ZON EN PREVENTIE VAN HUIDKANKERSAVE YOUR SKIN - METHODE ABCDE

De meeste gevallen van huidkanker - melanoom of niet-melanoom - zijn te wijten aan onbeschermde blootstelling aan de zon.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

Als je je huid blootstelt aan de zon, kun je verbranden en bestaat er op lange termijn een risico op vroegtijdige veroudering en huidkanker. Om veilig te blijven in de zon kun je het beste van 11 tot 15 uur in de schaduw blijven en een hoed, beschermende kleding en een zonnebril dragen.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Wat is de beste zonnebrandcrème voor een gevoelige huid?

Sommige zonnebrandcrèmes kunnen een onplezierig prikkend gevoel geven op een gevoelige huid. Kies voor een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming die getest is op de meest gevoelige huid, zoals het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay, de experts op het gebied van een gevoelige huid.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Beschermt een zelfbruinende spray ook tegen de zon?

Absoluut niet! Een zelfbruinende spray reageert met dode cellen op de huid om de huid een kleur te geven. Dit heeft totaal geen invloed op de bescherming tegen de zon van de huid. Een zelfbruinende spray is veel veiliger dan normaal bruinen, maar je dient na toepassing van een dergelijke spray je huid te beschermen met een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming.

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon zonder een zonnebrandcrème?

Dermatologen raden aan om een hoed, een zonnebril en beschermende kleding te dragen, en om de schaduw op te zoeken wanneer de zon op zijn sterkst is. Maar een zonnebrandcrème is de allerbelangrijkste strategie om je te beschermen tegen de zon en mag niet ontbreken in je routine.

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn gezicht tegen de zon?

Om voortijdige veroudering of huidkanker te voorkomen is het belangrijk een zonnebrandcrème voor dagelijks gebruik voor het gezicht te gebruiken. Dit is des te belangrijker als je zwanger bent of de pil gebruikt omdat je dan risico loopt op een 'zwangerschapsmasker'.


Meer te weten komen

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’ 
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

ZONBESCHERMING BEGRIJPEN
WAAROM IS HET BELANGRIJK?

Hierna vind je een speciaal artikel met uitleg over wisselende effecten van verschillende soorten uv op huid - verbranding, veroudering en een grotere kans op huidkanker - naast informatie om etiketten op zonproducten te begrijpen en een bescherming te kiezen waarop je kunt vertrouwen.

Voor een grondig begrip van wat er met huid gebeurt, vind je hier een snelgids over korte- en langetermijneffecten van blootstelling aan zon (zonneallergie, acne, lichtgevoeligheid…).

Gewapend met kennis kun je onze aanbevolen beste praktijken ontdekken en huid van je familie veilig houden. Verder vind je hier ook informatie over het belang van dagelijkse bescherming, vooral als je een gevoelige huid hebt.

ZON EN PREVENTIE VAN KANKER
SAVE YOUR SKIN - ABCDE-METHODE

Waarom is de zon gevaarlijk? UVA- en UVB-stralen veroorzaken veranderingen in het hart van onze cellen, waardoor het DNA beschadigd raakt. Op lange termijn kan deze beschadiging leiden tot huidkanker.
Hoewel praten over kanker altijd beangstigend is, is 90% van de huidkankers geneesbaar indien op tijd ontdekt.* En wat essentieel is, huidkanker kan uitstekend worden voorkomen met de juiste bescherming tegen de zon.
*www.euromelanoma.org/press, EPI factsheet 2014

PRAKTISCHE STAPPEN
OM HUIDKANKER TE VOORKOMEN

Om huidkanker te voorkomen moet je een paar simpele stappen altijd naleven:

  • Neem voorzorgsmaatregelen, beschermend gedrag in de zon. Stel je bijvoorbeeld op het zonnigste moment van de dag niet bloot aan de zon en draag een beschermende hoed en kleding.
  • Bescherm je huid met breedspectrum zonnebrandcrème van ten minste SPF 30.
  • Controleer je moedervlekken met de ABCDE-methode (en raadpleeg je huisarts en dermatoloog als je ergens ongerust over bent).
  • Ga regelmatig bij een dermatoloog langs om moedervlekken op je hele lichaam te laten controleren.

WIE LOOPT HET MEESTE RISICO
OP HUIDKANKER?

"Wat gevaren door de zon betreft, zitten sommige mensen in een hogere risicogroep. Hieronder vallen mensen met een licht fototype (lichte ogen, huid en haar), mensen met veel moedervlekken en/of een familiegeschiedenis met huidkanker, mensen die voor hun 20e vijf of meer keer verbrand zijn geweest en daarbij blaren hadden, en mensen die vaak op een zonnebank liggen."

Als je in een hoge risicogroep valt, moet je je moedervlekken regelmatig controleren – Onthoud dat 90% van de huidkankers kan worden genezen indien tijdig ontdekt*.
* www.euromelanoma.org/press, EPI factsheet 2014

ABCDE-METHODE
VOOR CONTROLE OP HUIDKANKER

De door dermatologen erkende ABCDE-methode is nuttig om verdachte laesies met het blote oog op te sporen.

Rode vlaggen om goed op te letten zijn:

  • De plotselinge ontwikkeling van nieuwe moedervlekken, omdat 8 van 10 melanomen ontstaan uit nieuwe moedervlekken in plaats vanuit bestaande.
  • Veranderingen in de grootte, vorm en kleur van bestaande moedervlekken.

In dit hoofdstuk ontdek je meer over alles wat je moet weten om huidkanker te voorkomen: hoe je veilig blijft in de zon, welke beschermingsproducten tegen de zon je nodig hebt en hoe vaak. Je vindt hier ook gedetailleerde informatie over het gebruik van de ABCDE-methode om te controleren op moedervlekken, naast handige tips om te zorgen dat elke vierkante centimeter huid beschermd is tegen de zon.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Één vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen als bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.