Behandeling van maskne, irritatie en roodheid

Article Read Duration 4 min lezen

We dragen tijdens de pandemie steeds vaker een mondmasker – in winkels, in het openbaar vervoer. Het dragen van een mondkapje wordt geadviseerd door de overheid om COVID-19 tegen te gaan. Helaas heeft dit ook zijn bijwerkingen op de huid. Er wordt steeds vaker gesproken van ‘maskne’: a, pukkeltjes, huidirritatie met roodheid in het gezicht door het dragen van een masker. Mogelijke tekenen van maskne: rode vlekken en bultjes precies langs de maskerlijn. Dit betekent niet dat je een masker wil overslaan om je huid zuiver te houden. Volg in plaats hiervan deze tips op van onze huidexperts bij La Roche-Posay. Een geïrriteerde huid door je mondkapje? Wees gerust, we vertellen precies wat te doen om maskne te voorkomen en/of die uitslag snel te verminderen.

Wat is de oorzaak van maskne?

Onzuiverheden en een geïrriteerde huid met duidelijke uitslag waar je het masker draagt, dit komt veel voor. Het kan twee verschillende oorzaken hebben. Allereerst bevordert directe wrijving het ontstaan van onzuiverheden. Indirect bevorderen maskers ook puistjes omdat ze vocht vasthouden en de overgroei van micro-organismen op de huid mogelijk maken. Puistjes door wrijving wordt ook wel acne mechanica (of ‘sporters acne’) genoemd. Vooral atleten krijgen vaak te maken met dit huidprobleem. Een lichaam in actie is namelijk heet en zweterig. Die toename van warmte en vocht door beweging in combinatie met wrijvende sportartikelen- of kleding op de huid creëert een omgeving waardoor onzuiverheden kunnen verschijnen.

Heb ik huidirritatie door mijn mondmasker?

Het meest voorkomende huidprobleem door het dragen van een mondmasker: een irriterend gevoel, en roodheid in het gezicht. Roodheid precies onder het masker, en vooral bij de rand. Je ziet dan een bijna perfect ovale rode omtrek. Deze gebieden zijn meestal gevoelig voor aanraking. Een crème of lotion die je aanbrengt kan steken. Dit komt omdat de huidbarrière is Kies daarom voor verzachtende en huidbarrière ondersteunende verzorging zoals de Toleriane Dermallergo Crème.

Heb ik pukkeltjes door mijn mondkapje?

Draag je een mondmasker en krijg je ineens puistjes bij de rand van het masker of op de huid onder het masker? De zone die door een laagje stof wordt bedekt? Dit is een duidelijk teken dat je inderdaad met ‘maskne’ te maken hebt.

Voorkomen van masker uitslag

Je kunt maskne voorkomen door een mondkapje ofwel mondmasker te kiezen waarvan de stof ademend is. Kies voor een goede, maar comfortabele pasvorm met minstens twee lagen stof. Verder is een zachte, natuurlijke en ademende stof, zoals katoen, aan de binnenkant van het masker het fijnst voor je huid. De stof van je masker is belangrijk voor een zuivere huid. Vermijd synthetische stoffen, zoals nylon, polyester en rayon op de laag die tegen de huid rust. Deze zullen jouw huid eerder irriteren en puistjes veroorzaken. Check of de pasvorm netjes aansluit over jouw neus, aan de zijkanten en onder de kin. Een nauwsluitende, comfortabele pasvorm vermindert bovendien huidproblemen. Als het masker te strak aanvoelt of over je gezicht glijdt, kan het de huid irriteren. Was altijd je handen voordat je je mondkapje aanraakt. Blijf tijdens het op en afdoen ook zoveel mogelijk van de binnenkant van je masker af. Hierdoor kunnen namelijk ziektekiemen van de vingertoppen naar het masker en dus jouw gezicht verplaatsen. Verder is het verstandig je masker dagelijks te wassen om restjes zonnebrandcrème, huidverzorgingsproducten, make-up en bacteriën te verwijderen. Houd je mondmasker (tenzij niet anders mogelijk wanneer je bijvoorbeeld zorgverlener bent en een lange shift draait) niet langer dan vier uur op en wissel geregeld. Draag wegwerpmaskers niet opnieuw, maar pak een vers exemplaar.

Huidverzorgingstips bij onzuiverheden

Reinig je huid nu extra goed, maar op milde wijze: ’s ochtends en ’s avonds met bijvoorbeeld Effaclar Zuiverende Schuimende Gel. Om een irriterend gevoel snel te verzachten kun je kiezen voor Toleriane's Dermallergo Serum. Verrijkt met Neurosensine dat ongemak en gevoeligheid van de huid aanzienlijk vermindert. Breng na het reinigen een hydraterende verzorging aan zoals de Toleriane Dermallergo Crème, om de geïrriteerde huid te verzachten. Voor een vette huid met ernstige onzuiverheden en restlittekentjes komt Effaclar Duo (+) mooi van pas, een hydraterende en matterende gelcrème met versterkte werkzaamheid tegen onzuiverheden. Draag als mogelijk liever geen make-up onder je masker. Ontdek ook eens de Serozinc Spray van La Roche-Posay om de huid te verfrissen en verzachten. Het voordeel van zo'n spuitbus: je kunt het op de huid sprayen, zodat je handen je gezicht niet hoeven aan te raken. Spray over het gezicht en laat het even inwerken. Dep daarna de toner zachtjes met een zachte doek in de huid. Het liefst gun je de huid een paar uur per dag rust en draag je indien mogelijk helemaal geen mondmasker. Denk aan momenten zoals: als je alleen of met leden van jouw huishouden in de auto of thuis op de bank zit. Ook een aanrader als je poriën snel verstopt raken: exfoliërende ingrediënten zoals salicylzuur en LHA. Je kunt dit bijvoorbeeld vinden in La Roche-Posays zuiverende micro-peeling gel, geschikt voor een vette én een gevoelige huid.

WAAR
OF ONWAAR

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID