GEVOELIGE HUID

1 op de 2 mensen heeft een gevoelige huid en daardoor wordt het tegenwoordig als een van de grootste huidproblemen gezien. We hebben allemaal wel eens van een gevoelige huid gehoord, maar wat houdt het precies in? 

Een gevoelige huid is geen huidsoort. Gevoeligheid kan namelijk bij alle huidsoorten voorkomen, van een vettige tot een acnegevoelige tienerhuid en van een droge tot een rijpe huid. 

Bovendien heeft een gevoelige huid niets te maken met huidziekten (zoals eczeem of psoriasis) en is er vaak niets aan de huid te zien. Toch kan een gevoelige huid alles behalve normaal aanvoelen.

Jouw vragen
Antwoord op vragen over de huid

1 quote-marks

Wat is de beste hydraterende crème voor een gevoelige huid?

Als je een gevoelige huid hebt, heb je een hydraterende crème nodig die speciaal voor dit type huid is ontwikkeld, zonder veelvoorkomende 'slechte' stoffen zoals geurstoffen, kleurstoffen, lanoline en alcohol,en met verzachtende ingrediënten zoals·Neurosensine en La Roche-Posay thermaal bronwater.

Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe scheer ik een gevoelige huid?

Scheren kan het oppervlak van de huid beschadigen (ook wel “scheerbrand” genoemd). Dit komt voornamelijk voor op een gevoelige huid. Om een gevoelige huid te scheren maak je de huid eerst nat.

Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat is een gevoelige huid?

Als je zonder zichtbare uitslag wel eens een onplezierig trekkend, prikkelend, brandend of prikkend gevoel hebt als reactie op bijvoorbeeld een temperatuurverandering, wind, UV-straling, hard water of een irriterend product, heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Is je huid rood of heb je uitslag, dan is het waarschijnlijker dat je een reactieve of allergische huid hebt.

Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Waarom is mijn huid gevoelig voor aanraking?

Als je huid ongemakkelijk aanvoelt alleen al wanneer je je huid aanraakt, heb je mogelijk een zeer gevoelige huid. Bij een gevoelige huid zijn de zenuwuiteinden hypergevoelig. Er worden dan pijnsignalen afgevuurd in reactie op onschadelijke stimuli.

Meer te weten komen

Was dit nuttig?

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR DE GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

EEN GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer

DE DEFINITIE
VAN GEVOELIGE HUID

In de dermatologie verwijst de term gevoelige huid naar een groep symptomen zoals het prikken, branden, jeuken of tintelen van de huid die ontstaan door triggers als temperatuurveranderingen, hard water, ongeschikte cosmetica en nog veel meer. De huid waarschuwt dus eigenlijk dat ze in gevaar is als reactie op onschadelijke stimuli.

WAT VEROORZAAKT
EEN GEVOELIGE HUID?

Hoe zit het nu precies met een gevoelige huid? Lange tijd was een gevoelige huid een medisch mysterie, maar uit geavanceerd onderzoek zijn een aantal factoren naar voren gekomen die van invloed zijn. 

  • Bij een gevoelige huid doet de barrièrefunctie niet wat ze zou moeten doen (gebrek aan beschermende lipiden). Hierdoor kunnen irriterende stoffen in de omgeving, zoals agressief waspoeder of bepaalde ingrediënten in cosmetica, tot de diepere huidlagen doordringen. Het is daarom belangrijk speciale verzorgingsproducten te gebruiken om de barrièrefunctie te ondersteunen. In de artikelen in de subsecties hieronder kom je meer te weten over deze aanpak.
  • Naast een beschadigde barrièrefunctie kampt de gevoelige huid ook met een 'neurogene ontsteking'. Dit betekent dat de zenuwuiteinden hypergevoelig zijn en ontstekingsstoffen afgeven (een waarschuwingssignaal dat meestal wordt afgegeven bij een aanval op de huid) wanneer ze in contact komen met onschadelijke stimuli, zoals hard water of een temperatuurverandering. Deze ontsteking veroorzaakt de karakteristieke symptomen van een gevoelige huid, zoals prikken, tintelen en jeuken.

In de subsecties hieronder kom je te weten hoe je kunt bepalen of je een gevoelige huid hebt en vertellen we je hoe je een gevoelige huid kunt beschermen. Zo krijg je tips voor een goede levensstijl en advies over geschikte producten. 

Bovendien vind je er make-up die speciaal is ontwikkeld om de gevoelige huid te beschermen en te kalmeren. 

En raadpleeg ook ons overzicht over een gevoelige hoofdhuid en haar. Daarin vind je informatie over belangrijke onderwerpen, zoals hoe je een gevoelige huid het best kunt scheren en hoe je een hoofdhuid kunt verzorgen die gevoelig is voor roos en haaruitval.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.