ECZEEM BIJ BABY'S EN KINDEREN

Omdat baby's en jonge kinderen vaak last hebben van eczeem (vaak met veel leed als gevolg) is het belangrijk dat ouders een aantal eenvoudige stappen begrijpen die kunnen leiden tot gelukkigere dagen en meer nachtrust voor de hele familie.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Waardoor wordt eczeem bij baby's veroorzaakt?

Eczeem is een erfelijke aandoening die in bepaalde families voorkomt. De huid produceert onvoldoende vettige stoffen om zichzelf te beschermen, wordt kwetsbaar en staat open voor aanvallen voor allergenen en irriterende stoffen. De huid verliest hierdoor water en wordt droog en jeukerig. Dit gebeurt vaak op de wangen, kin en gewrichten.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Geeft eczeem jeuk?

Ja! Jeuk, of pruritus, is een van de belangrijkste kenmerken van eczeem. De huidbarrière werkt niet goed, waardoor allergenen en irriterende stoffen diep in de huid kunnen doordringen. Hierdoor ontstaan ontstekingen en komt de jeukstof histamine vrij.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Is eczeem besmettelijk?

Eczeem is niet besmettelijk en wordt dus niet overgedragen van persoon op persoon. Eczeem treedt op specifieke plekken op het lichaam op. Bij baby's ontstaat het meestal op de wangen en kin, terwijl het bij oudere kinderen vaak in de huidplooien van de nek, ellebogen en knieën optreedt.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe ziet eczeem eruit?

Bij baby's veroorzaakt eczeem ruwe, schilferige plekken, vooral op de wangen en kin. Bij oudere kinderen en volwassenen zit eczeem vooral op de hals en in de huidplooien rond de ellebogen, polsen en knieholtes. Eczeemplekken kunnen krassen vertonen en kunnen bloeden. Er kunnen zich ook blaren met afscheiding vormen. Na verloop van tijd kan de huid dikker en leerachtig worden.

Meer te weten komen

1 quote-marks

Is eczeem besmettelijk?

Nee! Eczeem is een atopische (allergische) aandoening die vaak voorkomt in families en die het meest optreedt bij baby's en kinderen. Je kunt eczeem niet van iemand anders “oplopen”.

Meer te weten komen

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

ECZEEM OPSTOTEN KUNNEN
WORDEN GETRIGGERD DOOR STRESS.

WAAR TRUE-ANSWER

We weten niet precies waarom, maar experts geven aan dat emoties, schok en stress een belangrijke rol kunnen spelen bij het triggeren van eczeemaanvallen. Atopische dermatitis wordt ook wel gezien als een erfelijke huidziekte. Als stress voor jou een trigger is, kijk dan naar technieken voor stressbeheer zoals mindfulness.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

KAN VOEDING
ECZEEM VERERGEREN?

WAAR TRUE-ANSWER

Bepaalde soorten voeding kunnen een eczeemtrigger zijn en aanvallen veroorzaken. Als je denkt dat voeding een verergerende factor kan zijn voor het eczeem van je kind, ga dan naar een huisarts om bloedtests en huidpriktests te laten doen. Zo kom je te weten of je kind allergisch is voor bepaalde etenswaren (vaak gaat het hierbij om pinda's, melk, soja, tarwe, vis en ei).
Leer Meer
True-or-false-visual-2

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
VERDWIJNT NA VERLOOP VAN TIJD.

WAAR TRUE-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem kan, afhankelijk van het kind, van enkele maanden tot jaren duren. De helft van de baby's met eczeem geneest ervan voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen houdt atopisch eczeem aan tot op volwassen leeftijd, maar dit is moeilijk te voorspellen. Er is geen definitieve genezing voor eczeem, maar de aandoening kan beheerst worden met de juiste behandeling.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer
ECZEEM

In het onderstaande speciale artikel laten we je een volledige huidverzorgingsroutine zien voor baby's met een huid die gevoelig is voor eczeem. We bevelen daarbij een aantal zeer milde hydraterende en kalmerende producten aan. We vertellen je ook hoe je luieruitslag en een geïrriteerde huid bij baby's in het algemeen kunt behandelen.

Je vindt er ook een aantal artikelen om kinderen met een huid die gevoelig is voor eczeem te ondersteunen met "top hacks", zodat ze het gevoel hebben er zelf iets aan te kunnen doen. We hebben een lijst samengesteld met tips van experts en de beste productaanbevelingen. Hierbij richten we ons op onderwerpen zoals: 'Hoe zorg ik ervoor dat jeuk geen afleiding vormt op school?' en 'Welke preventieve maatregelen kan ik nemen tijdens sportactiviteiten in de zomer of tijdens warm weer om de huid van mijn kind dat gevoelig is voor eczeem te beschermen?'

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

1 op de 5 kinderen heeft eczeem. In 80% van de gevallen lost deze aandoening zich vanzelf op voordat de volwassen leeftijd wordt bereikt.

Bron: CHU Nantes, unité de cancérologie dermatologie spécialisation dermatite atopique, april 2015.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

BESTE
LEZERS

De hier gegeven informatie is alleen bedoeld voor educatieve doelen en mag in geen geval worden gebruikt ter vervanging van professioneel medisch advies. Neem voor medische adviezen altijd contact op met een officieel erkende zorgverlener.