Wat is hyperpigmentatie?

Article Read Duration 10 min lezen

Hyperpigmentatie is een huidziekte die zowel bij mensen met een lichte als een donkere huid voorkomt. Hoewel mensen met een donkere huid sneller last kunnen krijgen van hyperpigmentatie, omdat ze al pigment in de huid hebben. Pigmentvlekken kunnen overal voorkomen, waaronder op het gezicht (zoals ook de bovenlip) en het lichaam (zoals op de rug) maar met name op plekken waar de huid is blootgesteld aan UV-straling. In dit artikel gaan we in op wat hyperpigmentatie precies is, wat de oorzaken zijn en hoe je deze het beste kunt behandelen. Een behandeling kan hyperpigmentatie laseren omvatten, maar ook een gerichte hyperpigmentatie crème die de vlekken tegengaat.

Oorzaken van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een toename van melanine. Melanine is het natuurlijke pigment dat onze huid, haar en ogen hun kleur geeft. Een aantal factoren kan een toename van de melanineproductie veroorzaken, maar de belangrijkste zijn blootstelling aan de zon, hormonale invloeden, leeftijd en huidletsels of -ontstekingen.

Welke soorten hyperpigmentatie zijn er?

Hyperpigmentatiestoornissen van de huid komen vaak voor. Drie van de meest voorkomende vormen zijn melasma, lentigines en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Hierbij toegelicht:


Melasma

Melasma is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door bruine of blauwgrijze vlekken of sproetachtige vlekken. Het wordt vaak een ‘zwangerschapsmasker' genoemd omdat het onder invloed van hormonen veel bij zwangere vrouwen voorkomt, maar het kan ook bij andere mensen verschijnen. Melasma ontstaat door een overproductie van de cellen die de kleur van je huid bepalen. Het kan onsierlijk zijn maar het is onschadelijk. Meestal gaat hyperpigmentatie door melasma vanzelf weg, maar bepaalde producten en behandelingen (hierover verderop meer) kunnen ook helpen.


Lentigines

Lentigines (ook wel levervlekken of ouderdomsvlekken genoemd) zijn goedaardige verkleurde plekjes in het gezicht en op het lichaam die voorkomen op aan de zon blootgestelde delen van het lichaam. De rug van de hand en het gezicht zijn bijvoorbeeld zulke plekken. De vlekken hebben de neiging om in aantal toe te nemen met de leeftijd, waardoor ze veel voorkomen op middelbare leeftijd en bij een oudere bevolking. Ze kunnen in grootte variëren van 0,2 tot 2 cm. Weliswaar kunnen ouderdomsvlekken door veel onbeschermd in de zon te zitten ook op jongere leeftijd voorkomen.


Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) treedt op wanneer je huid extra melanine aanmaakt nadat deze geïrriteerd of gewond is geraakt. Bijvoorbeeld ook na een puistje, dus mensen met een acne-gevoelige huid kunnen hiermee te maken krijgen. Ze worden ook wel restlittekens genoemd. Melanine is een natuurlijk pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur in ons haar, huid en ogen. Post-inflammatoire hyperpigmentatie kan je opperhuid, je huidoppervlak, of je dermis, een diepe laag van je huid, aantasten.

Mensen met een donkere huid zijn van nature gevoeliger voor donkere vlekken. De huid maakt al melanine aan, waardoor het een donkerdere kleur krijgt. Wanneer hormonen of trauma een toename van deze melanineproductie veroorzaken, ben je vatbaarder voor hyperpigmentatie.

Behandeling van hyperpigmentatie

Er zijn verschillende ingrediënten die hyperpigmentatie kunnen verbeteren.


Glycolzuur

Glycolzuur werkt door de opeenhoping van dode huidcellen te elimineren, terwijl het ook de huid verheldert en het uiterlijk van pigmentatie verbetert. La Roche-Posay biedt hiervoor de lijn Effaclar. Zowel glycolzuur als azelaïnezuur worden over het algemeen als veilig voor de zwangerschap beschouwd, dus dit kan een optie zijn voor zwangere vrouwen of nieuwe moeders die te maken hebben met hyperpigmentatie. Raadpleeg weliswaar altijd eerst je dienstdoend arts.


Niacinamide

Niacinamide, een vorm van vitamine B3, vermindert niet alleen ontstekingen en roodheid geassocieerd met acne en rosacea, maar helpt ook donkere vlekken in het gezicht of op het lichaam tegen te gaan. La Roche-Posay’s Pure Niacinamide Serum helpt pigmentvlekken effectief tegengaan.


Retinol

Retinol staat bekend als een behandeling voor rimpels, maar het is ook een goede optie als je hyperpigmentatie wilt aanpakken. La Roche-Posay’s Retinol B3 serum is een goede optie om in je huidverzorgingsroutine op te nemen.


Salicylzuur

Als je puistjes donkere vlekken achterlaten dan is salicylzuur het geschikte ingrediënt, omdat het de huid exfolieert om poriën te ontstoppen. Daarbij wordt ook de hyperpigmentatie door acne verminderd.


Vitamine C

Vitamine C is een goede aanvulling op elke uitgebreide huidverzorgingsroutine, maar het is vooral belangrijk voor mensen die hyperpigmentatie willen verminderen. Je kunt dit ingrediënt in een serum doorgaans dagelijks gebruiken. La Roche-Posay's Pure Vitamine C serum bevat vitamine C en salicylzuur.


Peptiden

Peptiden kunnen de huid ophelderen door het pigmentatieproces te remmen en de huid helder, fris en egaal te houden. Huidverzorging met peptiden is een van de beste manieren waarop peptiden aan de huid kunnen worden afgegeven.

Wat betreft behandelingen zijn IPL en lasers de beste opties om hyperpigmentatie te verwijderen. Het is wel belangrijk om de juiste specialist te zoeken die een op maat gemaakt plan kan maken voor jouw huid.

Hoe kan ik hyperpigmentatie voorkomen?

Dat is natuurlijk afhankelijk van het soort hyperpigmentatie. In het geval van post-inflammatoire hyperpigmentatie wil je vooral je acne-gevoelige huid onder controle houden en goed verzorgen zodat er niet meer trauma (puistjes) ontstaan. In andere gevallen is vooral zonbescherming met minimaal SPF 30 heel belangrijk. UV-straling veroorzaakt niet alleen huidveroudering en hyperpigmentatie, maar kan vlekken ook donkerder maken. Smeer het liefst om de twee uur bij (vooral in zonnige omgevingen) en vergeet niet dat de zon je huid ook achter bijvoorbeeld een glazen raampje bereikt.