Roodheid
in het gezicht

verminderen en voorkomen

Article Read Duration 8 min lezen

Er zijn talloze factoren die kunnen bijdragen aan een rood gezicht. Van levensstijl tot de huidverzorgingsproducten die je gebruikt en je algehele gezondheid. Rosacea, genen, allergie voor bepaalde ingrediënten, hitte, blootstelling aan de zon, alcohol, pittig eten, droogheid of overmatige afschilfering van huidcellen en acne kunnen allemaal bijdragen aan roodheid in het gezicht. Om erachter te komen waarom je huid zo rood en geïrriteerd is, kun je het beste een bezoek brengen aan de dermatoloog. Deze kan de beste stappen bepalen om het probleem aan te pakken en eventuele verborgen oorzaken uit te sluiten. Op deze manier weet je zeker dat je de oorzaak van het probleem aanpakt en de roodheid in het gezicht kan verminderen.

Hoe roodheid in het gezicht verminderen?

Om roodheid in het gezicht goed te behandelen en te verminderen, dien je eerst de boosdoener te identificeren. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende redenen waarom je gezicht rood kan zijn.

Roodheid door acne

Acne is een huidaandoening die puistjes, mee-eters en roodheid kan veroorzaken. Wanneer je last hebt van acne kunnen bepaalde bacteriën de overhand krijgen, waardoor het gebied rood en gezwollen wordt. Hoe eerder je roodheid door acne kunt behandelen, hoe beter. Salicylzuur- of glycolzuurproducten kunnen helpen, omdat ze de celvernieuwing bevorderen om de bovenste laag van de epidermis te verwijderen. Salicylzuur helpt bij symptomen van acne door die rode kleur te verzachten en grote, verstopte poriën te ontstoppen en zichtbaar te verkleinen. Breng nadat de roodheid is vervaagd een hydraterende crème speciaal voor een vettere huid aan op het gebied om de acne-gevoelige huid te beschermen tegen uitdroging (wat mogelijk meer roodheid kan veroorzaken) zonder meer puistjes op te wekken.

 

Roodheid door rosacea

Rosacea is een chronische inflammatoire huidaandoening die het gezicht een rood uiterlijk geeft. Voor ernstige roodheid en andere rosacea-klachten is het belangrijk om in gesprek te gaan met je huisarts en een dermatoloog. Om de huid te verzorgen en roodheid te verminderen, kun je ook langs de apotheek voor La Roche-Posays Rosaliac-lijn. Met producten voor intensieve verzorging van plaatselijke roodheid voor een gevoelige huid en dus ook voor een naar rosacea neigende huid.

 

Roodheid door seborroïsche dermatitis

Deze huidaandoening, veroorzaakt door gemetaboliseerd Malassezia, kan op een aantal manieren worden behandeld. Reinig het aangetaste gebied van de huid grondig met een geurvrije, zachte zeep, zoals Toleriane Gezichtsreiniger. Een dermatoloog kan een actueel antischimmelmiddel voorschrijven om Malassezia te verminderen, of milde lokale corticosteroïden om ontstekingen of opflakkeringen te verminderen. Zonder recept kun je ook topische middelen krijgen die zinkpyrithion bevatten. Crèmes met sheaboter kunnen door seborroïsche dermatitis veroorzaakte roodheid verminderen.

 

Roodheid door contactdermatitis

Contactdermatitis treedt op als iets de huid raakt en deze irriteert of een allergische huidreactie veroorzaakt. Het is moeilijk om symptomen zoals roodheid te behandelen totdat de oorzaak van contactdermatitis is vastgesteld. Bescherm je huid in ieder geval tegen contact met potentieel irriterende stoffen. Gebruik ook hypoallergene crèmes, was- en reinigingsmiddelen. In ernstige gevallen kan een topische corticosteroïdecrème worden voorgeschreven.

Roodheid door eczeem

Een chronische en jeukende huidaandoening, atopische dermatitis ofwel eczeem, wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van genen en omgevingsfactoren. De beste behandeling voor roodheid veroorzaakt door atopische dermatitis is het verminderen van contact met irriterende stoffen en allergenen. Dermatologen kunnen ook vochtinbrengende crèmes of lokale steroïden voorschrijven. Vochtinbrengende crèmes die ceramiden, hyaluronzuur en glycerine bevatten, helpen de huid ook kalmeren. Als vrij verkrijgbare oplossingen de roodheid en irritatie niet stoppen dan kan een dermatoloog antibiotica, antihistaminica of immunosuppressiva voorschrijven.

Hoe kun je roodheid in het gezicht voorkomen?

Ongeacht de boosdoener, chronische roodheid is een ontsteking. Een ontsteking die ervoor zorgt dat kleine bloedvaten uitzetten en tegen de huid duwen. Na verloop van tijd kunnen de haarvaten verwijd blijven en permanente roodheid veroorzaken. De beste manier om roodheid te verwijderen is het zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Zoek uit welke omgevingssituaties een negatieve invloed hebben op jouw teint. Zonlicht en zware activiteiten kunnen de huid irriteren en opflakkeringen veroorzaken. Vermijd gekruid voedsel, alcohol of koffie. Let op de manier waarop je huid reageert wanneer je deze soorten voedsel eet. Beperk blootstelling aan irriterende stoffen. Zoek naar hydraterende ingrediënten die de huidbarrière versterken en een 'schild' bieden tegen omgevingsstress. Peptiden, ceramiden en hyaluronzuur kunnen helpen om een barrière voor de huid op te bouwen. Evenals producten met kalmerende eigenschappen zoals niacinamide en aloë vera. Bescherm je huid bovendien natuurlijk met zonnebrandcrème. Begin elke ochtend met het aanbrengen van een laagje breedspectrum SPF. Dit neutraliseert niet alleen de verschijning van roodheid, maar het vermindert ook het opkomen van roodheid als gevolg van blootstelling aan de zon.

Roodheid in het gezicht verminderen: Camoufleren

Een huidverzorgingsprogramma op maat voor een gezicht dat kampt met roodheid is de beste start. Maar als je sneller resultaat zoekt om roodheid te verdoezelen dan kan het volgende helpen.


Kies een groene kleur

Producten met een groene tint helpen bij het corrigeren van aanhoudende roodheid, waardoor een rode huid rustiger oogt. Breng een lichtgroen gekleurde primer aan voor je make-up. Kies hiernaast voor producten met verzachtende ingrediënten zoals mineraliserend water.

 

Breng producten voorzichtig aan

De manier waarop je make-up en huidverzorging aanbrengt, is van groot belang bij een gevoelige huid en een huid neigend naar roodheid. Leg de nadruk op het zachtjes kloppen, niet inwrijven van je make-up. De wrijving die wordt veroorzaakt tijdens het wrijven kan roodheid namelijk vergroten.

 

Verwissel make-upborstels voor zachte sponsjes

Vermijd het liefst make-upborstels ofwel ‘brushes’ als je last hebt van roodheid. De borstelharen kunnen in de huid prikken en de reeds gevoelige huid nog geïrriteerder doen laten aanvoelen. In plaats daarvan is een vochtige beautyspons de meest effectieve (en minst irriterende) manier om roodheid-camouflerende producten aan te brengen. Het natte sponsje voelt geruststellend aan en het product zachtjes op de huid deppen geeft een natuurlijk ogende dekking.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.