Last van handeczeem: waardoor komt het en wat kan je eraan doen

Article Read Duration 3 min lezen

Eczeem op je handen is veel voorkomend omdat je handen vaak worden blootgesteld aan weer, wind en zeep door veel wassen.

Nu we onze handen vaker wassen voor goede hygiëne kan dit ook gepaard gaan met een probleem: hand dermatitis ofwel handeczeem. Eczeem kan ontstaan door een disfunctionele huidbarrière die door overmatig wassen sneller wordt aangetast. Zeker eczeem op de hand – van de handrug tot de vingertoppen en zelfs de pols – kan hierdoor worden uitgelokt. Resultaat: handen worden droger, de huid barst en deze kan jeukend of pijnlijk aanvoelen door een mogelijke infectie. Wie al last heeft van handeczeem – ook wel kapperseczeem genoemd, omdat de kans op contact dermatitis verhoogt wanneer je handen dagelijks in contact staan met water – dient nog voorzichtiger te zijn. Alvast een tip: handen wassen is beter voor eczeem dan ontsmettingsmiddel. Bovendien helpt het als je gelijk na het wassen een vettige crème op de handen aanbrengt. Het kan ook goed zijn dat je kind last krijgt van eczeem op de hand. Zorg er hierbij voor dat de huid van de handen na het wassen met een antibacteriële zeep rijkelijk wordt ingevet. In dit artikel gaan we dieper in op huidziekte handeczeem en bieden we alle tips om van eczeem handen af te komen. Van hoe handeczeem door stress te omzeilen tot goede handeczeem zalf.

 

"Handeczeem is goed voor wel 20-35% van alle wereldwijde eczeem-gevallen, en verschijnt vooral bij mensen met een voorgeschiedenis van atopisch eczeem"

Wat is handeczeem?

Handeczeem ofwel hand dermatitis is een veelvoorkomende vorm van een acute of chronische eczeem-achtige stoornis die met name de rug en palm van de hand kan raken. Handdermatitis komt met name voor bij jongvolwassen vrouwen en het komt voor bij 20-35% van alle wereldwijde gevallen van dermatitis. Het kan op elke leeftijd voorkomen, ook tijdens de kindertijd. Kinderen met eczeem (op de handen of elders) krijgen hier vaak in hun volwassen jaren weer last van. Handeczeem verschijnt vooral bij mensen met een voorgeschiedenis van atopisch eczeem. Specifiek handeczeem komt veel voor in industrieën die te maken hebben met schoonmaken, catering, metaalbewerking, het kappersvak, de gezondheidszorg, huishoudelijk werk, schilder- en mechanisch werk. Dit komt voornamelijk door contact met irriterende stoffen (bijvoorbeeld via water), maar specifieke contactallergieën kunnen ook bijdragen aan het ontwikkelen of uitlokken van hand dermatitis.

Wat zijn symptomen van handeczeem?

Handdermatitis kan de achterkant van de handen, de handpalmen of allebei aantasten. Het kan erg jeuken, het kan brandend en soms zelfs zeer pijnlijk aanvoelen. Het kent acute, recidiverende (terugkerende) en chronische fasen.

Symptomen van acute handeczeem:

 • Rode plekken, bultjes en plaques
 • Zwellingen
 • Blaasjes en blaartjes
 • Kloven en scheurtjes


Symptomen van chronisch handeczeem:

 • Droogte en een schilferige huid
 • Korstvorming

Hoe ontstaat eczeem op de handen?

Handdermatitis kan het resultaat zijn van een combinatie aan oorzaken, waaronder genetische aanleg, letsel en immuunreacties. Verder is het belangrijk om op het volgende te letten wanneer handeczeem maar aanhoudt.

