WAT IS NIACINAMIDE?

Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan schadelijke stoffen en verliest essentiële voedingsstoffen. Wat is niacinamide en wat zijn de voordelen?

WAT IS NIACINAMIDE?

Niacinamide, ook bekend als nicotinamide, is een wateroplosbare vorm van vitamine B3. Het speelt een cruciale rol in de gezondheid van onze huid door bij te dragen aan essentiële cellulaire processen. Het wordt gewonnen uit plantenwortels en gist, en is ook te vinden in verschillende voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten (melk, eieren, enz.) en sommige soorten vlees.

Een van de grote voordelen van niacinamide is dat het een vitamine is met een laag molecuulgewicht. Hierdoor kan het ook de diepste lagen van de huid bereiken. Daarnaast is het een ingrediënt dat op álle huidtypes gebruikt kan worden. De voordelen zijn enorm, dus lees vooral verder.

WAT DOET NIACINAMIDE VOOR JOUW HUID?

Omdat niacinamide geschikt is voor alle huidtypes, kan werkelijk iedereen het gebruiken. De belangrijkste voordelen van niacinamide zijn:

1) Het hydrateert de huid

Een van de grote voordelen van niacinamide is dat het je huid hydrateert. De toepassing van dit element verhoogt de collageenproductie om rimpels en tekenen van veroudering te verminderen. Je huid wordt elastischer en beter gehydrateerd omdat niacinamide een soort beschermlaagje creëert tegen invloeden van buitenaf.

2) Het vermindert acne

Acne is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door verstopping van de haarzakjes met olie, dode huidcellen en andere onzuiverheden. Het komt vaak voor bij tieners, maar er zijn ook volwassenen die er last van hebben. Niacinamide heeft talgregulerende en ontstekingsremmende eigenschappen die acne bestrijden en verminderen.

Het hydrateert de huid diep en versterkt de aanmaak van nieuwe cellen, waardoor ook de littekens die vaak achterblijven door acne verminderen.

3) Vermindert roodheid en irritatie

Heb je een zeer gevoelige huid, dan kun je last hebben van irritaties of roodheid. Niacinamide is ook hiervoor een wondermiddel. Het zorgt ervoor dat je huid er mooi en gezond uitziet. De roodheid, droogheid en jeuk die sommige aandoeningen veroorzaken, wordt aanzienlijk minder.

Let op: het is extreem belangrijk de juiste hoeveelheid niacinamide te gebruiken. Een te hoge concentratie kan precies het tegenovergestelde effect hebben en de roodheid of irritatie juist erger maken.

4) Beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon

Zonlicht is gezond. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D, waar we blij en vrolijk van worden. Maar de UV-stralen die in zonlicht zitten, kunnen ook een schadelijk effect hebben op onze huid. Te veel zonlicht kan ervoor zorgen dat de huid uitdroogt en sneller veroudert. Niacinamide kan de op de huid opgelopen schade helpen herstellen, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen en dien je dus ook altijd een zonbeschermingsproduct te gebruiken.

5) Effectief bij de behandeling van hyperpigmentatie en pigmentvlekken

Zoals gezegd is niacinamide een geweldig product als het gaat om het bestrijden van de negatieve effecten van de zon. Maar niacinamide doet meer. Wist je dat de zon ook ‘fotoveroudering’ kan veroorzaken? Onder fotoveroudering verstaan we rimpels en expressielijnen, maar ook pigmentvlekken (hyperpigmentatie). Veel vrouwen die in hun jonge jaren (te) weinig zonnebrandcrème hebben gebruikt, krijgen op oudere leeftijd vaak te maken met pigmentvlekken. Ook hormonen spelen hierbij een rol.

Niacinamide werkt fantastisch omdat het vlekken en andere hyperpigmentatieproblemen op de huid, veroorzaakt door de zon, acne en andere onvolkomenheden, helpt verminderen, waardoor je een stralende, egale huid krijgt.

6) Niacinamide en haar antioxidante eigenschappen

Als laatste moeten we het hebben over de antioxidante eigenschappen van niacinamide: niacinamide beschermt de huid tegen vrije radicalen en externe invloeden. Het bestrijdt de tekenen van veroudering die veroorzaakt worden door vrije radicalen, vervuiling, zonnestralen, kou, etc. Dit komt doordat niacinamide het DNA kan repareren dat mogelijk beschadigd is in de huid. Daarnaast bevordert het de aanmaak van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de elasticiteit en stevigheid van de huid.

Je ziet, niacinamide heeft onnoemelijk veel voordelen. Het kan op elk huidtype gebruikt worden en is een echte trend in de wereld van de cosmetica. Het vermindert acne, kalmeert irritaties en roodheid, hydrateert de huid en bevordert de productie van collageen. Kortom, niacinamide is echt een wondermiddel dat zorgt voor een jonge, egale en stralende huid.

HOE VOEG JE NIACINAMIDE TOE AAN JE SKIN CARE ROUTINE?

Niacinamide vind je in verschillende huidverzorgingsproducten, van serums tot crèmes. Voor het beste resultaat breng je het product met niacinamide twee keer per dag aan, 's ochtends en 's avonds. Begin altijd met een schone huid en volg het op met je gebruikelijke huidverzorgingsroutine.

1) SERUM MET NIACINAMIDE


Wil je graag een crème gebruiken met niacinamide, dan bevelen wij van harte La Roche-Posay Mela B3 serum aan, geformuleerd met melasyl en 10% pure niacinamide. Deze krachtige formule is ideaal tegen pigmentvlekken, het helpt bij hyperpigmentatieproblemen en een vlekkerige huid. Dit serum met niacinamide kun je 's ochtends en 's avonds aanbrengen op je gezicht, halslijn en handen.

2) ANTI-VLEKCRÈME MET NIACINAMIDE

Een andere crème met niacinamide die je in je dagelijkse routine kunt opnemen is Pigmentclar UV SPF 30 van La Roche-Posay. Deze crème van La Roche-Posay helpt donkere vlekken te hydrateren, te corrigeren en te voorkomen. Naast dat het niacinamide bevat, bevat het Melasyl, een baanbrekend ingrediënt dat pigmentatie aanpakt. Er is water uit de bronnen van La Roche-Posay aan toegevoegd, dat een kalmerende werking heeft.

Je brengt het in de ochtend aan op je gezicht, hals, decolleté en handrug.

3) ZONNEBRAND MET NIACINAMIDE

Wil je een zonnebrandcrème met niacinamide die je beschermt tegen de zon en tegelijkertijd het ontstaan van pigmentvlekken voorkomt? Probeer dan Anthelios Age Correct SPF 50 van La Roche-Posay. Anthelios biedt een brede bescherming, maar heeft ook corrigerende actieve ingrediënten: niacinamide, gefragmenteerd hyaluronzuur en PHE Resorcinol. De niacinamide in de crème heeft de bijzonderheid dat het de huid intens kalmeert en hyperpigmentatie vermindert. 

Breng het 's ochtends aan na een vochtinbrengende dagcrème.

4) NIACINAMIDE EN ACNE: ANTI-IMPERFECTIES EN ANTI-PUISTJES

Niacinamide is echt een wondermiddel als het gaat om de bestrijding van acne. Gebruik hiervoor Effaclar Duo +M van La Roche-Posay. De niacinamide in deze producten helpt de huid te kalmeren en roodheid te verminderen. In combinatie met andere actieve ingrediënten kun je puistjes snel elimineren, voorkomen dat ze opnieuw verschijnen en het risico op pigmentvlekken verminderen.