ALLES OVER ACNE
EN VETTIGE HUID

Article Read Duration 5 min lezen

Hoe acne werkt:

• Hormonen veroorzaken een verhoogde talgproductie, waardoor de huid vettig wordt.
• Deze hormonen zorgen ook voor een verhoogde productie van huidcellen rondom de poriën.
• Poriën raken verstopt door een mengsel van cellen en talg.
• Geblokkeerde poriën worden een voedingsbodem voor acnebacteriën (P. acnes), die ontstekingen veroorzaken.
• Dit kan verschillende soorten irritaties veroorzaken, zoals rode vlekken, puisten of diepen, pijnlijke cysten.
• Raadpleeg je apotheker als de acne aanhoudt. Als het probleem te erg wordt, ga je bij je huisarts langs. Deze kan antibiotica voor acne of zelfs zwaardere behandelingen voorschrijven.

WAT VEROORZAAKT
ACNE?

Altijd al willen weten wat een vettige huid en puistjes veroorzaakt? Acne wordt vrijwel altijd veroorzaakt door hormonale veranderingen die zich voordoen tijdens de puberteit en op andere momenten waarop hormonale veranderingen optreden, zoals vóór menstruaties of tijdens de zwangerschap. Maar puistjes kunnen ook worden veroorzaakt door andere factoren zoals stress, vermoeidheid, onjuiste huidverzorgingsproducten en bepaalde medische behandelingen met bijvoorbeeld corticosteroïden. Acne is ook genetisch: als je ouders er last van hadden, ga jij dat waarschijnlijk ook hebben.

HOE WERKT HORMONALE
ACNE?

Hormonale acne wordt veroorzaakt door een verstoring in het evenwicht van hormonen die worden aangeduid als androgenen. Deze hormonen maken de huid veel vettiger. Een bepaalde hoeveelheid talg (olie) is goed voor de huid en beschermt deze met een waterdicht laagje. Maar in de puberteit neemt de afscheiding enorm toe, waardoor de huid veel vettiger wordt. Deze zelfde hormonen veroorzaken een overproductie van huidcellen (op het oppervlak van de huid) bij de opening van poriën die daardoor verstopt raken. Dit wordt aangeduid als comedonen.

EEN VETTIGE HUID EN DE BACTERIËN DIE ACNE VEROORZAKEN

Door de verstopte poriën of comedonen kan talg niet langer zoals gewoonlijk naar buiten stromen. De talg in de vettige huid wordt daarom een voedingsbron voor de bacteriën die acne veroorzaken, P. acnes. Acnebacteriën zijn 'anaeroob'. Dit betekent dat ze zich in de zuurstofarme omgeving van verstopte poriën precies op hun gemak voelen. Resultaat? De verstopte poriën raken geïnfecteerd. Acneverschijnselen zoals verhoogde huidknobbeltjes (rode bultjes) of pukkels (rode bultjes met een wit kopje) verschijnen. Bij ernstige acne kan er zelfs sprake zijn van diepe cysten.

SOORTEN
ACNE

Acne kan worden onderverdeeld in twee basistypen:
Acne met retentionele letsels en inflammatoire acne

Acne met retentionele letsels bestaat uit geblokkeerde poriën of comedonen Deze vallen uiteen in twee typen:

  • Open comedonen, ook wel mee-eters genoemd, waarin het plakkerige mengsel van cellen en talg donker wordt bij contact met de lucht
  • Gesloten comedonen, waarin het mengsel onder het oppervlak wordt opgesloten en een gewoon puistje vormt. Inflammatoire acne bestaat uit rode, verhoogde wondjes die vaak een wit puntje in het midden hebben (pukkeltjes of puistjes genaamd).

Bij acne bij adolescenten komen verschillende soorten puistjes vaak tegelijk voor. Dit wordt veroorzaakt door een vettige huid.

ERNSTIGE
ACNE

Nodulaire en cystische acne

Bij ernstige acne vormen de ontstoken wondjes nodulaire of cystische acne (zachte, met etter gevulde klompjes onder de huid). Dit type acne kan blijvende littekens veroorzaken en moet door een dermatoloog worden behandeld.

