SOS-hulp voor alle typische
huidproblemen in de zomer

Article Read Duration 8 min lezen

De zomer brengt langere dagen met een late zonsondergang, warmer weer, vakantie. Veel om naar uit te kijken, maar tegelijkertijd zijn er ook een paar zaken wat betreft je huid om op te letten wanneer de temperatuur oploopt. Er zijn bepaalde karakteristieke zomerproblemen op de huid die kunnen opduiken: van een verbrande huid door fel zonlicht overdag tot muggenbeten, warmte-uitslag en ingegroeide haren bij het scheren van je benen.

We brengen meer tijd buiten door en we laten onze huid meer zien waardoor deze is blootgesteld aan de elementen. In plaats van alle mogelijke problemen bij een zonnige zomer te vermijden, bespreken we in dit artikel hoe je deze specifieke huidproblemen kunt behandelen. Zo kun je zorgeloos van de zomer genieten.

Warmte-uitslag

 

De hitte van de zon kan huiduitslag veroorzaken als gevolg van de stijging van de huidtemperatuur, waardoor vocht kan verdampen en de huidbarrière wordt beschadigd. De oplossing bij hitte-uitslag: verzacht warmte-uitslag door volop te hydrateren en te verkoelen.

 

De beste manier om dit te doen, is door een op gel gebaseerd masker te gebruiken met ontstekingsremmende ingrediënten, zoals kamille. Leg het masker 20 minuten in de vriezer voordat je het gebruikt, zodat het bij het aanbrengen voor extra verkoeling zorgt. Het hoge watergehalte in gelmaskers zal de hydratatieniveaus in je huid onmiddellijk herstellen zodat roodheid verdwijnt. De La Roche-Posay Anthelios-zonnelijn is ook geschikt voor een gevoelige, snel reactieve huid.

Scheerbultjes en ingegroeide haren

 

Afgeschoren haar kan soms een scherp randje achterlaten dat in je huid prikt. Dat leidt soms tot ontstekingen en zwellingen, ofwel scheerbultjes. Kies voor een scheercrème op basis van verzachtende middelen die, wanneer aangebracht op de huid, het haar en de follikel verzacht. Wanneer er dan een scheermes overheen gaat, zal er ook minder irritatie optreden. Niet alle schuimscheercrèmes zijn verzachtend genoeg. Kies bij uitstek een op gel gebaseerde scheercrème die echt smeert en verzacht, waardoor je scheermes gemakkelijk over je huid glijdt. Je kunt ook Cicaplast B5 Wasgel proberen, verrijkt met kalmerend panthenol, verzachtend glycerine en antibacteriële hulpstoffen. Om ingegroeide haren te voorkomen, scrub je het huidoppervlak rondom de bikinilijn om ervoor te zorgen dat het haar er netjes uit kan komen.

Rug-acne

 

Rug-acne, ook wel bacne genoemd, kan het hele jaar door voorkomen. Vooral in de zomer is het merkbaar wanneer je rug blootligt en je schouders bloot zijn.

 

Sommige mensen zijn vatbaar voor puistjes op hun rug, die kunnen worden verergerd door in de zomer meer te sporten of te zweten. Ook panthenol in je haarconditioner kan puistjes op de rug veroorzaken.

 

Gebruik bij bacne elke keer dat je doucht een krachtige antibacteriële reiniger aan die salicylzuur bevat om de huid diep te reinigen, oliën te verwijderen en acne-veroorzakende bacteriën te verminderen. Probeer Effaclar Zuiverende Micro-Gel met salicylzuur en LHA voor gezicht en lichaam.

 

Krijg je weer puistjes probeer dan na het uitspoelen van je haarconditioner onder de douche je haar in een clip te doen voordat je de douchegel gebruikt om je rug te wassen.

Eczeem

Misschien lijkt het of je eczeem vooral opspeelt in de zomer? Dat zou kunnen komen omdat je huid dan meer blootligt. Aan de andere kant is eczeem doorgaans stress-gerelateerd, en op vakantie heb je vaak minder stress. Bovendien kan eczeem sneller opflakkeren tijdens de wintermaanden, omdat de huid droger is.

 

Krijg je toch last van eczeem tijdens de zomer gebruik dan Lipikar Balsem AP+M die lipiden (huidvetten) aanvult, verzacht en de neiging tot krabben gelijk vermindert.

Jeuk en irritatie door insecten

 

Het lijkt wel alsof sommige mensen nooit worden gebeten door insecten zoals muggen en anderen juist wel. Als jij die laatste persoon bent dan kan het een en ander wel helpen. Gebruik een Deet-insectenwerend middel, maar niet een die wordt gecombineerd met zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème moet vaak opnieuw worden aangebracht en je wilt Deet niet vaker dan één keer per dag gebruiken.

