WAT TE DOEN TEGEN
ACNELITTEKENS EN RODE OF BRUINE VLEKKEN

Article Read Duration 5 min lezen

Acne kan lelijke littekens en rode of bruine vlekken achterlaten die je zelfvertrouwen een deuk kunnen geven, maar er zijn gelukkig heel wat mogelijkheden om ze te voorkomen en doen vervagen:

• Prik niet in puistjes en knijp ze niet uit
• Vervang zeep en scrubs door mild micellair water of schuimende reinigingsproducten
• Kies voor onze goede, door dermatologen aanbevolen dagelijkse huidverzorging zoals het EFFACLAR-assortiment
• Gebruik een niet-comedogene vochtinbrenger zonder vet en met SPF
• Vermijd supergeconcentreerde AHA-peelings voor thuisgebruik omdat die irritatie kunnen veroorzaken
• Raadpleeg een dermatoloog voor peelings, microdermabrasie en andere praktijkbehandelingen.

VLEKKEN EN LITTEKENS NA ACNE:
WAT ZIJN HET?

Ontstekingen veroorzaakt door puistjes kunnen blijvende donkerrode of -bruine vlekken op de huid achterlaten

Rode vlekken

Acneplekken zijn een broeinest voor ontstekingen die littekens en donkere vlekken kunnen achterlaten. De huid reageert door de bloedcirculatie naar het gebied te vergroten en witte bloedcellen als 'soldaatjes' aan te voeren om bacteriën te bestrijden en de schade te herstellen. Deze intense reactie kan helaas zelfs aanhouden nadat een puistje is verdwenen en een rode vlek nalaten.

Bruine vlekken

Terwijl je lichaam een onzuiverheid bestrijdt, kan de ontsteking melanineproductie binnen de huid veroorzaken, wat leidt tot een bruine vlek. Deze vlek kan maanden na het verdwijnen van het puistje zichtbaar blijven en komt veel meer voor dan donkere huid, hoewel een lichte huid ook daar last van kan hebben. Artsen noemen dit post-inflammatoire hyperpigmentatie of PIH.

Acnelittekens

Acnelittekens treden op wanneer een diepe onzuiverheid zo ontstoken is geraakt dat enzymen de binnenste bouwstenen van de huid (zoals collageen en elastine) hebben vernietigd. De huid produceert littekenweefsel om de schade te herstellen. Dat leidt tot putjes, die er niet zo mooi uitzien: Soms worden het 'kraters' genoemd, maar dermatologen hebben het over atrofische littekens.

BEHANDELINGEN VOOR ACNELITTEKENS
EN RODE OF BRUINE VLEKKEN

Producten en behandelingen die je helpen lelijke plekken te verwijderen

Wat acnelittekens betreft, is voorkomen beter (en goedkoper!) dan genezen omdat de hierna toegelichte praktijkbehandelingen duur zijn.

Maar als je acnelittekens, rode plekken en donkerbruine vlekken wilt verzorgen, vind je hier onze deskundigengids om af te komen van littekens veroorzaakt door acne in je gezicht of op je rug.

Peelings in een medische praktijk zoals TCA-peelings

Een populair oplossing om acnelittekens te verwijderen, is een TCA (trichloorazijnzuur)-peeling. Elke peeling van meer dan 10% wordt als medisch beschouwd en gaat dieper dan de opperhuid (de buitenlaag van de huid). Een TCA-peeling is bedoeld om de groei te bevorderen van nieuw collageen, een soort eiwit dat bijdraagt aan herstel van de huid en het uiterlijk ervan verbetert. Deze peelings zorgen dat cellen sneller worden vervangen, zodat de huid er helderder en stralender uitziet. En het goede nieuws is dat ze ook goed kunnen zijn voor milde acnelittekens– hoewel er enige stilstand kan zijn na de procedure wanneer je huid aan het herstellen is. Er zijn verschillende soorten peelings beschikbaar. Neem daarom voor meer informatie contact op met je dermatoloog. Wat ernstigere littekens betreft, vind je hieronder meer informatie over invasieve behandelingen zoals laserresurfacing.

