Wat is een atopische huid
en hoe kun je de jeuk verlichten?

Atopische dermatitis is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door jeuk en roodheid en vaak het gevolg is van genetische en omgevingsfactoren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een atopische huid en hoe je de symptomen kunt verlichten.

Wat is een atopische huid?

Een atopische huid is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door een extreem droge, schilferige, geïrriteerde en vaak jeukende huid.

Mensen die aan deze aandoening lijden, hebben een overactief immuunsysteem dat gevoeliger is voor allergieën zoals astma en allergische rhinitis. In normale omstandigheden produceert de huid een beschermend olieachtig laagje, bekend als de 'huidbarrière' of 'barrièrefunctie', om de bovenste laag van de huid te beschermen. Bij een huid met neiging tot atopie faalt deze natuurlijke beschermende functie. Een huid met neiging tot eczeem is als het ware "ontdaan van al het essentiële", waardoor bepaalde allergenen uit onze omgeving gemakkelijker en dieper in de onderste huidlagen kunnen doordringen. Deze allergenen prikkelen het immuunsysteem op zo'n manier dat het een overreactie veroorzaakt.

Atopische dermatitis ontstaat door een verstoorde huidbarrière, waardoor de huid gevoeliger wordt voor irritatie en uitdroging. Volwassenen en vooral baby's met een atopische huid ervaren vaak periodieke opflakkeringen, die getriggerd worden door factoren zoals stress, huidirriterende stoffen, koud en droog weer en overmatig zweten. Deze opstoten gaan gepaard met hevige jeuk en roodheid, wat de levenskwaliteit kan beïnvloeden.

Hoewel er geen behandeling bestaat die atopische dermatitis kan genezen, kunnen de symptomen wel onder controle worden gehouden door specifieke maatregelen te nemen.

Hoe beïnvloedt een atopische huid het microbioom?

Op elke vierkante millimeter van een gezonde huid zijn er miljarden goede bacteriën aanwezig. De diversiteit aan micro-organismen (bacteriën, schimmels, archaebacteriën, enz.), ook wel het microbioom genoemd, is erg laag bij de huid met neiging tot atopisch eczeem. Tot nu toe hebben we altijd geprobeerd om het lichaam en het huidoppervlak te ontdoen van deze micro-organismen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat deze micro-organismen een evenwichtig bacterieel systeem vormen dat bijdraagt aan een goede werking van het lichaam. Bij de huid met neiging tot eczeem is het microbioom echter uit balans.

Uit een klinische studie van La Roche-Posay is gebleken dat enkel het herstellen van de werking van de huidbarrière niet voldoende is om langdurige verlichting te bieden aan een huid met neiging tot atopie. Het is ook essentieel om het microbioom weer in balans te brengen.

Om het microbioom in evenwicht te brengen, is het belangrijk om producten te gebruiken die zorgen voor een toename van huidvriendelijke bacteriën.

Hoe herken ik een atopische huid? Symptomen en kenmerken

Atopische dermatitis is een chronisch huidprobleem dat zich kenmerkt door afwisselende periodes van verbetering en verslechtering. Dit zijn de meest voorkomende symptomen waaraan je een atopische huid kan herkennen.

● Een extreem droge huid
● Jeuk en roodheid
● Ontsteking van de huid
● Schilfers of korstvorming
● Pijn
● Barstjes en afschilfering van de lederhuid
● Verandering in de huidskleur
● Ontstaan van blaasjes of blaren
● Irritatie en roodheid rond de ogen
● Overgevoeligheid voor huidirriterende producten

Heb je last van een van deze symptomen, is er kans dat je een atopische huid hebt. Als je twijfelt, is het aangeraden om een dermatoloog te raadplegen voor een professioneel onderzoek en een gepaste behandeling.

Handeczeem

Atopische dermatitis op de handen kan op elke leeftijd voorkomen. Net als bij een allergie, vertoont het immuunsysteem een overreactie op onschadelijke stoffen, waardoor ontsteking van de huid ontstaat. Atopie is erfelijk, waardoor de aandoening vaak voorkomt bij directe familieleden.

