VETTIGE, ACNEGEVOELIGE HUID REINIGEN EN VERZORGEN

Article Read Duration 5 min lezen

De meesten van ons krijgen ooit in hun leven te maken met een vettige huid veroorzaakt door een overproductie van talg. Het is belangrijk te leren goed te zorgen voor een vettige huid om mee-eters, puistjes en andere acneverschijnselen te vermijden:

• Gebruik milde reinigers zoals micellair water of reinigingslotions
• Breng vocht in met een hydraterend product zonder vet en met actieve, talgregulerende ingrediënten
• Kies voor niet-comedogene make-up op waterbasis
• Verwijder make-up altijd grondig aan het eind van de dag
• Volg een gezond en evenwichtig dieet dat arm is aan verwerkte koolhydraten, suiker en zuivel

WAT IS
EEN VETTIGE HUID?

Vettige huid of seborrhea is een overmaat aan talg. Dit blijkt gewoonlijk uit glimmende plekken op de centrale gebieden van het gezicht, met name het voorhoofd en de neus. De poriën van de huid zetten uit en de huid is dikker. In de ernstigste gevallen is een vettig laagje merkbaar wanneer je de huid aanraakt. Seborrhea kan zich ook op de hoofdhuid voordoen en je haar vettig en plakkerig maken.

Talg heeft als functie de huid tegen uitdroging te beschermen. Paradoxaal genoeg wordt het oppervlak van vettige huid vaak schilferig waardoor seborroïsch eczeem in het midden van het gezicht en op de hoofdhuid ontstaat.

WAT VEROORZAAKT EEN
VETTIGE HUID?

En kan een vettige huid leiden tot acneverschijnselen?

Vettige huid komt veel voor, met name in het gezicht en de hoofdhuid. Een vettige huid treedt op wanneer de talgklieren in de huid overactief zijn en teveel talg produceren. Het goede nieuws is dat mensen met dit huidtype op de lange duur vaak minder rimpels hebben. Het slechte nieuws is dat dit perfecte omstandigheden kan creëren voor mee-eters, puistjes en andere acneverschijnselen.

VEELVOORKOMENDE OORZAKEN
VAN VETTIGE HUID


Hormonen

Hormonale veranderingen kunnen een verhoogde talgproductie veroorzaken. Hormoonniveaus wisselen tijdens de pubertijd, voorafgaand aan menstruatieperiodes, tijdens de zwangerschap en in de menopauze. Stress of ziekte kunnen ook de hormoonbalans verstoren, met als gevolg een vettige huid en acne.

Dieet

Het nuttigen van overmatige hoeveelheden transvetten, verwerkte koolhydraten, suiker en zuivelproducten kan acne veroorzaken. Een evenwichtig dieet met complete voeding is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je gezondheid in het algemeen.

Klimaat

Warm, vochtig weer kan de productie van talg bevorderen. Daarom is je huid 's zomers vaak vettiger.

Genetica

Veel mensen hebben een aangeboren neiging om meer talg te produceren. Het nadeel daarvan is een vettige huid. Het voordeel is dat je huid dikker is en minder snel rimpelt!

Teveel wassen

Hoe meer je scrubt, hoe meer je het natuurlijke sebum van de huid verwijdert. Hierdoor gaat de huid meer sebum produceren om de balans te herstellen, waardoor je huid dus steeds vettiger kan gaan aanvoelen.

Cosmetica

Make-up op vetbasis blokkeert je poriën, maakt deze glimmend en veroorzaakt mogelijk acne. Agressieve producten kunnen je huid beschadigen waardoor er meer talg wordt geproduceerd.

Medicatie

Sommige op doktersvoorschrift verkochte medicijnen kunnen uitdroging veroorzaken. Je huid gaat dan meer vet produceren om te compenseren.

HOE JE HET BESTE ZORGT
VOOR EEN VETTIGE HUID

Reinig je gezicht elke ochtend en avond en ook voor en na het sporten

Overtollig vet houdt vaak vuil en bacteriën vast in je poriën. Daarom is het belangrijk je huid te reinigen en make-up aan het eind van elke dag te verwijderen. Talg bouwt zich ook op tijdens de slaap. Reinig daarom je gezicht 's ochtends voorzichtig. Tot slot: hoewel sporten goed is voor je huid, kunnen dode huidcellen, bacteriën en vuil zich ophopen terwijl je bezig bent in de sportschool en een 'workout-uitbraak' veroorzaken. Verwijder je make-up voordat je gaat sporten en reinig je gezicht en lichaam na afloop.

