WAAR WORDT ECZEEM DOOR VEROORZAAKT?
HOE VOORKOM JE HET?

Atopisch eczeem komt voor binnen families: dat komt omdat het deels erfelijk is. Als atopisch eczeem in jouw familie voorkomt, betekent dit dat jouw huid minder goed is in het produceren van hydraterende, vettige stoffen, waardoor je huid sneller droog wordt. Waarom is dat een probleem? Je huid is kwetsbaarder voor allerlei allergenen en irriterende stoffen die in de huid kunnen doordringen en ontsteking en jeuk kunnen veroorzaken.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe ziet eczeem eruit?

Bij baby's veroorzaakt eczeem ruwe, schilferige plekken, vooral op de wangen en kin. Bij oudere kinderen en volwassenen zit eczeem vooral op de hals en in de huidplooien rond de ellebogen, polsen en knieholtes. Eczeemplekken kunnen krassen vertonen en kunnen bloeden. Er kunnen zich ook blaren met afscheiding vormen. Na verloop van tijd kan de huid dikker en leerachtig worden.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Is eczeem een allergie?

Eczeem is geen allergie, het is een atopische aandoening. Bij eczeem is de beschermende barrière van de huid defect, waardoor allergenen en irriterende stoffen diep kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken, met als resultaat de symptomen van eczeem (jeuk, roodhuid, droge plekken, etc.).

Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe kom ik af van eczeem?

De belangrijkste behandeling van eczeem bestaat uit crèmes met corticosteroïden tijdens acute aanvallen (met een zo zwak mogelijke dosis steroïden, en nooit op het gezicht) en uit onderhoudsbehandelingen met zeepvervangers om de huid te reinigen, en het regelmatig toepassen van een verzachtende crème.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe krijg je eczeem?

Eczeem is een genetische aandoening en komt vaak voor in families. De huid is daarbij "constitutioneel" droog, wat wil zeggen dat de barrière tegen allergenen en irriterende invloeden verzwakt is, waardoor deze de huid kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Bij volwassenen kan eczeem ontstaan in bepaalde beroepen waarbij men vaak de handen wast.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Geeft eczeem jeuk?

Ja! Jeuk, of pruritus, is een van de belangrijkste kenmerken van eczeem. De huidbarrière werkt niet goed, waardoor allergenen en irriterende stoffen diep in de huid kunnen doordringen. Hierdoor ontstaan ontstekingen en komt de jeukstof histamine vrij.

Meer te weten komen

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ECZEEM, ATOPIE
& HISTAMINE

Eczeem is ook een “atopische” aandoening die samengaat met problemen zoals hooikoorts, astma en voedingsallergieën. Atopische mensen hebben een erfelijke aanleg om een antilichaam van het type IgE te produceren, dat in verschillende delen van het lichaam allergische reacties veroorzaakt, zoals de ogen, neus, longen, darmen en huid. Deze antilichamen spelen vermoedelijk een rol bij atopisch eczeem doordat ze de afscheiding van histamine stimuleren.

ATOPISCH ECZEEM &
DE CYCLUS VAN JEUKEN EN KRABBEN

Histamine is het “jeukmolecuul” van jouw lichaam. Wanneer deze stof wordt afgescheiden door mestcellen in de huid, kan dit leiden tot jeuk. En wanneer de huid jeukt, voelen we meteen aandrang om te krabben. Maar hoe meer we krabben, hoe meer we de oppervlaktebarrière van de huid beschadigen, waardoor er nog meer allergenen in de huid doordringen en de jeuk erger wordt. Dit wordt de cyclus van jeuken en krabben genoemd. Vooral kinderen die gevoelig zijn voor atopisch eczeem, kunnen hier last van hebben.

Een van de sleutels om voor atopisch eczeem gevoelige huid te zorgen, is deze vicieuze cirkel te doorbreken door regelmatig een verzachtende crème aan te brengen. Meer informatie over de belangrijkste oplossingen voor een huid die gevoelig is voor atopisch eczeem, vind je hierna in het hoofdstuk dat daarover gaat.

DE ROL VAN HET MICROBIOOM
BIJ ECZEEMGEVOELIGE HUID

Boven en naast droogte, atopie en de cyclus van jeuk en krabben, is in nieuw onderzoek een onverwachte factor voor atopisch eczeem naar voren gekomen: het “microbioom” van de huid. Het microbioom van de huid is het totaal van alle micro-organismen (zie ze als vrienden, niet als ongedierte!) die op het huidoppervlak leven.

Wist je dit? Op gezonde huid is het microbioom als een tropisch regenwoud: bloeiend van diversiteit. Maar op eczeemgevoelige huid is deze diversiteit verdwenen en is het microbioom uit evenwicht.

Deze fascinerende bevinding opent de deuren voor een nieuw tijdperk van prebiotische zorg voor atopische, eczeemgevoelige huid waarin de unieke prebiotische eigenschappen van thermaal water worden benut.

Is het mogelijk eczeem te voorkomen? Ja en nee. Veel factoren die eczeem veroorzaken, zijn erfelijk, zoals gebreken in de oppervlaktebarrière van de huid en de neiging tot atopie. Uit niet eerder verricht klinisch onderzoek is echter recentelijk gebleken dat het gebruik van verzachtende crèmes in de eerste drie levensweken de kans op de ontwikkeling van een atopische, eczeemgevoelige huid met 50% vermindert.*

Als atopische dermatitis of eczeem in jouw familie voorkomet, loopt je een groter risico op eczeem. Dat betekent echt niet dat je niets kunt doen: met de juiste behandeling kunnen verschijnselen zoals jeuk snel worden verminderd.

Gebruik voor de reiniging van eczeemgevoelige huid een zeepvervanger of Syndet in de douche en breng tweemaal per dag een verzachtende crème aan. Met deze twee stappen kom je een heel eind om je huidproblemen te verminderen. Verdere diepgaande informatie over professionele oplossingen voor eczeemgevoelige huid vind je in de volgende paragraaf.

In de volgende artikelen lees je meer over erg droge huid en hoe je die verzorgt en voorkomt (plus uitleg over het verschil tussen droge huid en eczeem), naast informatie over andere onverwachte oorzaken van atopisch eczeem zoals luchtvervuiling. We presenteren ook een artikel om te delen met je kind dat voor atopisch eczeem gevoelig is. Hierin staan tips om de cyclus van jeuken en krabben te vermijden en uitleg waarom een jeuk-kalmerende stick de beste vriend van je kind kan zijn!

*“Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention”, J ALLERGY CLIN IMMUNOL, VOLUME 134, NUMMER 4.

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van alle huidaandoeningen komt eczeem op de tweede plaats als het gaat om impact op de kwaliteit van leven. Dit komt vooral door het slaapgebrek dat het veroorzaakt.

Bron: 'A comparative study of impairment of quality of life in children with skin disease and children with other chronic childhood diseases.' (Een vergelijkend onderzoek naar de aantasting van de kwaliteit van leven van kinderen met een huidaandoening in vergelijking met kinderen met andere chronische aandoeningen.) P.E. Beattie* en M.S. Lewis-Jones. Afdeling Dermatologie, Ninewells Hospital, Dundee DD1 9SY, U.K.*Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Één vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.