ACNE
MET ROODHEID

In reactie op de groei en vermenigvuldiging van P. acnes-bacteriën komen stoffen aangeduid als ontstekingsmediatoren of cytokinen vrij in de huid. Dit zijn boodschappermoleculen die bloedvaten doen uitzetten, waardoor rode acnevlekken ontstaan. Als acne samengaat met algehele roodheid, met name op de neus en wangen, heb je mogelijk acne rosacea. Raadpleeg een dermatoloog voor een definitieve diagnose.

DONKERE VLEKKEN
EN VLEKKEN OP HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

Heb je ooit gemerkt dat acne donkere vlekken kan achterlaten nadat de puistjes zijn genezen? Door de ontsteking veroorzaakt door bacteriën die leiden tot ernstige onvolkomenheden, kan de huid bij blootstelling aan de zon (zelfs 's winters!) post-inflammatoire hyperpigmentatie ontwikkelen. Met deze term worden de bruine vlekken bedoeld op de plek van de puistjes. Daarom is het belangrijk gerichte huidverzorging en bescherming tegen de zon te gebruiken als je een vettige huid hebt die gevoelig is voor acne. Een klinisch beproefde mogelijkheid is EFFACLAR Duo(+) SPF30, waarin acne-bestrijdende ingrediënten zijn gecombineerd met een lichte, niet-vettige zonnebrandcrème.

ANTIBIOTICA
VOOR ACNE

Als je ernstige acneverschijnselen hebt zoals nodulaire of cystische acne of als je pukkels en puisten gewoon te hinderlijk worden, kan je huisarts antibiotica zoals doxycycline voorschrijven. Als je deze geneesmiddelen krijgt, moet je SPF gebruiken omdat ze de huid gevoelig voor de zon kunnen maken.

TIPS EEN VETTIGE HUID
EN HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

Als je pukkels en puistjes hebt, vraag je apotheker dan om gespecialiseerde dermo-cosmetische merken voor een vettige huid en huid die gevoelig is voor acne. Als algemene regel geldt dat huid voorzichtig moet worden behandeld om puistjes weg te krijgen. Probeer je te houden aan de volgende, essentiële dagelijkse regels om zo je puistjes te helpen verminderen!

  • Reinig de huid grondig maar voorzichtig met een product dat speciaal is ontwikkeld voor vettige huid, zoals EFFACLAR micellair water
  • Gebruik dagelijks een huidreinigingsproduct zoals EFFACLAR Duo(+). Consistentie is de sleutel tot succes
  • Kies voor niet-comedogene make-up zoals TOLERIANE Make-up
  • Bescherm de huid tegen de zon die, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, puistjes niet tegengaat. Door de zon kan het in eerste instantie lijken alsof de huidskleur gelijkmatiger wordt door het bruinen van de huid. De bovenlaag van de huid wordt hierdoor echter ook dikker en de talgproductie neemt toe, wat perfecte omstandigheden creëert voor meer onzuiverheden. Bescherming tegen de zon is belangrijk voor het onderhoud van een huid die gevoelig is voor acne. EFFACLAR Duo(+) SPF30 is een gericht, dermo-cosmetisch verzorgingsproduct dat SPF bevat.
  • Knijp puistjes niet uit omdat de ontsteking hierdoor alleen maar erger wordt en er littekens kunnen ontstaan waardoor je ook jaren later nog aan je puistjes wordt herinnerd

Als je puistjes en andere onvolkomenheden ondanks deze maatregelen verergeren, kan je dermatoloog of huisarts je ook bepaalde geneesmiddelen voorschrijven om je huid te behandelen. Aarzel niet dit met hem of haar aan te kaarten.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUISTJE UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onzuiverheden en een vettige huid. Effaclar richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onzuiverheden en wordt tegelijkertijd goed verdragen. 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKENOVER HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

placeholder STRESS KAN ACNE VEROORZAKEN,
WAT KAN LEIDEN TOT DEPRESSIVITEIT
MEER LEZEN
placeholder HOE VOORKOM JE ACNE
VOOR EEN BELANGRIJKE GEBEURTENIS
MEER LEZEN