Wat is een vitamine C serum?

Article Read Duration 5 min lezen

Vitamine C is een belangrijke voedingsstof die door het lichaam wordt ingezet om bloedvaten, kraakbeen, spieren en collageen te vormen. Het wordt in veel voedingsmiddelen aangetroffen en het kan ook als supplement worden ingenomen. Vitamine C kan ook in de vorm van een serum (of crème) direct op de huid worden aangebracht. Je kunt kiezen voor verschillende soorten vitamine C serums waaronder ook een vitamine C hyaluronzuur serum (in de mix met de hydraterende stof hyaluronzuur) of een vitamine C oogserum. Het beste vitamine C serum is ook afhankelijk van de formulering. Lees er hier alles over.

Wat doet een vitamine C serum met je gezicht?

Vitamine C is een antioxidant en wanneer het is verwerkt in een vitamine C serum kan het tal van voordelen hebben voor de huid op je gezicht of decolleté. Dit anti-aging ingrediënt wordt aangeraden door dermatologen vanwege de merkbare verhelderende, beschermende en verstevigende eigenschappen. Hiernaast heeft vitamine C in een serum het vermogen om de collageenproductie te stimuleren, waardoor de huid voller en steviger lijkt.

Vitamine C is een belangrijk ingrediënt in huidverzorging om de volgende reden: wanneer ultraviolet licht je huid binnendringt, veroorzaakt dit blijvende schade door een teveel aan vrije radicalen te produceren. Vitamine C kan die schade voorkomen door de vrije radicalen die zich vormen tegen te gaan. Hiernaast remt het een sleutelenzym in de melanineproductie, dus het kan ook pigmentatie zoals donkere vlekken verbeteren. Vitamine C serums zorgen daarom voor een meer stralende teint en een gladdere huidtextuur na verloop van tijd.

Wanneer en hoe gebruik je een vitamine C serum?

Het wordt aanbevolen om je vitamine C in de vorm van een serum op de huid (in plaats van crème) aan te brengen, omdat een vitamine C serum doorgaans de hoogste concentratie aan actieve ingrediënten bevat. Een vitamine C serum kan dagelijks worden gebruikt. Sterker nog, dat is de beste optie. Een vitamine C serum kan tekenen van veroudering veroorzaakt door de zon helpen vertragen of tegengaan. Er is weliswaar één voorwaarde: het moet aanwezig zijn in de diepere lagen van je huid zodat het dit belangrijk werk kan doen. Dagelijks een vitamine C serum aanbrengen, helpt hierbij op de lange termijn.

Deze extra beschermingslaag kan helpen de slijtage van de huid te verminderen en tekenen van veroudering en verkleuring te voorkomen. Aangezien een effectief vitamine C serum het vermogen heeft om huidcellen te beschermen tegen UV-stralen biedt het maximaal voordeel als je het 's ochtends aanbrengt. Daarbij helpt vrije radicalen te neutraliseren terwijl een product met SPF ervoor zorgt dat er niet nog meer vrije radicalen vrijkomen die zelfs vitamine C niet meer kan ‘compenseren’. Breng een vitamine C serum aan na het reinigen van de huid en voor een crème of zonnebrandcrème met SPF (wat ook zeker wordt aanbevolen voor dagelijks gebruik om de huid gezond te houden). La Roche-Posay heeft het Pure Vitamine C serum met l-ascorbinezuur in een percentage van 10%. De vitamine C in dit krachtige serum verbetert de uitstraling en textuur van de huid en vermindert rimpels en fijne lijntjes. Hiernaast bevat dit vitamine C serum ook thermaal bronwater voor een verzachtend effect en salicylzuur. Het salicylzuur in deze formulering exfolieert het huidoppervlak en verwijdert dode huidcellen.

Waar moet je op letten bij vitamine C serum?

Er zijn verschillende soorten vitamine C die in de formulering van een serum verwerkt kunnen zijn. Een optimale vorm van vitamine C is L-ascorbinezuur. Dit is een pure vorm van vitamine C. L-ascorbinezuur dringt dieper door in de huid dan andere vormen, waardoor het de huidlagen beter kan bereiken.

Een andere populaire vorm van vitamine C is Tetrahexyldecylascorbaat, dat doorgaans stabieler is dan zijn tegenhangers. Verder kun je op zoek gaan naar serums die 10% tot 20% vitamine C bevatten. Minder dan 10% is niet zo effectief en meer dan 20% veroorzaakt meer huidirritatie.

Andere ingrediënten kunnen de werkzaamheid van vitamine C vergroten. Zo kan vitamine E vitamine C stabiliseren voor maximale huidbescherming terwijl ferulinezuur helpt de pH-waarde van vitamine C te verlagen, zodat je huid de vitamines gemakkelijk kan gebruiken. Hiernaast is de verpakking van een vitamine C serum ook heel belangrijk. Vitamine C staat erom bekend onstabiel te zijn, dus het kan oxideren onder invloed van licht en warmte. Zoek naar donkergetinte glazen flesjes die luchtdicht zijn, omdat lucht ervoor zorgt dat vitamine C wordt afgebroken.