Vervuilingsalarm

Droge keel, prikkelende ogen, ademhalingsproblemen…
en welke impact heeft vervuiling op je huid?

Vervuiling, een weinig bekende schakel in de vicieuze cirkel van atopie

Eczeem, of atopische dermatitis, is een van de belangrijkste inflammatoire huidaandoeningen, waarvan de symptomen verergeren door luchtvervuiling. Tijdens pieken van vervuiling doen zich meer en heverige aanvallen voor. De juiste verzorgingsroutine met aangepaste producten kan de impact van vervuiling op de huid helpen tegengaan.

Vervuiling, een extra bron van irritatie voor de atopische huid

Eczeem komt meestal voor bij baby's vanaf de 3e maand. De huid is dan heel droog en de huidbarrière wordt aangetast, waardoor allergenen kunnen binnendringen die kunnen leiden tot jeukaanvallen.

Een huidbarrière die al is aangetast door eczeem wordt nog verder verzwakt en gevoeliger gemaakt door polluenten zoals ozon en fijnstof. De kleinste deeltjes, PM2.5 genoemd, kunnen zelfs tot diep in de opperhuid dringen.

Bovendien wordt tijdens pieken van vervuiling extra huidgevoeligheid en ongemak ervaren: de huid wordt dan nog droger en er doen zich nog meer jeukaanvallen voor.

De huid is de eerste barrière tegen luchtvervuiling. Krabben kan weliswaar tijdelijk verlichting bieden, maar beschadigt de huidbarrière nog meer, waardoor allergenen en polluenten steeds gemakkelijker kunnen binnendringen. En dat is het begin van een vicieuze cirkel.

Twee eenvoudige dagelijkse stappen helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken en eczeem te verminderen:

  • 1De huid staat de hele dag in contact met polluenten: ze blijven op de huid kleven en gaan zich vastzetten in de poriën. 's Morgens en 's avonds moeten vervuilende deeltjes mild worden verwijderd met Lipikar Wasgel, een "zeep zonder zeep" die is afgestemd op de specifieke behoeften van de atopische huid.
  • 2Daarna verzorgen met Lipikar Baume AP+M om de huidbarrière weer op te bouwen en te versterken. Deze balsem is 24 uur doeltreffend tegen krabben en vermindert ook het aantal aanvallen van extreme droogheid en de daarmee gepaard gaande jeuk, waardoor wordt voorkomen dat de huidbarrière verder beschadigd raakt.

Boost je verzorgingsroutine tijdens pieken van vervuiling

Tijdens pieken van vervuiling heeft een atopische huid specifieke zorg nodig:

  • 1Reinig je huid met Lipikar Wasgel zowel 's morgens als 's avonds
  • 2Hou je Thermaal bronwater van La Roche-Posay bij de hand om je huid tot rust te brengen: sprayen en dan zachtjes deppen met een tissue.
  • 32 tot 3 maal Lipikar Baume AP+M per dag aanbrengen om de huidbarrière te versterken en je huid te beschermen tegen agressie door polluenten

1 Bron: Kim J, Kim EH, Oh I, Jung K, Han Y, Cheong HK, et al. Symptoms of atopic dermatitis are influenced by outdoor pollution. J Allergy Clin Immunol 2013;132:495–7.