Wat is nagelpsoriasis en hoe dit te behandelen?

Article Read Duration 5 min lezen

Eczeem en psoriasis zijn twee ingrijpende en chronische huidaandoeningen die veel mensen wereldwijd treffen. In het geval van nagelpsoriasis is ook de huidzone bij en onder de nagels aangedaan. Je ziet bij psoriasis nagels niet zomaar kwetsbare nagels, maar ook witte vlekjes of andere donkere verkleuringen, veelal verschillende verdikkingen en mogelijk afscheiding van het nagelbed. Zorg er in eerste instantie voor dat je psoriatische nagels worden bekeken door een dermatoloog, die de correcte diagnose kan stellen. Verder kunnen een aantal tips helpen bij de verzorging van psoriasis nagels. Na het lezen ben je volledig op de hoogte.

Wat zijn psoriasis nagels?

Psoriasis zelf is een huidaandoening die rode, schilferige, korstige plekken op de huid veroorzaakt bedekt met zilverachtige schilfers. Deze plekken verschijnen meestal op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug, maar kunnen overal op het lichaam opduiken. De meeste mensen hebben alleen kleine vlekjes. In sommige gevallen kunnen de plekken jeuken of pijnlijk zijn. Volgens recente cijfers van het CBS hebben ruim 300.000 Nederlanders last van psoriasis. De meeste van deze patiënten hebben ook nagel psoriasis. Als het om de nagels gaat, wordt de functie van de nageleenheid nadelig beïnvloed. De nagel met psoriasis is er niet toe in staat vingers of tenen goed te beschermen (waar nagels voor bedoeld zijn) en fijne aanraking of gevoel waar te nemen. Met nagel psoriasis is het lastig om te krabben of kleine voorwerpen op te pakken. Het heeft dus een grote impact op het dagelijks leven. Er bestaat een zeer hoge correlatie tussen psoriasis van de nagel en artritis psoriatica, een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis.

Wat te doen bij nagel psoriasis?

Voordat er een behandeling wordt gestart, is het belangrijk dat de juiste diagnose door een expert wordt gesteld in het geval van nagel psoriasis. Nadat is bevestigd dat nagelpsoriasis inderdaad aanwezig is, kan er worden overgegaan op een behandelplan afgestemd op het type en de ernst van de aandoening. Hiernaast dienen patiënten met nagelpsoriasis zich ervan bewust te zijn dat trauma of letsel aan de nagel het probleem verergert. Houd de nagels daarom kort om de kans op beschadiging te verkleinen en vermijd intensieve manicurebehandelingen met bijvoorbeeld Shellac. De meest voorkomende verkeerde diagnose van psoriasis van de nagel is een schimmelinfectie. In feite zijn de tekenen en symptomen van nagelpsoriasis en onychomycose (nagelschimmel) bijna niet van elkaar te onderscheiden, maar het is wel iets totaal anders en behoeft daarom een andere behandeling. Het is vanuit die optiek belangrijk dat een arts de nodige tests uitvoert om tot een juiste diagnose te komen.

Hoe zien psoriasis nagels eruit?

Bij nagel psoriasis zijn duidelijke veranderingen in de nagels merkbaar. Die aanwezige veranderingen zijn onder meer onycholyse (scheiding van de nagel van het nagelbed) en subunguale hyperkeratose (verdikking van het nagelbed). Bij nagel psoriasis verschijnen er splinterbloedingen die in feite lijken op kleine houtsplinters onder de nagelplaat. Ze worden veroorzaakt door kleine bloedingspunten in het nagelbed. Een andere verandering bij psoriatische nagels is een roodoranje tot bruine verkleuring van het nagelbed, ook wel ‘oliedruppels’ genoemd. Het lijkt namelijk op een druppel olie onder de nagel. Witte vlekken op de nagelplaat, leukonychia punctata, kunnen ook een teken zijn van nagelpsoriasis. Wordt de aandoening ernstiger dan kan de nagelplaat volledig afbrokkelen. De lunula, bekend als het witte ‘halve maantje’ op je nagel, vertoont vaak rode vlekken.

Tips bij nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis kan hardnekkig zijn. Het beste combineer je een doeltreffend dermatologisch behandelplan voor psoriasis nagels met gerichte nagelverzorging. Daarmee verhoogt de kans op verbetering.

 

Houd je nagels kort

Dit helpt voorkomen dat je nagels daadwerkelijk van de vingers en tenen afkomen. Dit kan ook helpen om ophopingen onder de nagels te voorkomen – een veelvoorkomend probleem bij nagelpsoriasis.


Draag handschoenen bij elk type handarbeid

Denk aan huishoudelijk werk, tuinwerk en reparaties rondom het huis. Elke keer dat jouw huid of nagels geïrriteerd raken, kan psoriasis oplaaien. In aanraking met water zoals bij afwassen, kun je bijvoorbeeld het beste een katoenen handschoen dragen, met een vinyl- of nitrilhandschoen over de katoenen handschoen heen. Latexhandschoenen beschermen je nagels niet voldoende omdat het niet bestand is tegen oplosmiddelen.


Smeer met een vochtinbrengende handcrème

Psoriasis droogt je huid en nagels uit. Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème elke keer nadat je de handen hebt gewassen en binnen drie minuten na het baden of douchen kan helpen om het vocht (dat je nagels nu extra nodig hebben) vast te houden. Een dikke crème of zalf werkt het beste.


Laat je nagelriemen met rust

Het knippen of opduwen van je nagelriemen kan de huid beschadigen of tot een infectie leiden. Wanneer mensen met psoriasis, waaronder nagel psoriasis, hun huid verwonden of een huidinfectie krijgen, kan psoriasis opvlammen. Deze reactie wordt het Koebner-fenomeen genoemd.


Vermijd nagelbijten of trekken aan je nagels en de omringende huid

Ook dit kan jouw huid beschadigen en het risico op infectie vergroten. Wanneer je de huid beschadigt of een nagelinfectie krijgt, kan (zoals eerder aangestipt) psoriasis verergeren. Voor een dwangmatige vorm van nagelbijten kun je bij de drogist om hulpmiddelen vragen die snel helpen.


Vermijd een vijl voor het schoonmaken van je nagels

Het verwijderen van vuilophopingen met een vijl kan ervoor zorgen dat nagels loskomen en het risico op een infectie vergroten. Wees gerust. Met een goede behandeling voorgeschreven door een expert zal dit vuil vanzelf geleidelijk oplossen.


Ga voor natuurlijk, kies geen kunstnagels

Nagellak en voorzichtig polijsten van de nagels zijn geen probleem. Sterker, het is een goede manier om deuken (putjes in de nagel) te verbergen die kunnen ontstaan wanneer je nagelpsoriasis hebt. Kunstnagels vergroten het risico dat jouw nagels loskomen van de vingers. Om acrylnagels vast te zetten, dienen je nagels namelijk zo afgevijld te worden dat ze dunner en kwetsbaarder worden.


Maak een afspraak met de dermatoloog

Tot slot het belangrijkste advies: maak niet alleen een afspraak met de dermatoloog voor een juiste diagnose maar vraag ook naar een behandelplan mocht je nagel psoriasis hebben. Er zijn meerdere medicijnen en behandelingen mogelijk voor nagelpsoriasis. Van actuele behandelingen, crèmes, zalven en lotions, tot zogenaamde intralesionale therapieën en systemische behandelingen waaronder pilmedicatie


DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.