Handeczeem kan echter verergeren door verschillende factoren, zoals een gebrek aan hydratatie, irriterende stoffen zoals detergenten en chemicaliën, virale of bacteriële infecties, voedselallergieën, blootstelling aan koude weersomstandigheden en stress. Dit kan leiden tot symptomen, zoals jeuk, uitslag, pijn en kloven. Regelmatige hydratatie van de droge huid kan aanzienlijke verlichting bieden.

Eczeem op de ellebogen

Eczeem zie je vaak ook op de ellebogen, omdat atopische dermatitis vaak voorkomt in huidplooien. Dit type eczeem kan symptomen veroorzaken zoals jeuk, roodheid, schilfering en in ernstige gevallen zelfs hevige pijn.

De belangrijkste oorzaken van handeczeem zijn: blootstelling aan huidirriterende stoffen zoals detergenten of agressieve chemicaliën, allergieën, droge en gebarsten huid, en wrijving door strakke kleding en ruwe oppervlakken.

Eczeem op de armen

Atopische dermatitis kan zich ook manifesteren op de armen als gevolg van allergieën, irriterende stoffen, infecties of onderliggende medische aandoeningen.

Dermatitis op de armen kan gepaard gaan met roodheid en ontsteking, intense en aanhoudende jeuk, droogte, schilfering of kloven, zwelling en zelfs vloeibare blaren. Ondanks de jeuk is het belangrijk om niet te krabben, omdat dit kan leiden tot huidlaesies die de symptomen verergeren.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van eczeem?

Eczeem, ook bekend als dermatitis, is een huidontsteking die veroorzaakt wordt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van eczeem op de huid:

Erfelijkheid. Mensen met een familiale voorgeschiedenis van atopische dermatitis, astma of allergieën hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eczeem.
Omgevingsfactoren. Allergenen zoals pollen, schimmels, dierenharen en stof; huidirriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen en andere chemicaliën; en temperatuurschommelingen kunnen eczeem veroorzaken.
Hormonale schommelingen. Hormonale schommelingen, zoals zwangerschap en menstruatie, beïnvloeden de huid en kunnen atopische dermatitis triggeren.
Stress. Ook stress kan eczeem uitlokken, het immuunsysteem verzwakken en de huid gevoeliger maken voor ontstekingen.
Infecties. Virale, bacteriële en schimmelinfecties zijn veel voorkomende oorzaken van een atopische huid.
● Auto-immuunziekten. Auto-immuunziekten verhogen het risico op atopische dermatitis.

Stadia van eczeem op de huid

Atopische dermatitis (atopisch eczeem) is een chronische huidaandoening die verschillende evolutiestadia kent, afhankelijk van de persoon. Dit zijn de belangrijkste stadia van atopisch eczeem:

Acute fase. Tijdens deze fase vertoont de aangetaste huid door eczeem ontsteking, roodheid en jeuk, wat vaak gepaard gaat met een branderig gevoel. Blaasjes kunnen ook op de huid verschijnen, waaruit vocht vrijkomt. De huid kan gevoeliger of pijnlijker aanvoelen.
Chronische fase. In de chronische fase neemt de ontsteking af, drogen de huidlaesies uit, maar blijft de jeuk soms aanhouden. De huid verdikt en vertoont verandering van pigmentatie.

Bij wie komt atopisch eczeem voor?

Hoewel dermatitis op elke leeftijd kan voorkomen, treft het vaker jongere leeftijdsgroepen. Bovendien komt atopische dermatitis vaker voor bij mensen met een genetische voorgeschiedenis, allergieën of astma.

Atopische huid bij baby's

Atopische huid is een veelvoorkomende aandoening bij jonge kinderen en baby’s. Deze aandoening komt zelfs voor bij 15-20% van de pasgeborenen.

Atopische dermatitis wordt vaak in verband gebracht met een verminderde functie van de huidbarrière en een verhoogd transepidermaal vochtverlies. Kinderen met atopische dermatitis hebben een verzwakte huidbarrière die minder goed bestand is tegen externe prikkels. Hierdoor is hun huid gevoeliger voor omgevingsfactoren. De huidbarrière slaagt er door haar onregelmatige structuur minder goed in om vocht vast te houden. Dit resulteert in transepidermaal vochtverlies. De huid droogt sneller uit en er ontstaan jeukende leasies.

