Nekrimpels:
Oorzaken en oplossingen

Article Read Duration 5 min lezen

De hals wordt vaak vergeten, maar is natuurlijk ook aan veroudering onderhevig. Misschien zie je ineens veel nekrimpels of blijven (voorheen) dynamische rimpels nu in de hals staan. De vorming van nekrimpels kun je grotendeels vertragen door een goede houding: bijvoorbeeld als je op de laptop werkt maar ook door zoveel mogelijk op je rug te slapen. De hals is een verrassend gevoelig en kwetsbaar gebied. De nekhuid heeft de neiging sneller te verouderen dan de huid in het gezicht, maar wordt soms verwaarloosd. We reinigen, hydrateren en behandelen ons gezicht dagelijks, dus waarom niet ook de hals? In dit artikel tips om horizontale lijnen bij de hals waar mogelijk te voorkomen en verzachten.

Waarom voor de huid van onze hals zorgen?

 

De hals heeft minder zweet- en talgkliertjes, en daardoor is deze meestal minder vet dan het gezicht. Talg kan invloed hebben op de zichtbaarheid van huidveroudering. Talg helpt de huid namelijk beschermen tegen externe invloeden en vormt een hydraterende barrière waardoor een teveel aan vochtverlies wordt voorkomen. Daarom hebben vettere huidtypes meestal minder fijne lijntjes en rimpels dan bijvoorbeeld  droge huidtypesNaarmate we ouder worden, verergerd dit doordat de nekspieren en bindweefsels minder sterk worden. Dit kan een zogenaamde ‘kalkoenhals’ veroorzaken. Wegens de dunnere huid is het gebied bij de hals ook vatbaarder voor omgevingsstress. Huidveroudering begint in het algemeen rond de leeftijd van 25 jaar. Op dat moment neemt collageen terug (nog eens versneld door de overgang) en kan de hals te maken krijgen met een gebrek aan elasticiteit, stevigheid en textuur. Vaak zie je deze symptomen vanaf de leeftijd van 30 jaar.

Wat is een ‘tech neck’, nekrimpels door technologie?

‘Tech neck’ verwijst naar de rimpels in onze hals als een gevolg van onze houding, ofwel het inspannen van onze spieren tijdens het gebruik van telefoons, laptops, en dergelijke. Vervolgens zie je horizontale lijnen die in onze hals blijven staan en verdiepen naarmate de tijd verstrijkt. De laatste tien jaar schijnt dit vaker voor te komen. Dat is ook een periode waarin we meer met schermen zijn gaan werken. Daarbij wordt ons hoofd naar voren geduwd, verslappen de spieren en worden rimpels zichtbaar. Wordt de huid bij de hals losser, dan heeft dit een neerwaarts effect op de rest van het gezicht, inclusief een hangende mond en wangen. Wanneer onze platysmaspier (de grote spier die de kaaklijn met de schouders verbindt) constant wordt uitgerekt, raakt bovendien de fascia (ofwel bindweefsel) daaronder gestrest. Daarnaast wordt deze hierdoor ook droog, gedehydrateerd en blijft het fysiologisch op één verkeerde plek staan. Tenminste, als je inderdaad continu een foute houding aanneemt.

Wat is de beste verzorging tegen nekrimpels?

Een combinatie van verzorging en preventieve methoden biedt de beste resultaten bij het voorkomen en verzachten van nekrimpels.

Verzorging voor de hals

Het is essentieel om elke dag een breedspectrum zonnebrandcrème te smeren, ook bij bewolkt weer en ook als je binnen zit. UVA-straling (dat de huid veroudert) gaat namelijk ook dwars door glas heen. Smeer, spray of poeder ook het liefst elke twee uur bij met een SPF-product. Hiernaast kan een speciale nekcrème helpen bij het aanpakken van allerlei huidproblemen in dat gebied. Let op actieve ingrediënten zoals vitamine C en retinol die stevigheid bevorderen en rimpels helpen verzachten.

Masseer de hals

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat gezicht (en hals) massage helpt tegen rimpels, maar het is de moeite van het proberen waard. Hydratatie en hiernaast massage kunnen de huid bij de hals soepel houden. Werk je vanuit huis? Kom dan elke paar uur achter je laptop vandaan en ga een stukje lopen. Zorg ervoor dat je je lichaam op verschillende momenten van de dag uitrekt en de schouders draait. Een eenvoudige massage van de hals voor het slapengaan: breng ongeveer twee theelepels gezichtsolie aan en gebruik je knokkels om cirkelvormige bewegingen te maken over de bovenkant van de borst, bij de sleutelbeenderen. Gebruik vervolgens één hand tegelijk en gebruik je vingertoppen om kneed- en knijpbewegingen over je schouders te maken naar de grote trapeziusspier toe die het hoofd ondersteunt. Oefen vervolgens met platte vingertoppen stevige druk (en cirkelvormige bewegingen) uit op de spieren aan weerszijden van de wervelkolom, vanaf de basis van de schedel tot aan de hals. Strek daarna je vingertoppen uit en oefen stevige druk uit op de bovenkant van het kaakbot, van de kin naar buiten toe, in rijen omhoog over de wangen. Herhaal elke beweging tot de laatste rij en eindig boven op de jukbeenderen. Gebruik tenslotte de kussentjes van de wijs- en middelvinger en masseer richting het kaakbot.

Nekrimpels verminderen: Probeer Botox of fillers

Voordat je overgaat op dit soort behandelingen om nekrimpels te verminderen, is het belangrijk om eerst een goede dermatoloog te spreken. Een gecertificeerd dermatoloog die je kan doorverwijzen naar de juiste specialist. Botox kan worden gebruikt in de sterke platysmaspier om deze te ontspannen. Deze spier zal zich meer aanspannen naarmate we ouder worden. Elke keer dat het samentrekt, trekt het onze weefsels (inclusief de onderkant van ons gezicht) naar beneden en worden rimpels en fijne lijntjes zichtbaarder. Dan zijn er nog fillers. Fillers kunnen een groot verschil maken bij de hals. Daarmee helpt het om de structuur in de wangen, kin en kaaklijn te herstellen en de hals te verbeteren.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 pati├źnten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergie├źn.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.