Wees voorzichtig op je huid

Het is verleidelijk je vettige huid eens goed te schrobben met zeep. Doe dat vooral niet! Wist je dat hoe krachtiger je de vettigheid probeert te verwijderen, hoe meer talg de huid ter vervanging gaat produceren? Daarom is het belangrijk producten te gebruiken die zijn geformuleerd voor een vettige huid, en agressieve of schurende producten te vermijden. Voor een effectieve huidverzorging om acne te bestrijden gebruik je milde reinigingsproducten zonder olie of alcohol.

Dermatologen schrijven vaak micellair water voor dat speciaal is gecreëerd om de talgproductie te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan EFFACLAR micellair water. Schuimende reinigingsproducten zijn niet verboden, op voorwaarde dat ze zijn geformuleerd om overtollige talg en onzuiverheden te verwijderen van vettige en acnegevoelige huid, zoals EFFACLAR schuimende reinigingsgel. Dep na reiniging je gezicht droog met een zachte, schone doek.

Je huid bevochtigen (ja!) en mat maken

Een vochtinbrenger maakt mijn huid toch alleen maar vettiger? Onzin. Met een vochtinbrenger zonder vet bescherm en hydrateer je je huid. Een gehydrateerde huid is niet hetzelfde als een vettige huid. Wat is dan het verschil? Gehydrateerde huid bevat veel water, terwijl vettige huid is bedekt met vet of lipiden. De juiste vochtinbrenger voor vettige en acnegevoelige huid vergroot de hoeveelheid water in de huid, waardoor de huid tevens minder talg gaat produceren. Neem daarom een goede vochtinbrenger op in je dagelijkse routine en onthoud dat de ideale vochtinbrenger voor vettige huid een mat makend effect heeft. Een ideale optie voor gevoelige, vettige en acnegevoelige huid is EFFACLAR Mat of een specifieke crème voor de behandeling van acne zoals EFFACLAR Duo (+).

Kies geschikte cosmetica en huidverzorgingsproducten

Het is belangrijk reinigingsproducten, vochtinbrengers en zonnebrandcrèmes te kiezen die speciaal zijn geformuleerd voor de behandeling van vettige huidtypen. Let op de woorden 'zonder vet' of 'niet-comodegeen'. Dit betekent dat de producten geen poriën verstoppen en geen uitbraken veroorzaken. Vrouwen met een vettige huid hebben vaak specifiek problemen met make-up. Sommige make-up kan agressief zijn voor de huid, leiden tot nog meer talg en mogelijk zelfs acne veroorzaken. Kies voor make-up die specifiek gemaakt is voor vettige en acnegevoelige huid.

Voor een doorzichtig, egaliserend effect waarmee je tegelijkertijd je acnegevoelige huid goed verzorgt, kun je de 2-in-1 getinte behandeling EFFACLAR Duo(+) Unifiant proberen. Een geschikte foundation voor eeen betere dekking is TOLERIANE Teint vloeibare corrigerende foundation. Deze is erg licht op een vettige huid en heeft een mat makend effect dat de hele dag meeegaat. Fan van matte, compacte foundations? Probeer TOLERIANE Teint minerale foundation met compactpoeder. Dit zuivert en maakt mat zonder de poriën te verstoppen. Plaatselijke vlekken en onvolkomenheden kun je verbergen met een TOLERIANE TEINT corrigerende concealerpen.

Eet gezond

Verrassend genoeg veroorzaakt vettige voeding geen vettige huid. Het eten van vette vis kan zelfs een erg gunstig effect hebben. Er is echter bewijs dat een overmaat aan zuivel en voeding met een hoge glycemische index (zoals wit meel of suiker) acne-uitbraken kan veroorzaken. Voor een optimaal gezonde huid is een evenwichtig dieet met veel fruit, groenten en vezels belangrijk.

Klik HIER voor meer deskundige informatie over de verzorging van acne.
Klik HIER voor informatie over de verzorging van acne.

Dit artikel is alleen bedoel ter informatie. Maak een afspraak met je huisarts of dermatoloog voor meer informatie over acne behandelingen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

Luchtverontreiniging leidt tot meer talg zodat de huid vettiger en meer gevoelig voor acne wordt.

TOLERIANE MAKE-UP

Met ons 100% op allergieën geteste assortiment voor gevoelige ogen, lippen, gezichtshuid en nagels, biedt TOLERIANE make-up een goede dekking en kleur terwijl huidreacties worden voorkomen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

Veiligheidsnormen die verder gaan dan de internationale cosmetische voorschriften.

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKENOVER HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

placeholder DE FEITEN OVER
VOEDING DIE ONZUIVERHEDEN VEROORZAAKT
Meer lezen