ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING

Article Read Duration 8 min lezen

UVA-stralen veroorzaken vroegtijdige veroudering van de huid, terwijl UVB-stralen verantwoordelijk zijn voor brandwonden en het bruinen van je huid. Beide verhogen het risico op huidkanker. Lange UVA-stralen zijn een subgroep van UVA-stralen die vooral diep in de huid doordringen en problemen veroorzaken zoals donkere pigmentvlekken, zonneallergie en vroegtijdige veroudering. Een doeltreffende bescherming hoort UVA, UVB en lange UVA uit te filteren. Je kan de sterkte van uw zonnebrandcrème aflezen uit de SPF-waarde voor UVB-stralen en de PPD-waarde voor UVA. De meest geavanceerde zonnebeschermingsproducten bevatten anti-oxidanten zoals Baïcaline voor een versterkte anti-lange UVA-bescherming. Het Anthelios assortiment van La Roche-Posay biedt deskundige UVA-UVB-lange UVA-bescherming, geschikt voor zelfs de meest gevoelige huid.

WAT IS HET VERSCHIL
TUSSEN UVA EN UVB?

UV-stralen zijn slechts goed voor 5% van de zonnestralen die de aarde bereiken, maar ze zijn zeer krachtig. Er zijn verschillende soorten. Terwijl UVC-stralen meestal door de ozonlaag worden geblokkeerd, bereiken UVA- en UVB-stralen daarentegen wel de aarde en hebben ze een effect op je huid.

UVA: A zoals in "Aging" of "Allergieën"

Het hele jaar door en zelfs op bewolkte dagen zijn UVA-stralen goed voor 95% van de ultraviolette stralen die het aardoppervlak raken. Ze zijn ook krachtig, omdat ze door wolken, glas en de opperhuid kunnen doordringen.
In tegenstelling tot UVB die zonverbranding veroorzaakt, zijn UVA-stralen pijnloos maar niet ongevaarlijk. Integendeel, ze kunnen zeer diep in de huid doordringen om de cellen van de lederhuid (de diepere laag van de huid’) te bereiken. Door vrije radicalen te produceren, kunnen ze op lange termijn schade aanrichtenen kunnen ze leiden tot:

 • Fotoveroudering: de ondersteunende structuren van de huid ’(collageen- en elastinevezels) worden aangetast, wat resulteert in een verslappend effect en rimpelvorming.
 • zon-intolerantie, ook wel zonneallergie genoemd (roodheid, jeuk, polymorfe lichte huiduitbarsting).
 • Pigmentafwijkingen (zwangerschapsmasker, donkere vlekken).
 • De vorming vanhuidkankers.

Klik HIER om naar de UVA-bescherming te gaan.

UVB: B zoals in " verbrande" of "gebruinde huid"

UVB-stralen maken slechts 5% uit van de UV-stralen die de aarde bereiken. In tegenstelling tot UVA, worden ze tegengehouden door wolken en glas, maar ze kunnen wel doordringen in de opperhuid. Zij zijn verantwoordelijk voor het bruinen van de huid,maar ook voor zonverbranding, zonneallergie en huidkanker.
Klik HIER om naar de UVB-bescherming te gaan.

Je ’hebt begrepen dat het belangrijk is om de huid te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen.
Klik HIER voor informatie over hoe je de juiste zonnebrandcrème dient te kiezen.

WAT IS
LANGE UVA-STRALING?

Lange UVA-stralen: een altijd aanwezig en onzichtbaar gevaar

Het hele jaar door worden we, zonder het te beseffen, voortdurend blootgesteld aan lange UVA-stralen. Dit wordt ook wel passieve blootstelling genoemd. Deze zonnestralenkunnen door wolken, glas en zelfs de opperhuid de diepere lagen van de huid bereiken.

Wat zijn de effecten van lange UVA-stralen?