Het belangrijkste symptoom van een huid met neiging tot atopisch eczeem is ‘pruritus’. Dit is een intens jeukend gevoel dat een aanzienlijke invloed heeft op het welzijn van kinderen. Veelvoorkomende problemen zijn onder andere een verstoorde nachtrust, stemmingswisselingen en een aanhoudend gevoel van ongemak. De hele familie leeft mee wanneer een kind last heeft van een huid die neigt tot atopisch eczeem.Atopische dermatitis bij volwassenen

Atopische dermatitis is een huidziekte die wereldwijd 2-5% van de volwassenen treft. In de meeste gevallen veroorzaakt een atopische huid geen complicaties. Maar vooral op latere leeftijd kan het de levenskwaliteit nadelig beïnvloeden.

Het is belangrijk om bij atopische dermatitis je huid goed te verzorgen, bijvoorbeeld door je huid te beschermen tegen huidirriterende invloeden, je huid te hydrateren en zoveel mogelijk losse, ademende kleding te dragen.

Tips voor een atopische huid

Hoewel atopische dermatitis een vervelende en vaak pijnlijke aandoening is, zijn er eenvoudige manieren om de symptomen te verlichten. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het verlichten van het ongemak van eczeem:

Hydrateer je huid. De huid regelmatig hydrateren is de beste manier om symptomen van atopische dermatitis te verminderen. Breng een hydraterende crème aan na het douchen.
Vermijd huidirriterende stoffen. Vermijd het gebruik van producten die de huid irriteren, zoals zeep, detergenten, hydroalcoholische gels of agressieve producten. Vul je huidverzorgingsroutine aan met verzachtende verzorgingsproducten voor een huid met neiging tot atopisch eczeem.
Draag zoveel mogelijk aangepaste kleding bij activiteiten die de huid kunnen beschadigen, bijvoorbeeld tijdens het afwassen, tuinieren, sporten of andere fysieke activiteiten.
Probeer niet te krabben. Door te krabben tijdens een opstoot kan de jeuk verergeren en vergroot de kans op een infectie.
Gebruik ontstekingsremmende zalven. Bij ernstige vormen van eczeem kan je ontstekingsremmende zalven en afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Raadpleeg je arts voor verder advies.
Zorg voor een goede ventilatie en een stofvrij huis. Atopisch eczeem wordt geassocieerd met een extreem droge huid die een tekort heeft aan beschermende lipiden die de huid gezond houden en beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals huisstofmijt. Het is essentieel om regelmatig te stofzuigen en met name slaapkamers dagelijks te luchten.
● Als je huid neigt tot atopisch eczeem, dan mag je zeker wel sporten. Probeer zweet wel zo snel mogelijk van de huid te spoelen. Neem onmiddellijk na het sporten een douche en gebruik een geschikte douchecrème voor de huid met neiging tot atopie.
● Hou de temperatuur van je slaapkamer tussen de 18 en de 20 graden: zo wordt de lucht niet te droog. Gebruik eventueel luchtbevochtigers en breng ‘s avonds een hydraterend verzorgingsproduct aan.

Deze tips zijn enkele manieren om de symptomen van atopische dermatitis te verzachten. Door deze gewoonten te combineren met het gebruik van aangepaste verzorgingsproducten kun je de gevoelige, reactieve of allergische huid effectief behandelen.

Verzorgingsroutine voor de huid met neiging tot atopisch eczeem

Om atopische huid te behandelen en te voorkomen dat de symptomen verergeren en de levenskwaliteit van de patiënt negatief beïnvloeden, is het raadzaam om een goede huidverzorgingsroutine te volgen, waarbij hydratatie centraal staat.

Bij de behandeling van atopische huidproblemen speelt goede hygiëne een belangrijke rol. Als de symptomen verergeren, vooral tijdens een opflakkering, kunnen dermatologen corticosteroïden voorschrijven om de schade door krabben te verminderen en verlichting te bieden.

Korte badtijd

Om de symptomen van een atopische huid te verlichten, is het belangrijk om een dagelijkse huidverzorgingsroutine te volgen. Geef de voorkeur aan lauwe douches eerder dan een warm bad, aangezien deze de huid kunnen uitdrogen en eczeemklachten kunnen verergeren.

