Pigmentvlekken en zonbescherming: de mening van dermatologen

Wat zijn de symptomen van pigmentstoornissen? Welke zonbescherming is hierbij aan te raden? Het antwoord van dermatologen en van La Roche-Posay.

De huid kan pigmentstoornissen gaan vertonen. Het kan ofwel gaan om pigmentvlekken, die zich vaak bevinden op de huidzones die blootgesteld zijn aan de zon, ofwel om gedepigmenteerde vlekken. In beide gevallen is aangepaste zonbescherming noodzakelijk om verergering te voorkomen. Het standpunt van een dermatoloog.

Welke symptomen vertonen patiënten met pigmentstoornissen?

Ze hebben vaak pigmentvlekken ten gevolge van blootstelling aan de zon. Als die op de schouders voorkomen, zijn ze het gevolg van zonnebrand. In de laatste maanden van de zwangerschap of door gebruik van anticonceptie kunnen zich in het gezicht gepigmenteerde zones vormen: dit noemen we melasma. Bij sommige patiënten kan de huid ongelijkmatig bruinen, waarbij er zich lichtere vlekken vormen, vaak op de armen. Anderen hebben last van vitiligo, een aandoening waarbij de huid pigment verliest, waardoor zeer witte vlekken op de huid ontstaan.

Hoe leg je deze stoornissen uit aan jouw patiënten?

Ik zeg hen dat deze stoornissen worden verergerd of zelfs veroorzaakt door de zon. Vitiligo is een aandoening waarbij een erfelijk element speelt, maar die sterk wordt in de hand gewerkt door blootstelling aan de zon. Melasma heeft een hormonale oorzaak, maar ook daar is de triggerfactor blootstelling aan de zon. Ik leg hen ook uit dat actinische lentigines een alarmsignaal zijn dat erop wijst dat het "zonnekapitaal" uitgeput is. Elke bijkomende blootstelling maakt ze duidelijker zichtbaar.

Welke zonbescherming raad je hen aan?

Bij vitiligo zijn de witte vlekken niet meer beschermd door pigment, zodat ze niet te veel mogen worden blootgesteld aan de zon. Op de onbedekte delen is een product met zeer hoge bescherming dus een must. Bij melasma raad ik aan om bij de eerste lentezon dagelijks UV-bescherming aan te brengen om te voorkomen dat de vlekken donkerder worden. Bij actinische lentigines moeten alle zonbeschermende middelen worden ingezet: kledij, zonnehoed en beschermende zonneproducten.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON
MEER LEZEN
placeholder ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING
MEER LEZEN