Hoe langer de UVA-stralen, hoe dieper ze in de huid doordringen. Ze kunnen soms huidschade veroorzaken die onomkeerbaar is:

 • Pigmentatie en verkleuring van de huid, zoals zwangerschapsmasker, donkere vlekken en een grijze teint.
 • Zonneallergieën en zonintolerantie: Zoals alle UV-stralen kunnen lange UVA-stralen roodheid, vlekken op de huid en jeuk veroorzaken. Klik HIER om meer te weten te komen over zonneallergie.
 • Fotoveroudering of vroegtijdige veroudering: Vermindering van de elasticiteit van de huid en verslapping, waardoor gemakkelijker rimpels ontstaan.

75% van alle UV-stralen bestaat uit lange UVA-stralen, dus een zonnebrandcrème dient breedspectrum UVA- en UVB-bescherming te bieden, inclusief tegen lange UVA-stralen.

WAT BETEKENEN DE GETALLEN
OP ZONNEBRANDMIDDELEN?

Beschermingsfactoren op zonnebrandmiddelen begrijpen

Het juiste zonnebrandmiddel kiezen kan best lastig zijn! Door alle verschillende namen, getallen en afkortingen (SPF, PPD) is het niet altijd eenvoudig om te vinden wat je nodig hebt. Wat moet je nu weten om de beste bescherming te kiezen?

UVB-bescherming: het SPF-systeem

UVB-bescherming wordt aangeduid in een systeem dat SPF ('Sun Protection Factor') wordt genoemd. Om zonnebrand te voorkomen, dien je de juiste SPF te kiezen. Deze wordt aangeduid op alle zonnebrandmiddelen. Er zijn vier beschermingsniveaus: laag (factor 6 tot 10), medium (15 tot 25), hoog (30 tot 50) en zeer hoog (50+). Maar wat betekenen de SPF-getallen op zonnebrandmiddelen?

Laten we een voorbeeld nemen:
Laten we zeggen dat Laura iemand is met een vrij lichte huid, die normaal 10 minuten in de zon kan zijn voordat ze verbrandt.

Als ze een middel gebruikt met SPF 10 kan ze 10 keer zo lang in de zon blijven voordat ze verbrandt. Ze kan dan dus 10 x 10 = 100 minuten veilig in de zon doorbrengen.

Let wel op dat ze daarvoor een royale, egale laag dient aan te brengen om beschermd te zijn. Over het algemeen kun je onthouden: je hebt meer zonnebrandmiddel nodig dan je denkt. Een hoeveelheid ter grootte van een golfbal voor het hele lichaam is ruwweg voldoende.

UVA-bescherming: het PPD-systeem

UVA-bescherming heeft een eigen systeem, genaamd PPD ('Persistent Pigment Darkening') voor het meten van bescherming. Net als bij SPF betekenteen hogere PPD een sterkere en langere bescherming tegen de schadelijke effecten van UVA-straling. Het systeem werkt op dezelfde manier als het SPF-systeem, dus een PPD van 10 betekent dat het ongeveer 10 keer langer duurt voordat de huid rood wordt in vergelijking met een onbeschermde huid. Nogmaals, denk “hoe meer hoe beter” als het gaat om zonnebrandmiddelen.

VERSCHILLENDE FOTOTYPEN REAGEREN
MEER OF MINDER SNEL OP DE ZON

Terwijl sommige huidtypes gemakkelijk bruin worden, zijn andere kwetsbaarder. Deze hebben een constant hoge beschermingsfactor nodig. Met een hoge beschermingsfactor wordt je huid beter beschermd. Het product moet echter om de 2 uur opnieuw worden aangebracht, of na het zwemmen of intensief zweten.

Wat is mijn fototype?

