DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON

duration time 7 min lezen

De warmte en het licht van onze gouden zon zijn de bron van alle leven. Helaas kan de UV-straling van de zon schadelijk zijn. UVB is verantwoordelijk voor verbranding, terwijl UVA de huid doet verouderen, en – wat ernstiger is – beide kunnen huidkanker veroorzaken. Artsen zijn het erover eens dat iedereen zich tegen de zon moet beschermen. Wen je vier zon-veilige gewoontes aan om de risico's klein te houden:

• Zoek de schaduw op tussen 11 en 15 uur wanneer de zon het schadelijkst is
• Bedek je met geschikte kleding, draag een zonnebril met uv-filter en doe hoofdbedekking op.
• Informeer je over UVA- en UVB-zonnebrandcrème zodat je de juiste producten voor bescherming tegen de zon kiest 
• Ontdek hoe je je kinderen tegen de zon beschermt.

Vermijd
blootstelling aan de zon wanneer deze op zijn hoogst staat

Weet wanneer uv-straling het gevaarlijkst is

Zon is fijn, maar het kan ook teveel van het goede zijn. De zon is het schadelijkst van 11-15 uur. Daarom zoeken slimme zonaanbidders midden op de dag de schaduw op. In het park kun je onder een boom gaan zitten. Zoek op het strand een parasol op. Nuttig je lunch op een caféterras onder een verkoelende luifel.

Maar ultraviolette straling komt niet alleen van boven. De weerspiegeling van zonnestralen versterkt het effect ervan. We weten allemaal dat water zonlicht weerspiegelt, maar zand, witte verf, beton en alle lichte of glanzende oppervlakken doen dat ook. Sneeuw weerspiegelt extreem goed en verdubbelt je uv-dosis bijna. Het is nuttig te weten dat uv-straling op grote hoogte sterker is, bijvoorbeeld in de bergen of nabij de evenaar.

Denk er dus aan dat je zelfs in de schaduw, op een berg, op een bewolkte dag of midden in de winter een excessieve dosis uv kunt binnenkrijgen. Als je de zon niet kunt vermijden wanneer deze op zijn hoogst staat, neem dan extra voorzorgsmaatregelen voor jezelf en je familie door de onderstaande adviezen te volgen.

Bedek
je lichaam

Bescherm jezelf tegen de zon met kleding, een hoed en een zonnebril met uv-filter

Wanneer je buiten bent, is kleding je eerste verdedigingslinie tegen schadelijke uv-straling. Maar niet alle kleding is hetzelfde. Hier zijn een paar dingen waaraan je moet denken:

Textiel: Strak geweven textiel beschermt het beste tegen de stralen van de zon. Hoe losser het weefsel, hoe meer uv tot je huid doordringt. Gaasachtige zijde en mousseline zijn verre van optimaal en in een kanten jurk verbrand je met een patroontje. Onthoud dat hoe beter je jezelf bedekt, hoe beter je beschermd bent. Kies daarom voor lange mouwen en een lange broek of rok.

Sommige fabrikanten hebben speciale anti-uv-kleding met een UPF-score (Ultraviolet Protection Factor) ontwikkeld. Een kledingstuk met een UPF van 50 blokkeert de zon uitstekend en laat maar 1/50e van de uv-straling tot je lichaam doordringen.

Kleur: Donkere en intense kleuren zoals zwart, marineblauw, rood of smaragdgroen bieden inderdaad meer uv-bescherming dan wit en pastel.

Hoeden : Om je gezicht, hals en nek goed tegen de zon te beschermen heb je een hoed nodig met een brede rand die als een kroon helemaal rondom loopt en minstens 7,5 cm breed is. Dus geen basketbalpetten en zonnekleppen.

