WAT VEROORZAAKT EEN JEUKENDE HOOFDHUID?
ECZEEM OF GEWOON DE VERKEERDE SHAMPOO?

Article Read Duration 2 min lezen

Een jeukende hoofdhuid kan verband houden met een aandoening van de hoofdhuid, zoals seborroïsch eczeem (hoofdhuideczeem) of psoriasis. Maar in minder ernstige gevallen gaat het om milde dermatitis (geïrriteerde huid) die wordt getriggerd door agressieve shampoos en te heet föhnen. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen als je dermatitis van de hoofdhuid hebt:

• Gebruik een milde shampoo
• Vermijd overmatig gebruik van peelingshampoos (keratolische shampoos)
• Spoel je haar grondig na het wassen
• Föhn en style je haar voorzichtig
• Vermijd stressvolle situaties

OORZAKEN VAN EEN JEUKENDE HUID ZIJN
SEBORROÏSCH ECZEEM
DERMATITIS HERPETIFORMIS, PSORIASIS,
OF ZELFS NETEN

Hoe wordt een jeukende huid het best behandeld? Lees verder over het standpunt van dermatologen.

Dermatologen onderzoeken eerst de hoofdhuid op tekenen van seborroïsch eczeem (ook wel eczeem van de hoofdhuid genoemd), psoriasis of andere aandoeningen. Deze hoofdhuidziekten leiden tot roodheid en schilferen van de huid. Het kan ook gewoon gaan om luizen. Let daarom systematisch op neten.

MEESTAL WORDT DERMATITIS VAN DE HOOFDHUID VEROORZAAKT
DOOR SHAMPOO EN FÖHNEN

Meestal observeren dermatologen echter eenvoudige, fijne en plakkerige roos met een beetje roodheid. Dit wordt veroorzaakt door huidirritatie ten gevolge van externe producten.

Dermatologen vragen hun patiënten hoe vaak ze hun haar wassen en welke shampoo ze gebruiken. Als je je haar te vaak wast met een ongeschikte shampoo, kan dat leiden tot chronische irritatie, wat een bron van jeuk is. Dit wordt een vicieuze cirkel omdat het krabben van de hoofdhuid een ontsteking veroorzaakt. Als je je haar droogt met een föhn die te hoog staat, kan ook dat de hoofdhuid beschadigen. En onderschat stress niet stress: ook daardoor kan jeuk ontstaan.

BEHANDEL EERST DE OORZAAK VAN ECZEEM OP DE HOOFDHUID

Er zijn heel efficiënte behandelingen voor eczeem van de hoofdhuid of seborroïsch eczeem. Denk bijvoorbeeld aan antischimmelshampoos en topische steroïden.

GEVOELIGE HUID HEEFT DE
MEEST TOLERANTE VERZORGING NODIG

Maar als de irritatie wordt veroorzaakt door een externe bron, is het erg belangrijk een milde shampoo te gebruiken, je haar grondig te spoelen en niet dagelijks een peelingshampoo (keratolytische shampoo) te gebruiken. Er zijn ook cosmetische producten die je na het wassen van je haar kunt aanbrengen om een erg gevoelige hoofdhuid te kalmeren. Föhn en style je haar erg voorzichtig. Dermatologen kunnen ook uitleggen dat het vermijden van stressvolle situaties belangrijk is omdat stress kan leiden tot meer gevoeligheid.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.