Laserbehandelingen

Je dermatoloog kan je meer uitleggen over laserbehandelingen. Deze kunnen effectief zijn tegen acnelittekens en rode of bruine plekken. Laserbehandelingen kunnen “ablatief” of “niet-ablatief” zijn. Bij ablatieve behandelingen wordt de huid in en rond het litteken verdampt zodateen nieuw gebied met gladde huid overblijft, terwijl bij een niet-ablatieve behandeling de collageenproductie wordt gestimuleerd. Laserbehandelingen werken echter niet bij alle typen littekens. Een specifieke categorie, aangeduid als “ijspriemlittekens”, die eerder diep dan breed zijn, zijn veel lastiger te behandelen. Ongeacht jouw type litteken, een arts moet jouw verwachtingen goed met je doorspreken zodat jij precies weet wat het resultaat kan zijn.

Andere behandelingen in een medische praktijk

Een andere mogelijkheid om acnelittekens te genezen is microdermabrasie, waarbij met kleine kristallen de bovenlaag van de huid wordt “gezandstraald”. Hiervoor is een herstelperiode vereist, maar naarmate je huid geneest, gaan je littekens er beter uitzien. Wees echter voorzichtig met gevoelige huidsoorten.

Peelings thuis: Waarschuwing

Er zijn tegenwoordig veel verschillende peelingproducten verkrijgbaar. Hypes zijn altijd verleidelijk, maar we raden je aan superagressieve peelings te vermijden (zoals peelings met geconcentreerd alfahydroxyzuur [AHA]), omdat deze irritatie kunnen veroorzaken en in feite rode en bruine vlekken erger maken. “Micropeelings” (voor huidverwijdering) bevatten daarentegen een veel zachter zuur zoals LHA, dat de huidstructuur verbetert, de collageenproductie stimuleert en kan leiden tot vervaging van acnelittekens. Probeer EFFACLAR adstringerende lotion als een milder alternatief.

VOORKOMEN IS HET GEHEIM
OM ACNELITTEKENS EN DONKERE VLEKKEN TE VOORKOMEN

Het volgen van het juiste huidverzorgingsregime en het gebruik van geschikte crèmes en producten kan een groot verschil uitmaken

Je kunt er sowieso van alles aan doen om het ontstaan van acnelittekens en donkere vlekken te voorkomen. Het belangrijkste: niet prikken, drukken of knijpen! Dat maakt de de ontsteking alleen maar erger en zorgt voor verspreiding van de infectie. En hoewel het verleidelijk is die vlekken weg te schrobben, maken agressieve of schurende reinigers de kans groter dat de ontsteking die verantwoordelijk is voor de vorming van littekens of bruine vlekken erger wordt.

Onthoud tot slot ook dat de zon op het gebied van vlekken een grote vijand is. De zon stimuleert de melanineproductie die bruine vlekken veroorzaakt en kan ook rode vlekken intenser maken. Zorg dat je SPF opneemt in je routine voor acneverzorging door te kiezen voor een product zoals EFFACLAR Duo(+) SPF30. Hierna vind je een complete routine om acnevlekken en -littekens te voorkomen.

Wat de dagelijkse verzorging betreft, zorg dat je een effectiefregime tegen acne  volgt, en gebruik specifieke producten om vlekken en puistjes te behandelen. La Roche-Posay heeft het EFFACLAR-productassortiment speciaal ontwikkeld voor acnegevoelige huid.

  • Reinig je huid voorzichtig tweemaal daags met EFFACLAR micellair water of EFFACLAR schuimende reinigingsgel.
  • Doe een micropeeling van je huid (verwijdering van dode cellen) met EFFACLAR adstringerende lotion waarin LHA zit voor een dagelijks minipeeling effect.
  • Bezuinig niet op vochtinbrengende producten - maar gebruik een product zonder vet omdat vochtinbreng essentieel is voor optimale genezing. EFFACLAR Duo (+) hydrateert de huid en voorkomt en behandelt bruine en rode acnevlekken.
  • Uv-straling verergert de zichtbaarheid van littekens en donkere vlekken. Denk daarom aan SPF. Poriën raken niet verstopt als je kiest voor een matterende, niet-comedogene zonnebrandcrème zoals EFFACLAR Duo (+) SPF 30. Zorg dat je die dagelijks aanbrengt.

En zoals altijd, aarzel niet een dermatoloog te raadplegen voor deskundige advies om een acneprobleem aan te pakken.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUISTJE UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onzuiverheden en vettige huid en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKENOVER HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

placeholder DE FEITEN OVER
VOEDING DIE ONZUIVERHEDEN VEROORZAAKT
Meer lezen
placeholder EEN GOEDE PEELING TOEPASSEN OP
HUID GEVOELIG VOOR ACNE
Meer lezen