Rosacea: oorzaken en behandeling

Wat is rosacea? Wat zijn de oorzaken en symptomen? En hoe is rosacea te behandelen? Onze experts leggen het u uit.

Rosacea is een ingrijpende huidaandoening, die roodheid en een zeer droge huid in de hand werkt. Veel mensen weten zelfs niet dat ze rosacea hebben. Zij denken dat ze nu eenmaal overmatig blozen terwijl er hier sprake kan zijn van een chronische huidziekte. Vaak heeft dit ook een emotionele uitwerking. In sommige gevallen krijgen rosacea-patiënten zelfs last van hun ogen. Helaas is er nog geen medicijn voor, maar toch kun je het heft wel in eigen handen nemen. Zo kan rosacea je zelfvertrouwen en daarmee levensgeluk in de weg staan. De juiste huidverzorging en een ‘rosacea dieet’ kunnen een wereld van verschil maken. Blijf vooral weg van voeding en drankjes die een ontstekingsreactie kunnen oproepen. In dit artikel lees je alles om om rosacea te herkennen (raadpleeg voor een sluitende diagnose altijd de dermatoloog) en wat je hier allemaal aan kunt doen voor een rustige huid.

Wat is rosacea precies?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke aandoening van voornamelijk de gezichtshuid en kenmerkt zich door opvlammingen en terugvallen. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn roodheid van de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. Rosacea kan echter ook voorkomen op de nek, borst, hoofdhuid en oren. Het lijkt op acne, maar rosacea komt meestal niet voor onder tieners maar juist na het dertigste levensjaar. Hoewel rosacea ook bij mannen voorkomt treft het voornamelijk vrouwen. Mensen met een lichte huid en lichte oogkleur lopen een groter risico om rosacea te ontwikkelen. Rosacea kent vier verschillende typeringen:

 • Vasculaire rosacea, dat zich kenmerkt door blozen of aanhoudende roodhuid. Zichtbare bloedvaten in het gezicht komen ook voor. Dit kan komen door rosacea, maar ook couperose en erythrose.
 • Papulopustuleuze rosacea, dat zich kenmerkt door aanhoudende roodheid met doorzichtige bultjes en puistjes. Algemene roodheid (niet perse veroorzaakt door rosacea) kun je op verschillende manieren tegengaan.
 • Rhinoplyma ofwel phymateuze rosacea, dat zich kenmerkt door huidverdikking van de neus.
 • Rosacea van de ogen, dat zich kenmerkt door droge ogen, tranen, gezwollen en brandende oogleden.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

De symptomen van rosacea kunnen variëren van persoon tot persoon. Ook lang niet alle symptomen van rosacea hoeven zichtbaar te zijn. Let wel, volgens wereldwijde medische experts zijn een van de volgende primaire symptomen altijd zichtbaar. Hiernaast kan het zijn dat een of meer secundaire symptomen zich voordoen. Dit zijn de vier primaire symptomen van rosacea:

 • Blozen: veel mensen met rosacea hebben hun hele leven lang al te maken met hevig blozen zonder duidelijke aanleiding.
 • Hardnekkige roodheid: roodheid die telkens terugkomt en lijkt op verbranding of blozen.
 • Bultjes en puistjes: kleine puistjes en bultjes, zonder dat er sprake is van mee-eters of een prikkelend gevoel zoals bij acne.
 • Zichtbare bloedvaten: bij veel mensen met rosacea worden na verloop van tijd kleine bloedvaten zichtbaar op de huid.

Dit zijn de vijf secundaire symptomen van rosacea:

 • Geïrriteerde ogen: waterige of bloeddoorlopen ogen. Ook zwelling en roodheid van de oogleden kan voorkomen.
 • Brandende of prikkelende sensaties: de huid van het gezicht kan brandend of prikkelend aanvoelen. Jeuk en een strak aanvoelende huid komen ook voor.
 • Droge huid: een ruwe huid waardoor de huid er droger uitziet.
 • Huidverdikking: de huid rondom de neus kan door overtollig weefsel verdikken. Dit komt overigens vaker voor bij mannen.
 • Zwelling van de huid: edema (zwelling van het gezicht) kan samengaan met andere tekenen van rosacea.

Wat veroorzaakt rosacea?

De oorzaak van rosacea is (net zoals een geneesmiddel) niet bekend. Er zijn wel een aantal externe factoren die kunnen bijdragen aan het verergeren van de klachten.

 • Klimaat: doorgaans is rosacea in de winter op zijn ergst en vermindert het in de zomer. Er zijn weliswaar gevallen bekend waarbij rosacea juist erger werd in de zomer.
 • Alcohol: door de inname van alcohol verwijden de oppervlakkige bloedvaten in de huid. Pittig of heet eten kan hetzelfde effect hebben.
 • Geneesmiddelen: vaatverwijdende middelen en bepaalde corticosteroïden bevattende medicijnen kunnen rosacea verergeren. Iets om in de gaten te houden.
 • Overgevoeligheid: irritatie door stoffen die aanwezig zijn in bijvoorbeeld shampoo of zeep hebben een heviger effect bij mensen die last hebben van rosacea. Hierdoor lijkt het alsof de stoffen rosacea als het ware verergeren.
 • Huidveroudering: na het 25e levensjaar wordt de huid automatisch gevoeliger.

Bronnen 1: https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/rosacea.htm 2: Standard classification of rosacea: report of the National Rosacea Society expert committee on the classification and staging of rosacea. 3: Standard Management Options for Rosacea, Part 2: Options According to Subtype 4: Wilkin, J.K. Rosacea (pathophysiology and treatment) . Arch Dermatol

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual 3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR True answer

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True or false visual 2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR wrong answer

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True or false visual

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR wrong answer

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True or false visual 2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR True answer

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
Question mark

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met thermaal bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDREANE-assortiment dat uw huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature kalmerend en verzachtend werken.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder GEZICHTSREINIGER VOOR DE GEVOELIGE HUID:
MILDE ÉN EFFECTIEVE REINIGING
MEER LEZEN