Jouw fototype is een classificatie die weergeeft hoe je huid reageert op de zon. Er zijn zes soorten:

 • Foto I: melkachtige huid (roodharigen), verbrandt altijd, wordt nooit bruin, veel sproeten.
 • Fototype II: lichte huid, verbrandt altijd, wordt soms ietsje bruin, veel sproeten.
 • Fototype III: lichte tot donkere huid, verbrandt soms, wordt altijd bruin (medium bruin), enkele sproeten.
 • Fototype IV: donkere huid, verbrandt nooit, wordt altijd bruin (donkerbruin), geen sproeten.
 • Fototype V: bruine huid, verbrandt nooit, wordt altijd bruin (zeer donkerbruin), geen sproeten.
 • Fototype VI: zwarte huid, verbrandt nooit, geen sproeten.

WELKE ZONNEBRANDCRÈME
MOET IK NU KIEZEN?

Wat is de beste UVA-, UVB- en lange UVA-bescherming voor de gevoelige huid?

Om veilig in de zon te blijven heb je een zonnebrandcrème nodig dat bescherming tegen UVA-, UVB- en lange UVA-stralen combineert. Zorg ervoor dat je product specifiek lange UVA vermeldt, want niet alle formules beschermen tegen dit subtype van UV-straling. Als je een lichte huid met licht haar en lichte ogen hebt, heb je een hoge of zeer hoge bescherming (SPF 30 - 50+) nodig, terwijl je misschien een lagere beschermingsfactor kunt gebruiken als je een donkerdere huid hebt. Als je eengevoelige huidhebt, gebruik je het beste een merk dat specifiek producten formuleert die geschikt zijn voor de gevoelige huid.

Al bijna 30 jaar ontwikkelt het dermatologisch laboratorium van La Roche-Posay een assortiment zonnebrandcrèmes voor de bescherming van alle soorten gevoelige huid, zowel voor volwassenen als kinderen. Met zijn effectieve bescherming tegen UVA, UVB en lange UVA-stralen biedt het ANTHELIOS-assortiment je een bescherming die tot twee keer zo streng is als de Europese aanbeveling, met behoud van uitstekende tolerantie, zelfs bij een gevoelige huid.

EEN VOLLEDIG ASSORTIMENT VAN HET TOONAANGEVENDE
MERK IN DERMATOLOGISCHE ZONNEBRANDCRÈMES

Aanbevolen door dermatologen: Je huid in veilige handen

Verkrijgbaar in vloeibare vorm, oliën, melk, gels of sprays, het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay biedt je een ruime keuze aan texturen die comfort en bescherming combineren, zonder afbreuk te doen aan de tolerantiedrempel bij regelmatig gebruik. Anthelios respecteert de behoeften en specifieke eisen van elk huidtype en deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met verschillende beschermingsniveaus (hoge SPF 30-bescherming of zeer hoge SPF 50+ bescherming). De combinatie van een hoge UVA- en UVB-bescherming beschermt tegen de onmiddellijke onaangename effecten van de zon zoals verbranding van de huid, maar ook tegen schade op lange termijn, zoals bijvoorbeeld fotoveroudering.

WELKE IS NU JUIST DE BESTE
DAGELIJKSE ZONNEBRANDCRÈME VOOR HET GEZICHT?

Welke zonnebrandcrème hoor ik te kiezen voor mijn gevoelige gezichtshuid?

Als je een gevoelige huid hebt en op zoek bent naar een effectieve dagelijkse zonnebrandcrème voor het gezicht, dan kies je best voor het ANTHELIOS assortiment van het merk La Roche-Posay, een specialist op het gebied van de gevoelige huid en partner voor dermatologen. Alle Anthelios producten zijn geschikt voor de gevoelige huid en bieden een evenwichtige UVA-UVB-bescherming tot lange UVA-bescherming.

ANTHELIOS XL 50+ COMFORT CREME:
ZEER HOGE BESCHERMING VOOR HET GELAAT

Uitgebreide bescherming tegen lange UVA-stralen door toevoeging van anti-oxidanten

Om nog een stap verder te gaan in haar inzet om een zeer hoge bescherming te bieden tegen UV-stralen voor de gevoelige huid, heeft La Roche-Posay de formule van haar topproduct voor de bescherming van het gelaat verbeterd door de toevoeging van een origineel antioxidant ingrediënt afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde.

