Wat veroorzaakt dyshidrotisch eczeem of blaasjeseczeem?

Article Read Duration 5 min lezen

We gebruiken onze handen en voeten intensief, dus een droge huid op deze plekken kan storend zijn. Laat staan als je hier ook nog eczeem ontwikkelt. Specifiek hand- en voeteczeem met grote tot kleine blaartjes kunnen hardnekkig zijn en niet zo eenvoudig te behandelen. Eczeem op zich is een van de meest voorkomende huidaandoeningen wereldwijd. Dyshidriotisch eczeem is een vorm die zich uit op handen en voeten. Deze huidziekte kan variëren van mild tot zeer ernstig. Bij een hevige vorm van deze blaasjeseczeem kunnen de blaasjes op de voeten het moeilijk maken te lopen. Kleine blaasjes op handen (vochtblaasjes om precies te zijn) kunnen dagelijkse handelingen zoals koken, typen of handen wassen bemoeilijken. Goed om te realiseren, dyshidriotisch eczeem is niet besmettelijk. Eczeem is een unieke conditie, wat betekent dat de ‘triggers’ voor bijvoorbeeld dyshidriotisch eczeem op de voeten of handen voor de een heel anders kunnen zijn dan voor de ander. Voor sommige mensen kan voeding een verschil maken bij dyshidrotisch eczeem, terwijl anderen een alternatieve dyshidrotisch eczeem behandeling behoeven. Als je eenmaal de onderliggende oorzaak weet, is het gemakkelijker deze (met behulp van een dermatoloog) onder controle te houden op de lange termijn.

‘Blaasjeseczeem houdt meestal twee tot vier weken aan, en het kan gerelateerd zijn aan seizoensgebonden allergieën of stress’

Wat is dyshidrotisch eczeem?

Dyshidrotisch eczeem of dyshidrose is een huidaandoening, waarbij blaren ontstaan op de voetzolen of de handpalmen. Of in het ergste geval, blaasjes op zowel voeten en handen. De blaren jeuken meestal en ze kunnen gevuld zijn met vocht. Die blaasjeseczeem houdt meestal twee tot vier weken aan, en het kan gerelateerd zijn aan seizoensgebonden allergieën of stress. Eczeem kan mensen op elke leeftijd treffen, maar meestal ontwikkelt het zich al in de kinderjaren waarna het terugkomt wanneer je volwassen bent. Naast dyshidrotisch eczeem is atopisch eczeem de meest voorkomende vorm van eczeem. Mensen met atopisch eczeem hebben een hogere kans op het ontwikkelen van andere atopische condities, zoals astma en hooikoorts. Onze huid is het grootste orgaan in ons lichaam en de voornaamste functie van de huid is een beschermende barrière vormen voor onze interne organen. De huid bestaat uit een dunne buitenlaag, een vrij elastische laag in het midden en een vetlaag op het diepste niveau. Elke laag bevat huidcellen, water en vetten, die allen de conditie van de huid onderhouden en beschermen. Bij eczeem komt de huid vetten en oliën tekort, waardoor de huid droger wordt en vocht minder goed vasthoudt.

De symptomen van dyshidrotisch eczeem

Met dyshidrotisch ofwel blaasjeseczeem zie je blaren ontstaan op vingers, tenen, handen of voeten. Deze blaren ofwel blaasjes komen vaker voor aan de randen van deze gebieden en zitten meestal vol met vocht. De huid kan droog aanvoelen, met ontstoken, rode delen, een jeukende en deels verdikte huid.

- Blaasjes op handen
Bij vochtblaasjes op de handen kunnen zowel grote als kleine blaasjes vormen. Doorgaans jeuken die blaasjes behoorlijk, en dit kan ervoor zorgen dat de huid ook gaat schilferen. Delen van de huid op de handen die zijn aangedaan, raken gebarsten en kunnen pijnlijk zijn bij aanraking. Meestal duurt het tot drie weken voordat deze blaasjes uitdrogen. Naarmate de blaren uitdrogen, veranderen ze in huidscheuren die pijnlijk kunnen zijn. Als je aan de huid met dyshidrotisch eczeem hebt gekrabd dan kan de huid lokaal dikker of sponzig aanvoelen. 

- Blaasjeseczeem op voeten
Blaasjeseczeem op de voeten kunnen problematisch zijn, want je staat natuurlijk dagelijks op je voeten. Van nature produceert het lichaam blaren om een beschadigde huid een buffertje te geven en te helen. Tip: probeer die vochtblaasjes niet zelf kapot te knijpen. Een zeer grote en pijnlijke blaar of blaas wel door de dermatoloog gedraineerd (van vocht ontdaan)kan worden.

Wat is de oorzaak van dyshidrotisch eczeem

De exacte oorzaak van dyshidrotisch eczeem is onbekend. Experts zijn van mening dat de aandoening mogelijk verband houdt met seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts. Blaasjes kunnen daarom tijdens het lenteallergieseizoen vaker opkomen. Hiernaast denken artsen dat je een grotere kans hebt om de aandoening te ontwikkelen als je veel stress ervaart (fysiek of emotioneel) of wanneer je wordt geplaagd door allergieën. Sommige artsen denken dat dyshidrotisch eczeem een soort allergische reactie kan zijn.

Er is dus niet één aanwijsbare reden voor eczeem waaronder blaasjeseczeem op handen en voeten, maar vaak is het wel genetisch bepaald. Acht op de tien kinderen met eczeem hebben bijvoorbeeld ouders met dezelfde aandoening. Een aantal recente onderzoeken suggereren dat mensen met atopisch eczeem mogelijk ook tekortkomingen hebben in de productie van zogenaamd filaggrin, een stof die belangrijk is bij het handhaven van de afweerbarrière van de huid.

Naast genetische oorzaken voor eczeem waaronder dyshidrotisch eczeem kan het ook worden veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals:

Symptomen van acute handeczeem:

  • Voeding
  • Stress
  • Medicijnen
  • Klimaatverandering
  • Huisstofmijt
  • Stuifmeel

Je kunt hiernaast sneller dyshidrotisch eczeem ontwikkelen als je handen of voeten vaak vochtig of in water zijn, of als jouw werk je regelmatig blootstelt aan metaalzouten, zoals kobalt, chroom en nikkel.

Dyshidrotisch eczeem behandelen

Eczeem is een lange termijn huidziekte waarvoor nog geen genezing is gevonden, symptomen komen en gaan na verloop van tijd. Blaasjes op handen en voeten bij dyshidrotisch eczeem verschijnen als symptomen opspelen die stress of een temperatuurstijging veroorzaken. Kleine blaasjes verdwijnen dus meestal met een paar weken. Ze barsten dan ook vanuit zichzelf. Nogmaals, probeer dit proces vooral niet te forceren door zelf in de blaasjes te knijpen. De behandeling van blaasjeseczeem draait om het onderdrukken van symptomen zoals blaasjes, waarbij er twee bekende medicaties zijn die veel worden voorgeschreven:

  • Zalven (moisturizers) om droogte tegen te gaan;
  • Topische crèmes en zalven met corticosteroïden die worden gebruikt om zwelling en roodheid tijdens opflakkeringen te verminderen.

Hiernaast kunnen antihistaminica worden ingezet om overmatige jeuk onder controle te houden. Houdt tot slot je triggers (van bepaalde voeding tot nikkel) bij eczeem in de gaten en probeer deze vooral te vermijden.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.