Zonnebrillen: Het is goed te weten dat de normen voor zonnebrillen worden gecontroleerd in de hele EU. Voor optimale bescherming tegen het sterkste zonlicht kies je een zonnebril met een CE-goedkeuring in categorie 3 of 4*. Zorg dat de bril goed past. Een zonnebril die van je neus glijdt, stelt je ogen bloot aan uv-straling. En van een te strakke zonnebril krijg je hoofdpijn.

*NB Zonnebrillen in CE-categorie 4 zijn het donkerst en niet geschikt voor autorijden.

BEGRIJP
ZONNEBRANDCRÈME

Weet hoe je zonnebrandcrème moet kiezen en gebruiken voor optimale bescherming

Met zoveel verschillende producten, ingrediënten, SPF's en formules kan het kiezen en aanbrengen van de juiste zonnebrandcrème aanvoelen als een mijnenveld. Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en sunblock?

Technisch gezien absorberen de ingrediënten in zonnebrandcrème uv-straling voordat deze de huid bereikt, terwijl de ingrediënten van sunblock een barrière creëren die de zonnestralen fysiek blokkeren en afbuigen. Veel breedspectrum zonnebrandcrèmes bevatten beide soorten ingrediënten. Om het simpel te houden duiden we al onze beschermingsproducten tegen de zon aan als 'zonnebrandcrème'.

Zonnebrandcrème voor UVA en UVB

De reden waarom we verschillende soorten ingrediënten voor bescherming tegen de zon nodig hebben, is dat er verschillende soorten uv-straling zijn. UVB veroorzaakt zichtbare bruining en ook zonverbranding. UVA is daarentegen een onzichtbare bedreiging. Je ziet de effecten niet meteen, maar op lange termijn is UVA verantwoordelijk voor veroudering van de huid. Samen zijn UVA en UVB de hoofdverdachten van veel soorten huidkanker. Bescherm jezelf en je familie door te kiezen voor 'breedspectrum' zonnebrandcrèmes. Deze beschermen tegen UVA, UVB en lange UVA-straling.

Wat is SPF?

SPF (Sun Protection Factor) is een getal dat aangeeft hoe efficiënt een zonnebrandcrème UVB-straling blokkeert. Voor optimale bescherming tegen UVB raden dermatologen aan een zonnebrandcrème te gebruiken die is geklasseerd als 'hoog' – SPF 30+, of 'zeer hoog' – SPF 50+. Door de EU goedgekeurde breedspectrum zonnebrandcrèmes beschermen ook tegen UVA. Op de verpakking ervan staan de letters 'UVA' in een cirkel. Zorg dat je zonnebrandcrème ook beschermt tegen lange UVA-stralen.

Klik HIER voor meer informatie over UVA, UVB en lange UVA.

Gebruik voldoende zonnebrandcrème

De meeste mensen gebruiken veel te weinig zonnebrandcrème. Wat is de goede hoeveelheid? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Een vrouw van gemiddelde lengte heeft ongeveer 36 gram crème nodig om haar hele lichaam te bedekken. Dat is ongeveer twee eetlepels vol of één flinke golfbal.

Blijf smeren gedurende de dag

Breng je zonnebrandcrème aan 20-30 minuten voordat je naar buiten gaat. Vergeet je oren, nek, voeten en enkels en achterkant van je handen niet. Alles klaar nu? Nee! Het is essentieel je bescherming tegen de zon om de twee uur opnieuw aan te brengen– en vaker als je zwemt of veel zweet (zelfs met een waterbestendige formule).

Kies verschillende zonnebrandcrèmeproducten voor verschillende situaties

Zoals iedere goede bouwvakker je kan vertellen, 'heb je voor een goed resultaat de juiste gereedschappen nodig'. Als je aan het begin van de zomer alleen maar een reusachtige fles algemene zonnebrandcrème koopt, dan bewijs je jezelf daar geen goede dienst mee. Ga je die grote fles in je handtas meedragen om je opnieuw in te smeren? Is het een hydraterende crème voor je gevoelige gezichtshuid? Beschermt de crème goed na het zwemmen of sporten? Het antwoord op al die vragen is waarschijnlijk 'nee'.