Milde reinigende verzorging

Let ook goed op welke zeep je gebruikt tijdens het douchen. Vermijd agressieve zeep en reinigingsmiddelen die de huid kunnen irriteren. Kies in plaats daarvan milde, geurvrije verzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor een atopische, reactieve of gevoelige huid.

Niet wrijven

Ga tijdens het douchen niet te hard wrijven, vooral niet tijdens een eczeem opstoot. Wrijven warmt de huid nog meer op en zal de jeuk verergeren.

Hydrateren

Probeer je huid zo goed mogelijk te hydrateren om uitdroging en jeuk te voorkomen. Breng na het wassen een geurvrije vochtinbrengende crème aan en herhaal indien nodig meerdere keren per dag. Dit verzacht huidirritatie en voedt de huid.

Hydraterende verzorgingsproducten herstellen de olie-in-water-emulsie op het huidoppervlak, waardoor de penetratie van huidirriterende stoffen wordt verminderd. Om de huid te hydrateren en het evenwicht van goede bacteriën te herstellen, is het aanbevolen om één tot twee keer per dag crèmes voor de atopische huid op het hele lichaam aan te brengen. Dit vermindert jeuk door een droge huid en helpt bij het voorkomen of verkorten van periodes van extreme droogheid van de huid.

De beste producten voor eczeem op de huid

Heb je last van dermatis en ben je op zoek naar een product dat de symptomen kan verlichten? La Roche-Posay biedt speciaal ontwikkelde huidverzorgingsproducten voor een huid met neiging tot atopisch eczeem.

Reinigers voor de atopische huid

• Lipikar AP+ Wasolie helpt het huidcomfort te herstellen en vermindert irritatie.

Lipikar AP+ Wasolie

Deze wasolie is een uitstekende reinigingsolie, ontwikkeld om irritatie bij een atopische huid te verminderen. Lipikar AP+ Wasolie is ontwikkeld om de gevoelige en zeer droge huid te reinigen door irritatie te verminderen en te beschermen tegen uitdroging.

Deze reiniger beschermt de gevoelige huid van het hele gezin, geschikt voor het reinigen van intieme delen en de hoofdhuid van baby’s. Het bevat fysiologische pH-reinigingsmiddelen, Aqua Posae Filiformis om de huid in balans te houden, Shea butter ofwel karitéboter, om de natuurlijke lipiden te herstellen en Niacinamide om een droge huid te verzachten en irritatie te verminderen.

• Lipikar Syndet AP+ hydrateert en verzacht de symptomen van een atopische huid.


 Lipikar Syndet AP+ Douchecrème

Lipikar Syndet AP+ Douchecrème is een milde reinigingscrème voor de atopische huid zonder parfum om irritatie en uitdroging te voorkomen. Bij dermatitis is dit een uitstekende crème om de huid te hydrateren en symptomen te verlichten. Geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen die vaak last hebben van een jeukende huid.

Deze reinigingscrème verzacht en vermindert onmiddellijk de droogheid van de huid als gevolg van dermatitis. Syndet AP+ is speciaal ontwikkeld voor gevoelige huidtypes. Dankzij de formulering met oppervlakteactieve stoffen helpt het de huid in evenwicht te brengen en te zuiveren, terwijl het tegelijkertijd intensieve hydratatie biedt.

De formule bevat Thermaal bronwater van La Roche-Posay om de huid te kalmeren, Sheaboter om diep te voeden en Niacinamide als krachtig ingrediënt voor de verzorging van huidaandoeningen.

Hydraterende crèmes voor de huid met eczeem

• Lipikar Urea Melk 5+


Lipikar Bodymilk

Lipikar Body Milk is een vochtinbrengende crème die de huid verzacht en ruwheid van de huid vermindert. Geschikt voor een droge huid. Deze crème helpt de huid te hydrateren, lipiden aan te vullen en de droge huid met jeukerig gevoel te kalmeren.

Bij La Roche-Posay streven we dagelijks naar de ontwikkeling van speciale verzorgingsproducten voor de gevoelige, reactieve en allergische huid, inclusief huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis. Ons doel is om een optimale en effectieve verzorging te bieden door middel van de juiste huidverzorgingsroutine.