Deze dermatoloog vertelt alles over hevige acne en mogelijke littekens

Acne is goed te behandelen, maar het probleem zit hem in de littekens die erna kunnen achterblijven. Dit vermijd je zoveel mogelijk door tijdig in te grijpen, aldus dermatoloog Sanne Karsten. Lees meer over acne en preventie.

Wat is doorgaans het behandelplan voor iemand met ernstige acne?

‘Er komen mensen bij ons langs met zeer ernstige vormen van acne en dan geven we meestal heel stevige medicijnen. Bijvoorbeeld vitamine A in tabletvorm, Roaccutane genaamd. Daar kiezen we vooral voor bij mensen met acne waarbij je die littekenvorming al ziet. Die littekenvorming is namelijk vaak blijvend. Dat wil je voorkomen en dan grijpen we best rigoureus in. Negen van de tien keer blijft de acne dan ook weg. Dat traject kan wel een half jaar tot een jaar duren.’

Houd je bij ernstige acne altijd littekens over of heb je hier invloed op met behulp van de juiste behandelmethode?

‘De huid heeft over het algemeen een sterk herstellend vermogen. Bij milde acne met af en toe puistjes, mee-eters, kan de huid zich gerust herstellen. Zeker als je van de puistjes afblijft en er niet in gaan knijpen. Bij echt diepe ontstekingen of acne die langdurig bestaat, komen er bijna altijd littekens. Een deel herstelt, maar een deel ook niet. Soms zien wij mensen die vroeger acne hebben gehad met putjes in de huid. Met professionele laserbehandeling of peelings kun je proberen de littekens minder zichtbaar te maken, maar dat lukt helaas lang niet altijd. We krijgen ook best vaak ouders met pubers over de vloer die het probleem wat bagatelliseren door te zeggen: maar dat hoort toch bij de leeftijd? Dat klopt. Acne hoort bij de puberteit, maar er is een verschil tussen af en toe een puistje of uitgebreide acne. Het is zo zonde de huid te verwaarlozen in de hoop dat het ooit voorbijgaat. Tien jaar later heb je dan een pokdalig gezicht terwijl je dat grotendeels had kunnen voorkomen door er op tijd bij te zijn. Dat probeer ik dan ook genuanceerd aan die ouders uit te leggen. De kinderen willen het namelijk meestal wel, maar de ouders vinden het soms heftig een stevig medicijn aan hun kind te geven voor “alleen maar wat puistjes”. Terwijl acne een huidaandoening is die veel impact kan hebben op je uiterlijk en je mentale gesteldheid. Wij zien soms ook extreme gevallen van mensen voorbijkomen die helemaal niet naar buiten durven, kinderen die weigeren nog naar school te gaan. Zeker als kind of als jongvolwassene wil je dat iemand zelfvertrouwen kweekt, zichzelf durft te laten zien.’

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.
 • Ultra-geconcentreerd serum
  en dagelijkse peeling
  tegen onzuiverheden
  en restlittekens.
  EFFACLAR
  SERUM
  BEKIJK NU
 • La Roche Posay Face Cleanser Effaclar Micellar Water Ultra 400ml 33378
  Zuiverend micellair water. Verwijdert make-up van de vettige en gevoelige huid.
  EFFACLAR
  MICELLAIR WATER
  BEKIJK NU
 • LaRochePosayFaceCareEffaclarDuo40ml3337875598071Front
  Verbeterende crème bij mee-eters en onzuiverheden.
  EFFACLAR
  DUO(+)
  BEKIJK NU
 • La Roche Posay Face Care Effaclar Mat Sebo Controlling Moisturizer 40m
  Talg-controlerende, vochtinbrengende crème tegen glans en grove poriën.
  EFFACLAR
  MAT
  BEKIJK NU

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR True answer

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True or false visual 2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR True answer

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True or false visual 3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR True answer

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True or false visual 2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR True answer

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.