Zon en zwanger: pas op voor een zwangerschapsmasker

Nieuw leven op komst, welkom nieuws! Wat minder fijn tijdens je zwangerschap is dat je kans loopt op een zwangerschapsmasker, ofwel vlekken die worden veroorzaakt door hormoonwisselingen tijdens de periode dat je de kleine in je buik draagt. Wat sproetjes in je gezicht zijn charmant, maar hyperpigmentatie kan storend zijn. Voor een zwangerschapsmasker wil je eigenlijk altijd een sunblock voor je gezicht bij de hand houden, want de gekleurde plekken nemen voor je het weet de overhand. Ontdek je donkere, vlekkerige, bruine, confetti-achtige plekjes op je voorhoofd, neus en wangen, bij de lip? Het is hoogstwaarschijnlijk melasma. Gelukkig kun je een zwangerschapsmasker voorkomen en tijdens je zwangerschap of nadien behandelen. Ontdek hier wat de onderliggende oorzaken zijn van melasma en welke voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de opvallende pigmentvlekken.

‘Zwangerschapsmasker, resulterend in geelbruine of bruine vlekken in het gezicht, kunnen bij zwangere vrouwen voorkomen onder invloed van hormonen’

Wat is een zwangerschapsmasker?


Melasma of choasma is een vorm van hyperpigmentatie. Deze huidaandoening komt vaak (zichtbaar) voor bij zwangere vrouwen en wordt gekarakteriseerd door geelbruine of bruine plekken, vaak in het gezicht. Omdat melasma relatief vaak verschijnt bij zwangere vrouwen, wordt het een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, maar mannen kunnen hier ook mee te maken krijgen. Bij vrouwen is het zo dat het lichaam tijdens de zwangerschap bepaalde vrouwelijke hormonen aanmaakt, die leiden tot een verhoogde melanineproductie. Als de huid dan blootgesteld wordt aan de zon, kan zich hyperpigmentatie ontwikkelen middenin het gezicht. Ja, zwangerschapsvlekken, het beruchte zwangerschapsmasker.‘Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van een zwangerschapsmasker’

Symptomen van een zwangerschapsmasker

Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van een zwangerschapsmasker. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam aanzienlijk meer vrouwelijke hormonen (oestrogenen) aan, die ook de melanineproductie bevorderen. De hyperpigmentatie komt tot uiting in bruine of grijzige vlekken, die meestal in het midden van het voorhoofd, op de kin en rond de mond verschijnen. Er vormen zich ontsierende bruine plekken met een onregelmatige vorm. Zie je ’s ochtends in de spiegel ineens een bruine vlek boven de lip, alsof het een spoor koffie betreft? Vaak begint een zwangerschapsmasker klein en spreidt het zich vervolgens uit over het hele gezicht. Of je nu een lichte of olijfkleurige huid hebt, elke vrouw kan onder invloed van hormonen te maken krijgen met een zwangerschapsmasker.
Bescherm jezelf dus goed tegen de zon. Het is knap lastig om zo’n zwangerschapsmasker weg te krijgen als het zich eenmaal heeft gevormd. Hier zijn geen wondermiddeltjes voor. Het is wel zo dat deze na de bevalling langzaam vervaagt. Beste remedie: wees voorzichtig met de zon! Vooral als je nog een babymoon in het verschiet hebt, ofwel een zonvakantie voor de komst van je kind. Met onderstaande zontips vermijd je dit vervelende verschijnsel.‘Vooral in de zomer komen vlekken door zwangerschap voor, omdat je vaker bent blootgesteld aan licht en hitte, die de conditie verergeren’

Oorzaken van vlekken tijdens de zwangerschap

De dermatoloog zal je vertellen dat een zwangerschapsmasker op de eerste plaats wordt veroorzaakt door hormonen. In combinatie met UVA-stralen heb je een gevaarlijke combinatie te pakken, als het op een zwangerschapsmasker aankomt. Vooral in de zomer komen vlekken door zwangerschap meer voor, omdat je vaker bent blootgesteld aan licht en hitte die de conditie kunnen verergeren. Hormonen stimuleren de productie van melanocyten, de cellen verantwoordelijk voor het produceren van pigment, en natuurlijk licht stimuleert die cellen om buitensporig pigment aan te maken. Natuurlijk reageert niet elke huid op dezelfde manier, maar let vooral op in de eerste maanden van je zwangerschap.
Blootstelling aan de zon verhoogt de kans op een zwangerschapsmasker aanzienlijk. Vol in de zon op één heldere, mooie dag kan al voldoende zijn om overmatige melanineproductie aan te wakkeren en de vorming van chloasma te veroorzaken. Natuurlijk hoef je niet het hele lente- en zomerseizoen angstvallig binnen te blijven! Zorg simpelweg dat je sunblock op het gezicht smeert en oplet wanneer de zon op zijn hoogst staat, tussen 11 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags. Nog een tip van de dermatoloog: maak een wandeling, want dit is uitstekend voor de bloedsomloop. Vergeet eenmaal terug thuis niet ook met zonnebescherming in de weer te gaan. Hieronder enkele adviezen om een zwangerschapsmasker te vermijden.

Een zwangerschapsmasker voorkomen

Sunblock is een van je beste wapens tegen een zwangerschapsmasker. Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw. Hiernaast is het belangrijk om gedurende de dag bij te smeren. Liefst royaal, om de twee uur. Houd buiten deze leidraad aan:

• Draag een hoofddeksel, zoals een petje of hoedje;
• Bescherm je huid altijd met sunblock;
• Breng de zonnebescherming om de twee uur opnieuw aan;
• Breng 's avonds thuis een preventieve crème tegen pigmentvlekken aan.

 

‘In principe verdwijnt een zwangerschapsmasker binnen zes maanden na de bevalling, maar zachtjes exfoliëren kan dit proces versnellen’

Een zwangerschapsmasker behandelen

De vlekken verdwijnen in principe een zestal maanden na de bevalling. Let wel, de kans op recidief (terugkerend maskertje) bij een volgende zwangerschap is groot. Daarom is het beter om de vorming van een zwangerschapsmasker in eerste instantie vooral te voorkomen! In zeldzame gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker helemaal niet meer. Raadpleeg in dit geval een dermatoloog. Je hoeft melasma trouwens niet onbehandeld te laten totdat je een kind hebt gekregen. Je kunt die vlekken verminderen en tegengaan met milde peelings, lichttherapie en microdermabrasie tijdens de zwangere periode.
Na de bevalling kun je, in samenspraak met je huidarts of facialist, een intensievere peeling proberen. Exfoliëren met AHA kan de intensiteit van de vlekken verminderen door de omloop van huidcellen te versnellen, waardoor ongewenst pigment sneller verdwijnt. Een reiniger met melkzuur kan ook helpen om je zwangerschapsmaker in het gezicht te behandelen. Melkzuur is mild genoeg voor de meeste huidtypen, dus het zal je huid niet strippen of uitdrogen. Vitamine C is tot slot een geweldige antioxidant, waarmee je pigmentvlekken vermindert en de huid egaler wordt. Denk aan La Roche-Posays puur vitamine C-10 serum.

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON
MEER LEZEN
placeholder ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING
MEER LEZEN