Als je het verkeerde product voor een bepaalde situatie hebt, is de kans groot dat je je product voor bescherming tegen de zon niet zo vaak gaat gebruiken als aanbevolen. Het is zinvol een paar verschillende zonnebrandcrèmeformules te kiezen die zijn afgestemd op de wensen en behoeften van je hele familie.

La Roche-Posay Laboratory heeft ANTHELIOS ontwikkeld – een assortiment zonnebrandcrèmes met hoge en zeer hoge bescherming. Onze producten bestaan uit formules voor crèmes, gels, vloeistoffen, nevels, olies en sticks die passen bij jouw lifestyle en specifiek bedoeld zijn voor verschillende huidsoorten: gevoelig, vettig, acnegevoelig, pigmentatiegevoelig, voor baby's en kinderen... Je vindt bij ons alles: van getinte zonnebrandcrèmes en dagelijkse zonnebrandcrèmes voor het gezicht tot texturen voor een “natte huid” die meteen na het zwemmen kunnen worden aangebracht.

Weet wat de vervaldatum van je zonnebrandcrème is

Die oude fles zonnebrandcrème die achter in een badkamerkastje stof staat te verzamelen sinds je vorige vakantie – of was het de vakantie daarvoor? –, die heeft waarschijnlijk zijn beschermende werking verloren. Hier is een tip om de vervaldatum van je zonnebrandcrème te onthouden: wanneer je het product voor het eerst opent, schrijf je met een watervaste stift de datum op de fles of tube. Je kunt die datum dan vergelijken met het houdbaarheidssymbool* op de verpakking.

*Een symbool voor de houdbaarheidstermijn na opening staat op alle cosmeticaverpakking. Het ziet eruit als een klein geopend potje en geeft aan hoe lang het product na opening kan worden bewaard.

JONGE KINDEREN BESCHERMEN
TEGEN DIRECT ZONLICHT

Ontdek hoe je jonge kinderen beschermt tegen schadelijke uv-straling

De huid van kinderen is bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van de zon. Daarom zijn kinderartsen en dermatologen het erover eens dat baby's en peuters onder de 3 jaar geen enkele directe blootstelling aan de zon mogen hebben. Volg een paar eenvoudige strategieën om je kinderen te beschermen tegen beschadiging door de zon waar ze later in hun leven last van kunnen krijgen:

  • Mijd de zon als deze op zijn hoogst staat.
  • Laat ze kleding dragen, een hoed met een brede rand en een zonnebril met uv-filter.
  • Gebruik een breedspectrum UVA-UVB-zonnebrandcrème met zeer hoge bescherming die speciaal bedoeld is voor kinderen.
  • Het belangrijkste van alles is jonge kinderen zonveilig gedrag aan te leren waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.  

Als je plannen hebt gemaakt waarbij blootstelling aan de zon onvermijdelijk is, moet je altijd beschermende kleding bij de hand hebben – denk daarbij aan losse tops met lange mouwen, een lange broek en zwemvesten. Droog je kind na het zwemmen af met een handdoek en breng daarna opnieuw zonnebrandcrème aan die speciaal bedoeld is voor kinderen. Deze crème moet bestand zijn tegen water en zand en moet zichtbaar zijn tijdens het aanbrengen zodat je zeker weet geen enkel plekje te missen.

Het ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF 50+-assortiment van La Roche-Posay is speciaal geformuleerd voor baby's en jonge kinderen en omvat formules voor “natte huid” die meteen na het zwemmen kunnen worden aangebracht om de bescherming constant te houden.De Aussies, die wel het een en ander van de zon weten, dragen altijd een shirt, smeren zich altijd in met zonnebrandcrème en hebben altijd een hoed op. Wanneer je de smaak te pakken krijgt, is bescherming tegen de zon eenvoudig. En met de juiste bescherming kun je geheel gerust van de zon genieten.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’ 
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON