Acne / couperose met make-up camoufleren?

Is camouflage geschikt voor rode onvolkomenheden? Hoe moet een corrigerende foundation worden aangebracht? Wat houdt medische make-up in? Het antwoord van dermatologen en van La Roche-Posay.

Couperose en acne kunnen vandaag de dag doeltreffend worden behandeld. Maar na de behandeling kunnen er rode plekken en littekentjes achterblijven. Vaak willen patiënten die camoufleren, ook tijdens de behandeling. Hoe gaat men daarbij tewerk? De antwoorden van een dermatoloog.

Behoort de camouflage van acne en couperose tot jouw repertoire?

Ik gebruik wel liever het woord make-up dan camouflage. Tot enkele jaren geleden waren dermatologen niet zo'n voorstanders van het gebruik van make-up bij acne of couperose. Nu weten we echter dat het de levenskwaliteit van onze patiënten verbetert. Tegenwoordig is er medische make-up beschikbaar. Dit zijn producten die geen parfum of conserveermiddelen bevatten, niet comedogeen zijn en geen enkel gevaar voor irritatie of sensibilisatie vormen. Ik raad mijn patiënten dan ook alleen het gebruik van medische make-up aan.

Welke adviezen geef je hierbij?

Vóór de make-up moet altijd een basis worden aangebracht. Na het aanbrengen van een basis wordt een teint-correctie gebruikt die het dichtst aansluit bij de kleur van de huid. Die moet in kleine hoeveelheden worden aangebracht en zachtjes worden uitgevlakt. Om de rode kleur te neutraliseren, kan vooraf een heel klein beetje concealer worden aangebracht. Voor rood kan men een groene tint gebruiken, een complementaire kleur, maar ook een gele bij een meer gepigmenteerde huid. De groene kleur neutraliseerd de rode vlek waardoor het minder zichtbaar wordt.

Hoe bespreek je in het algemeen het onderwerp medische make-up met jouw patiënten?

Ik praat hier vaak over bij een laserbehandeling bijvoorbeeld, of bij acnelittekens. Ik stel de patiënte gerust door uit te leggen dat het gebruik van medische make up bij acne of couperouse de symptomen niet verergert. Ik laat de textuur van de producten uittesten. Ik stel ook voor om een demonstratie te doen op een rode plek. Dan zijn ze altijd verrast over het resultaat! Ik leer de patiente dan ook de basiskneepjes van medische make-up, die eenvoudig en snel kunnen worden uitgevoerd.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt).  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onzuiverheden en vettige huid en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN OVER HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

placeholder
VETTIGE, ACNEGEVOELIGE HUID REINIGEN EN VERZORGEN
MEER LEZEN
placeholder HOE BEHANDEL IK
POST-INFLAMMATOIRE
HYPERPIGMENTATIE?
MEER LEZEN