Atopische dermatitis: een zeer droge, jeukende huid

Atopische dermatitis is een Chronische huidaandoening waar steeds meer mensen last van hebben. Het is niet te genezen, maar met de juiste huidverzorging kan je iets doen tegen de symptomen, zoals jeuk. Lees de tips van La Roche-Posay voor het verzorgen van de zeer droge huid.

Atopisch eczeem, ook atopische dermatitis genoemd, komt hoe langer hoe meer voor. Tijdens de opvlammingen gaat de huid erg jeuken en dan vocht afscheiden, waarna zich korstjes vormen. Zo veel mogelijk allergenen vermijden en verzachtende crèmes aanbrengen helpen om het aantal opvlammingen te verminderen.

Symptomen

Atopische dermatitis (extreem droge huid): een veel voorkomende huidaandoening Atopische dermatitis is een frequent voorkomende huidaandoening, die vroeger constitutioneel eczeem werd genoemd. Vaak duikt het op rond de leeftijd van drie maanden, maar soms begint het al eerder. Bij zuigelingen verschijnen de symptomen op het gezichtje, vooral op de wangen en de kin. Bij wat groter wordende kinderen zijn de laesies vooral te zien in de hals, in de elleboogplooien, op de polsen en aan de achterkant van de knieën. De opvlammingen worden afgewisseld met periodes van verbetering (remissies). Ze beginnen meestal gewoon met een rode, jeukende zone op de huid. De huid is op bepaalde plaatsen zeer droog en ruw. Dan begint ze vocht af te scheiden en vormen er zich korstjes.

Oorzaken

Het begint allemaal met een extreem droge huid Atopische dermatitis ontwikkelt zich op een voorbeschikkend terrein, dat erfelijk bepaald is. Bij mensen met deze aandoening is het immuunsysteem bijzonder reactief. De atopische huid heeft ook een aanleg tot ernstige droogheid. Doordat de huidbarrière niet optimaal functioneert, kunnen allergenen uit de omgeving dieper in de opperhuid dringen. Die stimuleren dan het immuunsysteem, dat overdreven sterk reageert, net als bij een huidallergie. Hierdoor verschijnen de klinische tekenen van atopisch eczeem: jeuk, ontsteking en vochtafscheiding. Het feit dat het aantal gevallen van atopische dermatitis de laatste jaren zo sterk is toegenomen, is toe te schrijven aan bepaalde omgevingsfactoren: vervuiling, passief roken, enz.

Behandelen

De behandeling bij een extreem droge huid:corticosteroïden en verzachtende crèmes Voor de behandeling van opvlammingen schrijven dermatologen crèmes of zalven voor op basis van corticosteroïden (corticoïden). Hiermee worden de laesies zodra ze opduiken behandeld. Als de laesies verdwenen zijn, helpen verzachtende crèmes om de huid, die van nature bijzonder droog is, afdoende te hydrateren. Zo worden opvlammingen voorkomen. Crèmes voor een atopische huid worden één tot twee maal per dag op het hele lichaam aangebracht. Om opvlammingen zo veel mogelijk te voorkomen is het ook aan te raden:

  • Douches te nemen in de plaats van ligbaden, hierbij kan je gebruik maken van Lipikar Syndet AP+
  • Zachte reinigingsgels te gebruiken, zonder zeep of parfum
  • Katoenen kleding te dragen in de plaats van wollen of synthetische
  • Te zorgen voor een koele kamertemperatuur

De symptomen van atopische dermatitis verdwijnen over het algemeen voor de puberteit.

Voor meer informatie kan men altijd terecht bij een dermatoloog.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK DE ANDEREPRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.