 • Kapperseczeem
  Dit wordt ook wel allergisch contacteczeem genoemd en het treedt vooral op bij mensen met de volgende beroepen: metaalbewerkers, schoonheidsspecialisten, gezondheidswerkers, schoonmakers, schilders, bloemisten en (vandaar de naam) kappers. Dit is wat er gebeurt: de huid komt in contact met een allergeen en reageert hierop met dermatitis-symptomen op de hand. Onder de ‘boosdoeners’: water, wasmiddelen, oplosmiddelen, zuren, kalk, kou, hitte en wrijving. Dit soort potentieel irriterende stoffen kunnen het buitenste stratum corneum van de huid van de handen beschadigen, lipiden verwijderen en de barrièrefunctie van de huid verstoren. Waterverlies en ontsteking leiden tot een verdere vermindering van de barrièrefunctie.
 •  

  "Contacteczeem kan worden uitgelokt of verergerd door meermaal daags wassen van de handen" • Eczeem door handen wassen

  Meermaals de handen wassen om het oplopen van virussen zoveel mogelijk te vermijden kan ook leiden tot bovengenoemd contacteczeem. Contactallergie is een vertraagde overgevoeligheidsreactie met uitlokkings- en geheugenfasen waarbij T-cellen ofwel afweercellen betrokken zijn en cytokines (kleine categorie proteïnen) vrijkomen. Bij atopische dermatitis (een overkoepelende term waaronder ook contactezeem op bijvoorbeeld de handen valt) leidt een tekort aan eiwitten zoals filaggrin in het stratum corneum tot disfunctie van de barrière, wat leidt tot waterverlies en gemakkelijke penetratie door irriterende stoffen en allergenen.


 • Eczeem door stress
  Veelvoorkomende ‘triggers’ bij eczeem zijn ook: paniekaanvallen en stress. Hierdoor kan eczeem, waaronder handeczeem, ineens weer opspelen. Het kan ook een teken zijn van je lichaam om het wat rustiger aan te doen of je zinnen te verzetten door even aan iets heel anders (positiefs) te denken bijvoorbeeld middels een creatieve activiteit.

Eczeem op de hand behandelen

Met elke vorm van handeczeem is het zaak om op het volgende te letten:

 • Minimaliseer contact met irriterende stoffen – waaronder water;
 • Gebruik een zeepvrije handreiniger voor het wassen, spoel zorgvuldig af en zorg ervoor dat de handen daarna volledig droog zijn;
 • Houd er rekening mee dat crème-reinigers niet antimicrobieel zijn; zeep en water of een ontsmettingsmiddel is benodigd voor het goed wassen van handen waardoor virussen kunnen worden vernietigd;
 • Vermijd het aanraken van allergenen volledig (je kunt jouw mogelijke allergenen laten testen via de huisarts);  
 • Gebruik beschermende handschoentjes bij bepaalde taken (vinyl handschoenen schijnen minder allergische reacties op te roepen dan rubberen handschoentjes, je kunt dit zelf uitproberen);
 • Breng een dikke zalf aan voor werk/school en breng opnieuw aan na het wassen, waardoor de huid van de handen uitdroogt (tot 20 keer per dag). 
Hiernaast kunnen topische steroïden verkrijgbaar en op advies van de dermatoloog helpen om ontstekingen door handeczeem tegen te gaan. Bijvoorbeeld een sterke topische steroïde voor eczeem op de handrug en een extra krachtige topische steroïde voor op de handpalmen. Crème-formules zijn meestal het beste voor bij hand dermatitis met blaasjes, en een zalf voor chronische handeczeem. Deze middelen tegen handeczeem dienen één of twee keer per dag op de zones van de actieve dermatitis te worden aangebracht gedurende een aantal weken. Daarna is het belangrijk dat je er helemaal mee stopt of dat de dosis van de formule sterk wordt verlaagd.

Het voorkomen van eczeem op de handen


Handeczeem door contact met irriterende stoffen kan zoveel mogelijk worden vermeden door zorgvuldig beschermende maatregelen te treffen en te kiezen voor een effectieve behandeling in samenspraak met je arts. Het is belangrijk dat mensen met atopische dermatitis (eczeem in het algemeen) zich bewust zijn van het risico op hand dermatitis, vooral als ze een vak overwegen waarin dit vaak voorkomt.

ONTDEK DE ANDERE
PRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.