Wetenschappelijk bekeken

Voorkomen en veilig verwijderen: zo behandel je mee-eters

mee-eters en puistjes acne

Wat veroorzaakt mee-eters en hoe kom je er vanaf? Met de juiste verzorging en ingrediënten ben je snel van die zwarte puntjes af.

Hoe kun je jouw poriën zo goed mogelijk ontdoen van mee-eters, zodat een onberispelijke huid achterblijft? Spoiler: zo lang je poriën hebt (gelukkig, dit is de reden dat je huid leeft, ádemt) zullen er altijd een paar verstopt zitten. Zowel de lucht binnen (tip: sla meer luchtzuiverende planten in, zoals een krulvaren, drakenbloedboom of goudpalm) als buiten is simpelweg verontreinigd. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want vuil dat in je poriën kan kruipen zit in een klein hoekje.

Ofwel, het is overal. Toch valt er veel te doen aan een oncontroleerbare zee aan mee-eters. Daarbij ken je vast van die strips waarmee je in één ruk al die poriën leeg trekt. Een verademing, maar of het zo goed is voor de huid is weer een ander verhaal. Voorkomen en met beleid verwijderen is beter: zie hier alle tips van onze dermatoloog op een rij.

Wat zijn mee-eters?

‘Hoewel de zwarte kleur dat wel doet vermoeden, zijn mee-eters geen teken dat je huid vies is’

Mee-eters, het zijn zwarte puntjes op je huid. Een veelvoorkomend verschijnsel bij een onzuivere, acne-gevoelige huid die wordt gekenmerkt door de vorming van retentieletsels en ontstekingsletsels. Retentieletsels bij acne zijn mee-eters (de wetenschappelijke naam is comedonen). Ontstekingsletsels bij acne zijn puistjes. Bij tieneracne komen mee-eters en puistjes meestal tegelijkertijd voor. Niet zozeer het duo waar je tijdens deze levensfase op zit te wachten, maar tegenwoordig zijn er tal van middelen waarmee je deze (zacht, niet hardhandig) kunt behandelen.

Hoe ontstaan mee-eters?

In feite is een zwarte mee-eter een haarzakje dat volledig geblokkeerd is geraakt door een ophoping van dode huidcellen, olie en bacteriën waardoor het een verwijde opening op het oppervlak van de huid creëert. Zodra dit het open lucht bereikt (door die opening) oxideert het en wordt de kleur ineens zwart. Hoewel die zwarte kleur dat wel doet vermoeden, zijn mee-eters geen teken dat je huid vies is. Tot zover het goede nieuws. Het nadeel voor sommigen: mee-eters kunnen genetisch bepaald zijn, dus wie weet krijg jij ze sneller dan een vriendin. De reden hiervoor is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Wanneer wordt een mee-eter een puistje?

‘Witte of zwarte mee-eter? In alle gevallen: niet knijpen, want het lost niks op en het kan alleen maar littekens veroorzaken’

De verstopping van het talgkanaal zorgt ervoor dat er weinig zuurstof kan doordringen en dit zuurstofarme milieu werkt de ontwikkeling van bacteriën in de hand. Voilà: daar ontstaat ineens een puistje. De mee-eter vormt een ontsteking door de productie van pro-inflammatoire celmediatoren. Deze ontsteking wordt bovendien versterkt doordat de lipiden (vetachtige stoffen) uit het talg gaan oxideren. Er ontwikkelen zich puistjes (papels, pustels), die in de ernstigste gevallen gaan evolueren tot nodi en kysten. Het liefste zie je die natuurlijk niet uit het niets terugstaren in de spiegel.

Soorten mee-eters: witte mee-eters en zwarte mee-eters

‘Het toverwoord bij het voorkomen en doeltreffend behandelen van mee-eters: Salicylzuur’

De technische naam voor een mee-eter is een open comedoon – comedonen zijn daarbij de wetenschappelijke benaming voor een acne-laesie, ofwel schade. Er zijn twee typen comedonen: open (zwarte mee-eters) en gesloten (de witte variant, een pustel ofwel milde vorm van een mee-eter die ontstoken is). Bij een pustel is het talg zichtbaar, maar het kan ook zijn dat je hier te maken hebt met een gerstekorrel, een talgpropje in de huid. In alle gevallen: niet zomaar gaan knijpen!