 

Als je niet zo weg bent van het gebruik van Deet-producten, zou je kleding kunnen behandelen met een middel dat Permethrin heet. Ben je al gebeten? Dan wil je eerst de beet behandelen. Hierbij kan een actuele cortisonecrème helpen op recept.

 

Zo’n plaatselijke behandeling kun je ook combineren met een oraal antihistaminicum zoals Zyrtec of Claritin. De steroïde vermindert de ontsteking en jeuk en de antihistaminica vermindert de zwelling en jeuk.

 

Bij de drogist kun je ook Cicaplast Baume B5 SPF50+ krijgen. Deze crème heeft een balsemstructuur en het bevat 5% pathenol dat irritatiewerend werkt en het huidherstellingsproces bespoedigt. Dankzij de hoge zonnefilter (SPF50) is de huid ook nog eens beschermd tegen de zon.

Verbranding door BBQen

 

Naast verbranding door de zon, kan de huid ook verbranden door bijvoorbeeld per ongeluk een heet oppervlak zoals de barbecue te raken. Helaas verhoogt dat risico in de zomer. Even niet oppassen en de huid kan lelijk verbranden.

 

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan extreme hitte, worden de samenstellende eiwitten als het ware ‘gekookt’ en sterven huidcellen af. Dit resulteert in een ontstekingsreactie.

 

Als je een oppervlakkige brandwond hebt (eerste of tweedegraads) houdt deze dan gelijk onder koud water. Dit kan de omvang en diepte van de brandwond beperken en de pijn helpen verzachten. Gebruik geen ijs, omdat dit de schade juist kan verergeren.

 

Haal vervolgens bij de apotheek een gerenommeerde brandwonden- of huidgenezende crème zoals Cicaplast Gel B5 dat de huid gelijk kalmeert en het oppervlak helpt herstellen. Breng een dikke laag crème aan (overweeg om deze in de koelkast te bewaren voor extra verlichting) en bedek de huid vervolgens met een steriel verband. Samen beschermen de crème en het verband de brandwond.

 

Onthoud dat dit advies alleen van toepassing is op oppervlakkige brandwonden. Denk je een brandwond te hebben van volledige dikte, ofwel derdegraads, dan is het van vitaal belang dat je medische hulp inroept, aangezien diepe brandwonden potentieel gevaarlijk zijn.

Verbranding door de zon

 

UVA- en UVB-stralen van de zon kunnen je huid beschadigen en doen ontsteken. De huid wordt droger (er wordt namelijk vocht aan onttrokken) en er kunnen zelfs blaren ontstaan.

 

De belangrijkste oplossing is preventie. Breng altijd SPF zoals Hydraterende Melk SPF50+ aan voordat je naar buiten gaat.

 

Merk je dat je verbrand bent? Drink dan onmiddellijk ijswater om je lichaamstemperatuur laag te houden en je lichaam inwendig goed te hydrateren.

 

Breng vervolgens een lichtgewicht lotion met antioxidanten aan. Omdat zonnebrand het ultieme teken is van door vrije radicalen veroorzaakte ontstekingen en huidbeschadiging, kan zo’n lotion helpen om de schade die diep in de huid optreedt te verminderen en herstel aan te moedigen.

Huidirritatie door de processierups

 

De processierups zit in eikenbomen en bevat duizenden brandhaartjes. Komen mensen hiermee in aanraking dan kan dit gezondheidsklachten geven zoals een soort hooikoorts of astma-aanval met onder meer huiduitslag, rode gezwollen ogen, een loopneus, kriebel in de keel, moeite met slikken, hoesten en kortademigheid. In ernstige gevallen kunnen mensen last krijgen van duizeligheid, koorts, overgeven en ander ongemak.

 

Voor de huiduitslag door de processierups, een veelvoorkomende klacht, kun je Cicaplast Baume B5 gebruiken. Cicaplast is een ideaal product voor tal van huidirritaties waaronder die door de processierups.

WE HEBBEN HIER OOK
PRODUCTEN VOOR

 • Cicaplast Baume b5 packshot
  Snel en effectief herstel van de huidbarrière vanaf dag 1.
  CICAPLAST
  BAUME B5+
  BEKIJK NU
 • La Roche Posay ProductPage Thermal Spring Water 300ml 3433422404403 Fr
  Een onmisbare dagelijkse verzorging voor zelfs de meest kwetsbare gevoelige huid: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en...
  THERMAAL BRONWATER
  BEKIJK NU

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer