Acne symptomen, oorzaken en behandeling

Last van je huid door acne? Lees alles over acne symptomen, oorzaken en een juiste behandeling van acne en acne littekens.

Wat zijn de oorzaken en symptomen van acne? En hoe behandelt u acne bij een gevoelige huid en voorkomt u acne littekens? Onze experts leggen het u uit.

Symptomen

Wat zijn de symptomen van acne? Acne komt voornamelijk voor bij jongens en meisjes in de puberteit, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. De symptomen van acne blijven bij jong en oud hetzelfde. Zo kan acne worden herkend aan pukkeltjes die vooral in het gezicht, op de rug en op de borst voorkomen in de vorm van rode en witte pukkels, puisten, cysten of zwarte mee-eters. Ook abcessen kunnen een symptoom zijn van acne.

Acne Puistjes ontstaan allereerst door een verhoogde talgproductie, waarmee een glimmende huid gepaard gaat. Daarnaast gaan huidcellen zich opstapelen waardoor het teveel aan talg in de porie opgesloten blijft en mee-eters of cystes veroorzaakt. Deze afgesloten porie is een perfecte groeihaard voor bacteriën. De bacteriën zorgen voor ontsteking en irritatie in de huid en er ontstaat een rode puist (met een wit kopje).

Oorzaken

Waardoor wordt acne veroorzaakt? Er zijn verschillende factoren die leiden tot de vorming van acne, mee-eters, puistjes en uiteindelijk acne littekens. Vooral hormonale veranderingen veroorzaakt door bijvoorbeeld puberteit, premenstrueel syndroom en zwangerschap spelen een rol bij het ontstaan van acne. Maar acne kan ook veroorzaakt worden door stress en vermoeidheid. Stress en vermoeidheid leidt tot een overproductie van talg, verminderde afschilfering van de huid en nesteling van bacteriën.

Behandelen

Wat kun je doen tegen acne? Om acne te overwinnen is het belangrijk om producten te gebruiken die geschikt zijn voor jouw type vette huid. Naast een reinigingsproduct is ook een verzorging de basis om jouw acne huid te verzorgen en littekens te voorkomen.

  • Reinig de huid goed met een zacht product dat ontwikkeld is voor de vette huid, dit wil zeggen, een product dat helpt de talgproductie te remmen en ervoor zorgt dat je verzorging intens kan inwerken.
  • Breng elke dag een dagcrème aan die geschikt is voor gebruik bij acne. Dit is van groot belang om de acne behandeling te laten slagen.
  • Gebruik geen vette make-up die de poriën verder verstoppen. Kies voor een niet-comedogene variant om je imperfecties te camoufleren.
  • Deze zogenaamde medische make-up is speciaal ontwikkeld voor gebruik op een huid met acne en zorgt ervoor dat het niet erger wordt.
  • In tegenstelling tot wat men vaak denkt is de zon (UV-straling) slecht voor acne: bescherm de huid dus goed, met een aanvullende zonbescherming met een lichte textuur.
  • Knijp puistjes niet uit om acne littekens te voorkomen.

Naast deze maatregelen kan uw arts of dermatoloog ook bepaalde geneesmiddelen tegen acne voorschrijven. Aarzel niet dit te bespreken.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter vermijden!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt).  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onzuiverheden en vettige huid en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN OVER HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE

placeholder
VETTIGE, ACNEGEVOELIGE HUID REINIGEN EN VERZORGEN
MEER LEZEN
placeholder WAT TE DOEN TEGEN
ACNELITTEKENS EN RODE OF BRUINE VLEKKEN
MEER LEZEN