Dit kan meer schade veroorzaken dan je lief is. In dit artikel gaan we vooral dieper in op de klassieke (zwarte) mee-eter: gekarakteriseerd door een verwijde opening van een haarzakje, veroorzaakt door overtallig talg ofwel olie. De P. Acnes-bacterie speelt hierbij bovendien een rol: de voornaamste bacterie verantwoordelijk voor het veroorzaken van acne en ontstekingen in de huid.

Hoe kun je mee eters verwijderen?

La Roche-Posay huidexpert, Karin Voorkamp, benadrukt nogmaals: ‘Niet met je eigen handen (of nog erger, je nagels) de zwarte puntjes trachten uit te knijpen. Hierbij veroorzaak je alleen maar schade, zoals rode plekjes en zelfs littekens. Het belangrijkste is om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken.’ Voor het behandelen van mee-eters kun je thuis aan de slag gaan en/of een afspraak maken bij een huidtherapeut. Het toverwoord, volgens Voorkamp: Salicylzuur.

Hoe kun je mee-eters voorkomen?

‘Zelfs in het geval van mee-eters, en een algehele acne-gevoelige huid, is hydrateren cruciaal’

Sommige huidtypes, zoals een onzuivere huid, hebben een extra intensieve, maar tegelijkertijd milde reiniging nodig. ‘Tweemaal daags de huid zuiveren is cruciaal’, aldus Voorkamp. La Roche-Posays Effaclar-lijn is hiervoor speciaal in het leven geroepen. De zuiverende gel is niet voor niets een bestseller. Volgens een klinische studie zagen gebruikers vermindering van mee-eters met maar liefst 25% na een maand.* Tegelijkertijd is het product geschikt voor een gevoelige huid. PH-neutraal en alcoholvrij. ‘Ter aanvulling is Effaclar K(+) een aanrader.’ Een frisse dagverzorging met keratolytisch effect, waardoor zwarte puntjes verminderen.

*Klinische studie, 30 patiënten met milde tot matige gecombineerde acne, twee keer dagelijks gebruik gedurende één maand.

Wat is de beste verzorging bij mee-eters?

La Roche-Posays Karin Voorkamp tipte al Effaclar K(+). Heb je naast mee-eters ook last van puistjes? Dan is Effaclar Duo(+) als dagverzorging een aanrader. Hiernaast werkt ook de Effaclar Micro-Exfoliërende Adstringerende Lotion op het sluiten van de poriën. Je wil op zoek gaan naar huidverzorgingsproducten die exfoliëren, idealiter met Salicylzuur. Het is een beta-hydroxyzuur dat overmatige olie en dode cellen verwijdert van het oppervlak van de huid.

Dagelijks exfoliëren is hierbij niet zozeer de bedoeling. Vuistregel: drie keer per week voor een vet tot gecombineerd huidtype, slechts eens per week voor een gevoelige huid. Effaclar Duo(+), met Salicylzuur voor een micro-exfoliërende werking, kun je overigens wel dagelijks smeren. Salicylzuur is momenteel een bijzonder populair ingrediënt voor het verminderen van onzuiverheden.

Waarom is hydrateren zo belangrijk bij mee-eters?

Tegelijkertijd is je redenatie misschien: houd die poriën zo vrij mogelijk en blokkeer ze niet met een rijke crème. Toch is dat niet helemaal de bedoeling. Zelfs voor een acne-gevoelige huid is vochtinbrengende verzorging heel, heel belangrijk. Maar let op: kies voor producten die non-comedogeen zijn. Dan ben je er zeker van dat ze je poriën niet verstoppen.

Welke behandelingen zijn het beste bij mee-eters?

In het geval van hardnekkige mee-eters kan, zeg, een maandelijks bezoek aan de huidtherapeut of een andere huidexpert uitkomst bieden, aldus Voorkamp. ‘Een diepreinigende behandeling, waarvan je huid op den duur opklaart.’ Even wegzakken in een zachte behandelstoel, warme stoom op je gezicht waardoor die poriën open gaan staan en met veel liefde en expertise worden behandeld. Doe wel altijd je research voor je bij een huidkliniek aanklopt.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen