WEL OF NIET
EXFOLIËREN EN SCRUBBEN

BIJ EEN ACNE-HUID?

Article Read Duration 4 min lezen

Drs. Sanne Karsten, werkzaam bij Bergman Clinics, ziet nog veel te vaak dat mensen met acne hun huid wekelijks scrubben. Dat werkt dus averechts en raadt de dermatoloog met klem af. Exfoliëren bij acne kan goed werken, maar dat is niet hetzelfde als fysiek scrubben en doe je het liefst met het advies van een kenner.

Waarom voorzichtig zijn met het scrubben van een acne-gevoelige huid?

 

‘Dat zou ik dus echt afraden. Je beschadigt de huid in plaats van deze te helpen egaliseren. Ook de acne gevoelige huid is kwetsbaar. Scrubben beschadigt de huid. Hierdoor kan acne juist erger worden en ben je kwetsbaarder voor infecties. En dat is nu juist het onderliggende probleem bij acne: er bestaat een disbalans met een teveel aan talg en een afname van die beschermende functie. Daardoor wordt je huid ook beschermd tegen uitdrogen. Gebruik liever een product of exfoliant gericht op acne met bijvoorbeeld retinol of salicylzuur en zorg voor een milde reiniging van de huid. Pak hiernaast een goede basiszalf om de hydratatie aan te vullen en de beschermende functie te herstellen. Dan zie je dat de huid bij milde klachten weer in balans raakt. Bij hevigere klachten is het behandelingstraject natuurlijk langer.’

Wat is echt belangrijk in de verzorging van de acne-huid?

 

‘Dat behandelplan bestaat uit een aantal stappen. Je kunt een middel gebruiken dat erop gericht is die overmatige talg te verminderen en die hiernaast antibacterieel, ontstekingsremmend en licht exfoliërend werkt. Dit zijn middelen die bijvoorbeeld salicylzuur, benzoylperoxide of retinoïde bevatten. Het gevolg van deze middelen is wel dat het de huid weer uitdroogt. Daarom is het ook voor de acne huid belangrijk om goed te hydrateren. Reinig de huid verder met een mild product zonder potentieel irriterende stoffen zoals parfum en alcohol want die geven irritatie of uitdroging. Dan heb je een combinatie van drie stappen waardoor de huid een stuk rustiger wordt.’

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.