Puistjes behandelen is mogelijk

Lees het verhaal van Chantal, die met de producten van La Roche-Posay afrekende met de puistjes en huidonzuiverheden van haar dochter.

Laure (14) vertelt over haar ervaringen met acne, en hoe de dermatoloog haar heeft weten te helpen. Lees het hier en krijg goede anti-puistjes tips mee. Heel veel jonge meiden krijgen last van acne. Zo ook Laure van veertien jaar, die met La Roche-Posay graag haar verhaal deelt. De tiener had last van overmatige jeugdpuistjes, een vorm van acne die ook wel acne vulgaris wordt genoemd. Met behulp van haar dermatoloog is ze er weliswaar in geslaagd weer een zuivere huid te krijgen en haar acneprobleem onder controle te houden. Haar moeder Chantal vertelt hoe zij met het juiste behandelplan acne hebben kunnen bestrijden.

Op welke leeftijd bestaan puistjes in de puberteit?

De acne bij Chantals dochter begon in de volle puberteit: op veertienjarige leeftijd. Dit is heel gebruikelijk, want vrijwel iedereen krijgt een milde of hevige vorm van acne in de puberteit. Dit heeft ook te maken met hormonen. Spelen hormonen op latere leeftijd weer op? Bijvoorbeeld door menstruatie of de overgang, dan spreken we eveneens van hormonale acne. Ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen hebben tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar acne. In het geval van meisjes komen puistjes, mee-eters en een verhoogde talgproductie met name voor tussen het 14e en 18e levensjaar, bij jongens tussen het 16e en het 19e jaar. Opvallend, inderdaad: meisjes krijgen iets eerder te maken met hormonale acne dan jongens. Het goede nieuws: meestal verdwijnt dit type acne voor de leeftijd van 25 jaar.

Wat is de beste acne behandeling?

Dat verschilt van persoon tot persoon.Er zijn tal van disciplines en vakmensen (van dermatoloog tot schoonheidsspecialist) die zich bezighouden met de behandeling van acne. Soms wordt benzoylperoxide voorgeschreven en vaak kunnen een paar simpele lifestyle-aanpassingen (voldoende je handen wassen, van pukkeltjes afblijven, de juiste verzorging) al veel verschil maken.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die optreedt zodra talgklieren en haarzakjes verstopt raken met olie, ofwel talg, en dode huidcellen. Symptomen zijn puistjes, mee-eters en een vette glans. Acne komt vooral voor op het gezicht, de borst, bovenkant van de rug en schouders. Puistjes op de rug komen ook veel bij volwassenen voor. Dit wordt ook wel ‘bacne’ (back acne) genoemd. Acne is een goedaardige aandoening van de huid, hoewel het iemands leven kan verstoren. Zo blijkt uit onderzoek dat acne bij veel pubers en jongvolwassenen emotionele en psychosociale problemen kan geven. Schaamte, angstgevoelens, maar ook een minderwaardigheidscomplex en zelfs depressieve gevoelens. Dat was overigens tot op bepaalde hoogte ook het geval bij Laure, die een flinke deuk in haar zelfvertrouwen had gekregen door haar acne. ‘Ik geniet ervan om haar weer te zien lachen en 's morgens voor de spiegel te zien staan om zich mooi te maken!’ aldus Chantal achteraf.

Wordt een acne behandeling bij de dermatoloog vergoed?

Het verschilt per verzekering in hoeverre een behandeling tegen acne bij de dermatoloog wordt vergoed. Wel dien je hiervoor te worden doorverwezen door de huisarts, die de ernst van de zaak vaak goed kan inschatten. Huidaandoening acne kan door een huidtherapeut behandeld worden; de huid helpen opschonen, verzorgingsadvies bieden en eventueel acne-littekens te verwijderen. In sommige gevallen valt een acne behandeling onder medisch specialistische zorg. Het wordt dan vergoed uit de Basisverzekering. Anders kan het onder het eigen risico vallen. Bel vooral je verzekering voor aanvullende informatie.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid. Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt) We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.