONNEALLERGIEËN

Dit wordt lichtovergevoeligheid genoemd en kan zich om verschillende redenen voordoen:

  • Een zonneallergie, of “polymorfe lichteruptie,” waarbij er op de huid vervelende, jeukende rode bultjes verschijnen nadat deze is blootgesteld aan de zon.
  • Een huid met een zeer licht fototype (huidskleur), waarbij de huid zelfs na even te zijn blootgesteld aan de zon al verbrandt (vooral roodharigen met sproeten en blauwe ogen zijn kwetsbaar).
  •  Diverse ingrediënten in huidverzorgingsproducten, zoals AHA's, retinol en benzoylperoxide, kunnen ervoor zorgen dat de huid extreem gevoelig wordt voor uv-straling en er na blootstelling aan de zon huiduitslag ontstaat.
  • Sommige medicijnen die oraal moeten worden ingenomen, waaronder het antibioticum tetracycline en isotretinoïne (Accutane), een medicijn tegen acne, kunnen plotselinge zwellingen en irritatie veroorzaken na blootstelling aan de zon.
  • Een huid met een onderliggend probleem, zoals eczeem, acne of rosacae, kan gevoeliger worden door het uitdrogende effect van de zon.
  • Sommige kankerbehandelingen zorgen ervoor dat de huid gevoeliger is voor zonlicht. Door je bloot te stellen aan ultraviolette (uv-)straling, loop je risico op zeer hevige zonnebrand. Er wordt over het algemeen geadviseerd om blootstelling aan de zon te vermijden. Als je bestraald wordt, moet je nog voorzichtiger zijn, omdat er chronische radiodermatitis kan ontstaan, in sommige gevallen zelfs enkele jaren na de behandeling.
  • Sommige al bestaande medische aandoeningen, zoals lupus, kunnen voor een lichtovergevoelige huid zorgen en uitslag veroorzaken na blootstelling aan uv-straling.

Sommige mensen hebben juist te maken met een allergie voor zonnebrand.

ZONNEALLERGIE OF LICHTOVERGEVOELIG?
VOORKOMEN IS HET GEHEIM

Voorkomen is het toverwoord wanneer we het over zonneallergie of lichtovergevoeligheid hebben, ongeacht de oorzaak. Met de volgende eenvoudige tips kun je al een groot verschil maken.

Draag beschermende kleding, vooral in de lente en zomer (een hoed, een shirt met lange mouwen enz.). Gebruik altijd een breedspectrum zonnebrandcrème, idealiter met een SPF van 50 of meer, en smeer elk stukje huid in dat wordt blootgesteld. Vermijd blootstelling op de momenten dat de zon het sterkst is: tussen 10:00 en 16:00 uur.

In deze subsectie vind je een uitgebreide gids over zonneallergie, ook wel polymorfe lichteruptie of chronische polymorfe lichtdermatose genaamd, met belangrijke tips om die vervelende, jeukende uitslag in de zomer te voorkomen.

Bovendien vind je er informatie over fotosensibiliserende medicijnen en hoe je je huid moet verzorgen wanneer je deze medicijnen neemt.

did you know

Wist u
dat?

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Één vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.