Wat te doen tegen voetschimmel?

Article Read Duration 10 min lezen

Voetschimmel is niet leuk, maar het kan iedereen overkomen. Vooral bij veel sporten zoals hardlopen en door het verkeerde gebruik van je schoenen. Zwemmerseczeem tast meestal de voeten, niet de handen aan, en de symptomen hiervan kunnen zijn jeuk en blaasjes – ook tussen de tenen. Het is besmettelijk en belangrijk om er snel wat aan te doen. In dit artikel lees je alles over deze schimmel aan de voet, welk middel helpt tegen zwemmerseczeem en hoe je het ook op een natuurlijke manier zowel kunt behandelen als effectief voorkomen.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel verwijst naar een aandoening die bekend staat als tinea pedis, een oppervlakkige schimmelinfectie die schilfering en plaques op de zolen kan veroorzaken.

Wat is de oorzaak van zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem ofwel voetschimmel wordt veroorzaakt door een soort schimmel die bekend staat als een dermatofyt. Mensen die veel sporten (zoals hardlopen, vooral in net iets te nauwe sportschoenen) kunnen gemakkelijk voetschimmel oplopen maar het kan hoe dan ook voorkomen. Circa 20 tot 25% van de wereldbevolking heeft er ooit mee te maken gehad.

Er is ook een type voetschimmel dat de mocassin (naar de schoen) infectie wordt genoemd. In dat geval bedekt de schimmel de onderkant van je voet. De uitslag kan zich bij deze variant ook uitbreiden naar de hielen en de zijkant van je voeten. Je kunt ook een schilferende en barstende huid tussen je tenen ervaren. Je teennagels kunnen zelfs dik en kruimelig worden en er in ernstige gevallen zelfs afvallen.

Hoe voorkom je voetschimmel?

Er zijn een paar belangrijke behandelingen om zwemmerseczeem en voetschimmel snel en effectief tegen te gaan, namelijk


Houd je voeten droog

Het is allereerst belangrijk de voeten goed droog te houden. Deze schimmel gedijt goed in warme en vochtige omgevingen, waardoor deze zich snel vermenigvuldigt en verspreidt. Het is belangrijk om langdurig vocht op de voeten te voorkomen. Als je merkt dat je sokken gemakkelijk vochtig worden, zorg er dan voor dat je ze regelmatig verwisselt en draag katoenen sokken om vocht op te nemen. Dit is eveneens een manier om zwemmerseczeem en voetschimmel in eerste instantie te voorkomen. Zorg er daarbij ook voor dat je je voeten na het douchen of baden goed droogt, waaronder tussen je tenen.


Gebruik een schoenensterilisator

Nog een manier om voetschimmel te voorkomen en te genezen: het dagelijks dragen van schone sokken en het schoonhouden van je schoenen, waar zich bacteriën kunnen ophopen, met eventueel behulp van een schoenensterilisator met ultraviolet licht. Onze voeten zweten namelijk net als ons lichaam, en donkere, vochtige schoenen zijn de perfect plek om schimmel-veroorzakende bacteriën te huisvesten. Nauwe schoenen bieden sneller vochtige omstandigheden waardoor dermatofytische schimmel kan gedijen. Verder is het voor het voorkomen en genezen ook handig om geregeld van schoenen te wisselen, waardoor ze tussen gebruik door aan de lucht kunnen drogen.


Behandel met een schimmelwerende crème


Een oplossing om de symptomen van voetschimmel te verlichten is een medicinale crème. Over het algemeen zijn antischimmelcrèmes de beste manier om de schimmel te behandelen, omdat ze het beste doordringen in de huid. Je kunt kiezen voor een zalf met clotrimazol, een antischimmelmiddel. Dit helpt de jeuk, branderigheid, barsten en schilfering te verlichten die kunnen optreden bij voetschimmel. Je kunt dit twee keer per dag aanbrengen.


Probeer een medicinale voetspray voor verlichting

Een medicinale voetspray, verkrijgbaar bij de apotheek, kan voetschimmel tussen de tenen en op de voeten goed helpen behandelen. Een ingrediënt zoals tolnaftaat kan symptomen, geassocieerd met voetschimmel waaronder jeuk en een branderig gevoel, voorkomen en verlichten. Ook een ingrediënt zoals sheaboter helpt om de droge, gebarsten huid te kalmeren.


Verzacht schilfering met een herstellende crème


Als de huid hyperkeratotisch is, wat betekent dat deze dik en schilferig is, kan het nuttig zijn om iets te gebruiken om de schilfering te verzachten. Denk aan een zalf met keratolyticum met salicylzuur of ureum. Breng dit niet alleen op de aangetaste gebieden aan, maar ook op de rand van de normale huid zodat het gebied in zijn geheel goed wordt behandeld.


Vermijd het delen van handdoeken

Nog eentje om voetschimmel te voorkomen: houd het bij je eigen handdoek. Contact met de huid is niet de enige manier waarop voetschimmel wordt verspreid. De schimmel kan op handdoeken worden overgebracht, dus het is het beste om handdoeken niet te delen en ze na elk gebruik te wassen. Via handdoeken, waar eventueel schimmel op zit, kun je onverhoopt de schimmel op je voeten zelfs overbrengen naar je handen. Iets om op te letten.


Raadpleeg een dermatoloog

Als je symptomen ervaart die niet verlichten met een zalf of crème op recept kun je het beste een gecertificeerde dermatoloog raadplegen. Hoewel plaatselijke behandelingen vaak voldoende zijn, kan af en toe orale medicatie nodig zijn. Bovendien is er een arts nodig om de officiële diagnose voetschimmel te bevestigen met een huidschraapsel. Er zijn andere huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis die ook kunnen voorkomen bij de voeten en in eerste instantie kunnen worden verward met voetschimmel.

Is zwemmerseczeem besmettelijk?

Zwemmerseczeem is zeer besmettelijk en kan, indien onbehandeld, vervelende barsten in de huid van je voeten veroorzaken die zich helemaal tot aan de hiel kunnen verspreiden. Daarom is het dus zaak om voetschimmel snel te behandelen met de juiste vrij verkrijgbare producten en eventueel ook een paar levensstijl-aanpassingen zoals het juiste gebruik van schoenen.