Voor- en nadelen van de zon op een gevoelige huid

Voor de meeste mensen is de zon een universeel symbool van positieve energie én een natuurlijke boost voor het humeur. Dat klopt ook: buiten in de zon geniet je veel van de positieve effecten van zonstraling, waaronder het verminderen van stemmingswisselingen, het versterken van je botten en zelfs het behandelen van bepaalde huidcondities. Het is de vraag of vitamine D (uit zonlicht) bepaalde huidaandoeningen, waaronder een droge huid, psoriasis of eczeem, kunnen verbeteren. De meningen hierover onder onder expert zijn verdeeld. Vitamine D is gezond, maar te veel blootstelling aan de zon veroorzaakt huidveroudering.

Het zit hem dus in balans. Maar hoe bewaar je die? Voor een gevoelige huid kan de zon 365 dagen per jaar, zomer en winter, de vijand lijken. Terwijl zonlicht wel de beste bron is van vitamine D. Welke zonnebrand is daarbij het meest geschikt voor je gezicht? En welke zonnebrand is optimaal voor een gevoelige huid? Eentje die niet ongewenst uitslag door zonnebrandcrème oproept. Lees mee.

De positieve effecten van UV-stralen op de huid

Zonlicht kan negatieve, maar ook een positieve effecten hebben op het menselijk lichaam. Een beschadigde huid door de zon – zeker als je onbeschermd vol in de zon gaat liggen – ligt op de loer, waardoor je kans loopt op zonschade of zelfs huidkanker. Aan de andere kant hoeft chronische, minder intensieve blootstelling aan de zon, dat risico op melanomen niet te verhogen. Hier komt bij dat zonlicht ook een positieve rol speelt bij synthese van vitamine D, aangezien het mensenlichaam blootstelling aan UV-B straling vereist om vitamine D om te zetten.

Krijg je te weinig zonlicht? Dan kan het zijn dat je vitamine D-supplementen nodig hebt. Raadpleeg hiervoor eerst je arts. Een tekort in vitamine D is niet goed voor de gezondheid, zeker niet voor het botstelsel. Toch kampt maar liefst 50% van de wereldpopulatie met een vitamine D-tekort.

Volgens onderzoek betekent dit dat je minder tijd in de zon nodig hebt om voldoende vitamine D aan te maken. Onderzoek toont ook aan dat het lichaam het beste vitamine D kan aanmaken om circa 12 uur ’s middags. Mensen met een donkere huid hebben iets minder nodig. Hoe vaak je de zon in wil, is ook afhankelijk van hoe gevoelig je huid is voor zonlicht. Hiernaast wordt vitamine D gemaakt van cholesterol in de huid, wat betekent dat je een groot deel van de huid moet blootstellen aan zonlicht.

Sommige onderzoekers raden aan om minstens een derde van je lichaamshuid bloot te stellen aan de zon. Dit is natuurlijk wel lastiger in de wintermaanden (wanneer het zonlicht sowieso zwakker is en je hoe dan ook minder vitamine D uit zonlicht haalt) dus kun je overwegen om supplementen bij te slikken. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om je huid, zeker een gevoelige huid, goed te wapenen tegen de zon met kwalitatieve zonbescherming.

‘UVA- en UVB-stralen veroorzaken oxidatieve stress, wat leidt tot micro-ontstekingen in de huid’

De negatieve effecten van zonnestralen op de huid

Je huid staat vaker bloot aan UV-straling dan je denkt: onderweg naar het werk, tijdens je lunch achter een glazen raam en zelfs bij flink bewolkt weer. Dit heeft een hele reeks effecten op de huid:

• In eerste instantie hebben zonnestralen een opwarmend effect op de huid, wat irritatie, roodheid en ongemak kan uitlokken.
• UVA- en UVB-stralen veroorzaken ook oxidatieve stress, wat leidt tot micro-ontsteking. Hierdoor kunnen de bloedvaatjes gaan uitzetten en gaan de zenuwuiteinden pijnsignalen versturen.
• Verder droogt de zon de oppervlakkige huidlagen uit, waardoor het beschermende laagje aan het huidoppervlak aangetast raakt en de huid blootstaat aan agressies van buitenaf.
• UV-stralen en vervuilende deeltjes versterken ook elkaars oxiderende werking, waardoor je huid nog sterker lijdt onder oxidatieve stress en irritatie.
• Langdurige blootstelling aan UVA-stralen, die altijd aanwezig zijn ongeacht de weersomstandigheden, verergert op lange termijn de huidgevoeligheid en maakt de teint grauwer.

Conclusie: zonnebrandcrème is niet alleen iets voor op het strand.

‘De uitdaging voor een gevoelige huid: je huid raakt geïrriteerd door UV-stralen maar zonnebrand kan ook voor ongemak zorgen’

De effecten van de zon op de gevoelige huid

Het is helaas zo dat een gevoelige huid gevoeliger is voor zonschade, en daarom is zonnebrand voor een gevoelige huid van belang. Zonnen met mate is goed voor ons, maar een teveel aan zonnestralen kan zowel korte- als lange termijn schade opleveren.

Een gevoelige huid is bijzonder vatbaar voor zonschade omdat het een zwakkere structuur heeft en minder veerkrachtig is om externe agressies zoals de zon op te vangen. Heb je een gevoelige huid dan is dit vast een uitdaging: je huid raakt geïrriteerd door de UV-stralen van de zon maar veel soorten zonnebrand irriteren op hun beurt ook weer jouw huid. Dagelijkse UV-blootstelling is agressor nummer één voor een gevoelige huid en tast niet alleen het comfort, maar ook de gelijkmatigheid (lees: rode en ruwe plekjes) van je huid aan.

De gevoelige huid beschermen tegen de zon

Los van zonnebrandcrème voor een gevoelige gezichtshuid kun je nog meer doen om je huid te beschermen tegen UV-straling. Draag een hoed en zonnebril om het meest kwetsbare deel van je huid (je gezicht) te beschermen. Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en eet ook antioxidanten om je huid gezond te houden. Denk: blauwe bessen, bloemkool, groene thee en bladgroenten.

Beste zonnebrandcrème voor een gevoelige huid

Ten eerste wil je erop letten dat je zonnebrand een lichte, makkelijk uit te strijken textuur heeft om te vermijden dat je te veel moet wrijven. Dit kan namelijk zeker voor een gevoelige huid vervelend zijn. Kies zonnebrand voor een gevoelige huid met een hoge bescherming, minstens een breedspectrum UVA-UVB filter, SPF 30-50 plus bescherming tegen lang UVA. Ga na of je zonnecrème getest is op een gevoelige en zongevoelige en allergie gevoelige huid. Zo voorkom je ook uitslag door zonnebrandcrème.

De meest innoverende zonnebrandcrèmes op de markt voor gevoelige huidtypes bevatten antioxidanten zoals baïcaline. Hiernaast bevatten deze producten vervuilingsbestendige texturen. Voor alle zonbeschermende producten geldt: breng het regelmatig opnieuw aan om de bescherming te behouden.

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON
MEER LEZEN
placeholder ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING
MEER LEZEN