Baicalin: een revolutionaire anti-oxidant tegen lange UVA-straling

De nieuwe formule van de 50+ crème is versterkt met een unieke anti-oxidant -Baicalin - en heeft voor het eerst ooit - de biologische werkzaamheid van de crème tegen de effecten van UV-straling, waaronder lange UVA-stralen, voor een betere bescherming aangetoond.
Als aanvulling op Mexoplex® ons geavanceerde filtersysteem, gaat Baicalin nog een stapje verder in de bescherming door:

 • De aanmaak van vrije radicalen te beperken, veroorzaakt door lange UVA-stralen.
 • Het cellulair DNA te beschermen.

Het resultaat: de huid wordt doeltreffend beschermd tegen UVA, UVB en lange UVA. ’Dankzij de juiste bescherming is zowel jouw huid als die van het hele gezin veilig onder de zon.

ANTHELIOS ULTRA CREAM SPF50+:
EEN MINIMALISTISCHE FORMULE DIE HET PRIKKEN IN DE OGEN VOORKOMT

Speciaal voor mensen die zich zorgen maken over de ingrediënten in zonnebrandproducten, creëert La Roche-Posay voor het eerst haar meest minimalistische zonnebrandformules zonder dat het hoeft in te boeten aan bescherming. Met tot wel 12 ingrediënten minder dan de vorige formules en zonder bewaarmiddelen, creëert ANTHELIOS Ultra een ultra-resistente laag op de huid die oogirritatie door zonnebrandcrème voorkomt. Eindelijk een zonnebrandcrème die voldoet aan ieders behoeften, waaronder zelfs de meest veeleisende, dankzij de technologisch geavanceerde doeltreffendheid in het beschermen van de gevoelige oogzone.

Wist je dit? De kwetsbare huid rond de ogen loopt een bijzonder groot risico op huidkanker

De vrees dat producten mogelijk in de ogen zouden kunnen prikken is bijzonder nadelig, omdat deze de zonaanbidders ertoe aanzet om de huid rond de ogen, één van de kwetsbaarste plekjes voor de vorming van huidkanker, over te slaan. Sterker nog,kanker van het ooglid maakt 5 tot 10% van alle gevallen van huidkanker uit1. ANTHELIOS Ultra wordt getest bij mensen met gevoelige ogen en contactlensdragers onder oogheelkundig toezicht, met uitstekende resultaten. Het product heeft in klinische tests bewezendat het NIET:

 • De ogen prikt 81%
 • Uitloopt in de ogen 84%
 • De ogen doet tranen 90%

De conclusie? Bescherming is van vitaal belang en moet ook de gevoelige huid rond de ogen omvatten. Met ANTHELIOS Ultra, kunt u het product aanbrengen rond uw ogen zonder risico op tranen of prikkende ogen.

EEN OVERZICHTJE
NODIG?

Hoe de juiste zonnebescherming kiezen?

 • Jouw product hoorteen evenwichtig en breedwerkende UVA-UVB bescherming te bieden, inclusief tegen lange UVA-straling.
 • Als je een lichte huid evenals lichte ogen hebt, kies dan voor een hoge of zeer hoge bescherming (SPF 30 - 50+).
 • Als je een gevoelige huid hebt, zoek dan naar producten die speciaal voor dit huidtype zijn samengesteld, om reacties te voorkomen.
 • De meest geavanceerde producten bevatten anti-oxidanten zoals Baicalin om de schade door lange UVA te helpen verminderen.
 • Het ANTHELIOS-assortiment van het merk La Roche-Posay, een specialist op het gebied van de gevoelige huid en partner voor dermatologen, biedt een evenwichtige UVA-UVB-lange UVA-bescherming die verder gaat dan de Europese aanbevelingen.
1Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONNEBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van de tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draagt u best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’ 
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer goede breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandproducten en gevoelige huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON