ACNE

Acne of 'acne vulgaris' is een vettige huidaandoening waarbij de talgklieren van de huid teveel talg produceren. Hierdoor raken de poriën verstopt met dode cellen en talg. Soms stopt het proces, waardoor mee-eters en puistjes ontstaan. Dit wordt 'retentionele acne' genoemd. In ernstigere gevallen vermenigvuldigen de bacteriën zich in de geblokkeerde talg. Hierdoor raakt de huid ontstoken, wat leidt tot oppervlakkige puistjes of diepere, harde en pijnlijke wondjes die noduli of cysten worden genoemd. Dit wordt 'inflammatoire acne' genoemd.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Wat veroorzaakt acne?

Acne wordt veroorzaakt door een onbalans in de androgene hormonen waardoor de talgklieren erg veel vet produceren. Deze hormonen zorgen ook voor een verhoogde productie van huidcellen rondom de poriën. De poriën kunnen dan verstopt raken met een mix van cellen en talg, waardoor bacteriën die acne kunnen veroorzaken zich er eenvoudig in kunnen vermenigvuldigen.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Helpt anticonceptie tegen acne?

Acne wordt grotendeels veroorzaakt door hormonen. Vrouwen kunnen dan ook de anticonceptiepil gebruiken om acne tegen te gaan. De pil kan je hormonen weer in balans brengen en de huid helpen zuiveren. Raadpleeg een arts om te bepalen of deze behandeling voor jou geschikt is. Dat geldt namelijk niet voor iedereen.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Wat doe ik tegen acnelittekens?

Littekens door acne zijn erg moeilijk te behandelen. Bepaalde behandelingen zoals microdermabrasie, chemische peeling en laser- en microneedling kunnen helpen. Vraag bij je apotheek ook om een goede dagelijkse huidverzorging zoals het EFFACLAR-assortiment.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

1 quote-marks

Hoe kan ik acne helpen verminderen?

Een milde vorm van acne kan worden behandeld met de juiste cosmetische oplossingen voor de huid. Reinig de huid tweemaal daags voorzichtig met micellair water of een schuimende reinigende gel. Pas vervolgens een dagelijks huidverzorging toe met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide en piroctone olamine.


Meer te weten komen

Was dit nuttig?

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit zelfs vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-1

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Je hoort vaak zeggen dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan verzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid. Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt). We weten dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN
HEEFT GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt de dingen voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen zodat de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Leer Meer

WAT VEROORZAAKT
ACNE

De hoofdoorzaak van acne is hormonaal: De geslachtsorganen (testes bij mannen en eierstokken bij vrouwen) produceren hormonen die androgenen worden genoemd, en zorgen dat de talgklieren teveel vet en grote hoeveelheden blokkerende talg gaan produceren. Er zijn echter verschillende andere factoren die bijdragen aan acne, zoals uv-straling, luchtvervuiling, dieet en stress. Omdat acne hoofdzakelijk een hormoonaandoening is, komt de aandoening het meeste voor bij tieners in de pubertijd, maar ook steeds meer bij volwassenen, en dan met name volwassen vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus.

HOE VERZORG IK EEN
HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE?

Onvolkomenheden kunnen worden behandeld met medicijnen die alleen op voorschrift verkrijgbaar zijn. Wanneer puistjes minder ernstig zijn, kunnen vrij verkrijgbare dermocosmetica of een combinatie van beide ook helpen. Als puistjes je zelfvertrouwen verminderen, is het belangrijk maatregelen te nemen in plaats van in stilte te lijden. Met de juiste medische adviezen en huidverzorging kan je huid geleidelijk worden gereinigd zodat je gezicht er langdurig goed uitziet.

In dit hoofdstuk leer je meer over de oorzaken en verschijnselen van vettige, acnegevoelige huid en hoe je ervoor zorgt aan de hand van aanbevelingen voor producten. Swipe om artikelen te ontdekken over acnegevoelige huid bij tieners en volwassenen, naast deskundige tips om onvolkomenheden met make-up te verbergen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.