De belangrijkste vitamines
in huidverzorging uitgelegd

Article Read Duration 5 min lezen

Vitaminen zitten niet alleen in gezonde voeding (zoals sinaasappels en selderij) maar ze worden in het laboratorium ook verwerkt in huidverzorging, van crèmes tot serums. De meest doeltreffende formules bevatten vandaag de dag wel één of meerdere vitamines die goed zijn voor de huid. Zo heeft La Roche-Posay een puur vitamine C-serum om de huid te laten stralen en een nieuw Retinol (vitamine) B3 Serum, een anti-rimpelserum die de huid ook egaliseert. Minder bekend is vitamine K, maar ook deze heeft net zoals veel andere vitaminen belangrijke antioxiderende eigenschappen. In dit artikel lichten we de meest populaire en effectieve vitaminen in verzorging toe.

Vitamine A

Vitamine A staat binnen huidverzorging ook wel bekend als retinoïde ofwel retinol. Er zijn verschillende vormen van retinol, van mild tot zeer krachtig. Vitamine A stimuleert cellen om zich op een bepaalde manier te gedragen. Met een snellere celomloop en daardoor vernieuwing van de huid. De algehele elasticiteit en balans van de huid wordt hierdoor verbeterd. Door fibroblasten te stimuleren, stimuleert vitamine A bovendien de productie van collageen en elastine. Vitamine A bevordert de stralendheid van de huid, en vermindert zichtbare tekenen van huidveroudering zoals grote poriën, fijne lijntjes en pigmentvlekken. Vanwege de zelf-vernieuwende functie wordt vitamine A ingezet bij de behandeling van acne, een vette huid en seborroïsch eczeem. Het helpt ook om het uiterlijk van pigmentvlekken te verbeteren dankzij het vermogen om de werking van tyrosinase (een enzym dat melanine aanmaakt) uit te balanceren.

Vitamine B3

Vitamine B3 wordt ook wel niacinamide genoemd. Dit is een in wateroplosbare vitamine en het wordt op verschillende manieren in ons lichaam gebruikt. Het helpt het geheugen te stimuleren, calcium vast te houden en het spijsverteringsstelsel te verbeteren. En dat zijn nog maar een paar functies die vitamine B3 in ons lichaam uitoefent. Niacinamide is een actief middel dat wordt aangetroffen in crèmes en serums. Het bijzondere aan vitamine B3 is dat het geschikt is voor uiteenlopende huidtypes en huidproblemen. Het heeft anti-aging en verzachtende eigenschappen. Hiernaast kan het de huid helpen kalmeren. Het is effectief voor het behandelen van post-acnelittekens. Niacinamide werkt met de natuurlijke stoffen in je huid om onder meer vergrote, grove poriën te minimaliseren, een ongelijkmatige teint en een doffe uitstraling te verminderen. Het helpt ook voorkomen dat vuil de poriën verstopt. Vitamine B3 helpt hiernaast het huidoppervlak te herstellen en beschermt tegen transepidermaal vochtverlies door de ceramideproductie te ondersteunen. Niacinamide is een sterke antioxidant. In combinatie met vitamine C kan het helpen de teint te egaliseren en donkere vlekken te verminderen voor een stralende huid.

Vitamine B5

Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd. Het voorkomt waterverlies en helpt vocht vast te houden. Hierdoor helpt het uitdroging, schilfering en jeuk (door een droge huid) voorkomen. Bovendien beschermt deze vitamine de huid tegen roodheid, veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Het stimuleert de productie van glutathion, een krachtige antioxidant die schade door vrije radicalen bestrijdt. Let wel, naast vitamine B5 heb je ook altijd een breedspectrum SPF nodig.

Vitamine C

Vitamine C is ook een alleskunner. Het is namelijk fotobeschermend; vitamine C kan worden ingezet om de huidbarrière tegen beschadiging door de zon te beschermen. Het is een krachtige antioxidant, helpt schade door vrije radicalen te bestrijden en pakt tekenen van vroegtijdige veroudering zoals pigmentvlekken en fijne lijntjes aan. De stabiele vorm van vitamine C is L-ascorbinezuur. Vitamine C helpt oxidatieve stress te verminderen en pigmentvlekken oplichten.

Vitamine E

Net zoals vitamine C is ook vitamine E een antioxidant. Het is in vet oplosbaar. Alfa-tocoferol is de meest actieve vorm. Vitamine E helpt de huid te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen die ontstaan na blootstelling aan UV-straling. Het helpt bij de biosynthese van collageen en elastine, waardoor het helpt bij de opbouw van de huid en een jeugdige uitstraling.

Vitamine K

Vitamine K is te vinden in veel verschillende topische crèmes voor de huid. Het wordt door huidspecialisten weleens aanbevolen om te gebruiken na bijvoorbeeld een laserbehandeling, omdat het de huid zou kunnen ondersteunen bij het herstel. Hiernaast wordt het gebruikt in crèmes tegen onder meer roodheid, donkere kringen en voor een verbeterde elasticiteit.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.