La Roche-Posay:
zonbeschermingspartner van de KNVB

La Roche-Posay en de KNVB slaan vanaf 2024 de handen ineen voor een zonnig partnership. Een partnership met de focus op het insmeren en beschermen van de huid tijdens zonnige voetbalmomenten, met als doel bewustwording te creëren over het belang van huidbescherming tegen UV-straling voor zowel voetballers als supporters.
UV stralen zijn er elke dag, ook in Nederland
Schadelijke UV stralen zijn er altijd, ongeacht de tijd van het jaar, het weer, en waar op de wereld je dan ook bent. Smeer dus zeker niet alleen zonnebrand als je op vakantie naar het strand gaat, maar ook als je deze zomer het Nederlands Elftal gaat aanmoedigen op het EK, of als je zelf het veld op stapt.

Blootstelling aan de zon kan namelijk niet alleen leiden tot verbranding, maar ook tot oxidatieve stress, DNA schade, (vroegtijdige) tekenen van huidveroudering, allergieën, hyperpigmentatie, en in sommige gevallen zelfs huidkanker. 95% van de UV stralen die de aarde bereiken, is UVA-straling*. Dit zijn ook de meest verraderlijke, want ze dringen diep in de huid door, wat significante schade aan huidcellen kan veroorzaken. Deze stralen zijn het hele jaar aanwezig, dus het is belangrijk om ook zonnebrand tijdens het sporten te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens La Roche-Posay UVmune 400 Onzichtbare fluide: speciaal voor het gezicht, zweetbestendig en prikt niet in de ogen, dus perfect voor gebruik tijdens een training of wedstrijd.

KNVB en Oranje als ambassadeurs voor UV-bescherming
De KNVB is de grootste sportbond van Nederland, en bereikt zowel via het amateurvoetbal als via Oranje enorm veel Nederlanders. Spelers en speelsters van Oranje en de Oranjeleeuwinnen zijn voorbeelden voor veel jonge Nederlanders. Als jonge fans zien dat ook hun helden van Oranje (m/v) zich insmeren geeft dat het goede voorbeeld, en goed voorbeeld doet volgen!

Om op het veld topprestaties te leveren, heb je ook optimale UV-bescherming nodig.

La Roche-Posay Anthelios als officiële zonbeschermingspartner van de KNVB is dan ook een perfecte match.

“Op zomerse dagen, maar eigenlijk ook al op een zonnige dag in maart, kan er sprake zijn van hoge zonkracht en dus méér risico op verbranding van de huid”, aldus Edwin Goedhart, bondsarts van de KNVB. “Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe schadelijk de zon is voor de huid. Vaker verbranden, vooral op jonge leeftijd, vergroot de kans op het ontstaan van huidkanker. Het is daarom noodzakelijk dat het belang van huidbescherming tegen de zon wordt onderkend. Dit hebben wij als KNVB ook opgenomen in de hitterichtlijn voor amateurverenigingen en we zorgen uiteraard ook dat onze Oranjeselecties goed beschermd het veld op stappen.”

Huidkanker in Nederland
Met het aantal huidkankerpatiënten in Nederland dat de afgelopen tien jaar bijna is verdubbeld (NKR, 2023), is het essentieel om de aandacht te vestigen op preventieve maatregelen. Uit onderzoek blijkt dat Nederland hoort bij de drie landen met de meeste nieuwe gevallen van melanoom in Europa (ECIS, 2023). Mede daarom onderschrijft ook KWF Kankerbestrijding het belang van het partnership tussen La Roche-Posay en de KNVB.

Onder het motto ‘Verdedig jezelf en anderen tegen de UV-straling van de zon’ moedigen de KNVB en La Roche-Posay voetballiefhebbers aan om zowel op als naast het veld alert te zijn op zonbescherming: Zoek langs het veld of in de rust ook eens wat schaduw op, en maak smeren van zonnebrand een vast onderdeel van je voorbereiding voor je het veld op stapt. Vergeet ook zeker niet opnieuw te smeren in de rust en tijdens de derde helft, want om optimale bescherming te behouden dien je ten minste elke 2 uur opnieuw zonnebrand aan te brengen, en nog iets vaker als je flink hebt gezweet.

Huidbescherming onderdeel sportieve routine
La Roche-Posay en de KNVB willen zonnebrand voor tijdens het sporten toegankelijker maken, om huidbescherming echt onderdeel te laten worden van de sportieve routine. Daarom zullen er ook (in samenwerking met uitvoerend partner Sundo) ‘zonnebrandpalen’ worden geplaatst bij een aantal grote amateurverenigingen. Daarnaast zal met de zonnebrandpalen ook zonnebrand aan fans worden aangeboden tijdens zonnige wedstrijden van het Nederlands elftal.

“Elk weekend zijn er miljoenen mensen actief op de voetbalvelden, staan ze langs het veld of op de tribune”, aldus Dave Dekker, directeur commercie van de KNVB. “Met dit partnership gaan we proberen bij de amateurverenigingen van voetballend Nederland het beschermen van de huid tegen de zon vanzelfsprekend te maken. Het doel is om mensen bewust te maken van de noodzaak om zich te beschermen tegen UV-straling.”

‘Bescherming tegen UV-straling van essentieel belang’
La Roche-Posay is enorm blij dat de KNVB in aanvulling hierop ook de stap heeft gezet om het smeren van zonnebrandcrèmes toe te voegen aan de algemene hitterichtlijn, en trots om door middel van dit partnership deze belangrijke boodschap over te brengen.

'Belangrijke bijdrage voorkomen huidkanker’
"Prachtig dat de KNVB en La Roche-Posay samen aandacht vragen voor het belang van goede zonbescherming”, zegt Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding. “Zonnebrandcrème is niet altijd binnen handbereik. Dit beschikbaar stellen op zonnige dagen is een enorm belangrijke bijdrage in het voorkomen van huidkanker.”

Twijfel je over een plekje op je huid? Neem dan contact op met je huisarts.

*Battie and Verschoore. Cutaneous solar ultraviolet exposure and clinical aspects of photodamage. Indian J Dermatol Venerol Leprol. 2012; 78:9-14