Zo kun je
collageen in de huid
stimuleren

Article Read Duration 6 min lezen

Het is niet voor niets dat er veel over collageen wordt gesproken als we het hebben over anti-aging. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Het is de belangrijkste bouwsteen van pezen en gewrichtsbanden tot botten, spieren én de huid. Zie het als de ‘lijm’ die alles vasthoudt. Bovendien is dit natuurlijke eiwit, collageen, verantwoordelijk voor de kracht en elasticiteit van je huid. Hierdoor ziet deze er vol, stevig en jeugdig uit. Collageen ondersteunt ook de celvernieuwing waardoor dode huidcellen worden verwijderd. Hierdoor ziet je gezicht er veel stralender uit. Kortom, collageen is belangrijk voor een gezond ogende huid en daarom wil je op de collageen in je huid letten – ongeacht je leeftijd. In dit artikel vertellen we je waarom je collageen verliest en wat je hieraan kunt doen.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat dient als een van de belangrijkste bouwstenen voor je botten, huid, haar, spieren, pezen en ligamenten. Collageen is niet alleen een stof die in ons lichaam wordt gemaakt, maar het kan ook afkomstig zijn van planten en dieren. Het is beschikbaar in smeerbare vorm, en in het verleden was het ook een populaire injectable. Collageen wordt aangetroffen in crèmes (ook wel collageencrèmes genoemd), maar het is niet wetenschappelijk bevestigd dat deze ook daadwerkelijk werken op collageen in de huid. Andere ingrediënten, zoals retinol, hebben wel bewezen effect op het collageen in onze huid.

Wat doet collageen?

Collageen zorgt ervoor dat onze huid niet verslapt en geeft ons die volle, jeugdige uitstraling. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat de huid stevig en veerkrachtig blijft. Wat collageen precies doet in de huid: in de dermis, ofwel de middelste laag van onze huid, helpt collageen bij het vormen van een vezelig netwerk van cellen. Deze worden ook wel fibroblasten genoemd. Het is een netwerk van cellen waarop nieuwe cellen kunnen groeien. Collageen speelt hiernaast een rol bij het vervangen en herstellen van dode huidcellen. Sommige soorten collageen fungeren als beschermende omhulsels voor gevoelige organen in het lichaam, zoals de nieren. Daarom heeft collageen een belangrijke rol in het lichaam.

Waarom verliezen we collageen in de huid?

Naarmate we ouder worden, vermindert het collageengehalte in ons lichaam. De productie van collageen neemt met ongeveer 1% per jaar af vanaf het moment dat je volwassen wordt, zo begin twintig, volgens onderzoek. Dit draagt bij aan verslapping van de huid en het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes. Bovendien delen de cellen in de huid zich langzamer naarmate we ouder worden, waardoor de epidermis (de bovenste laag van je huid) dunner wordt en vocht verliest. Bovendien kunnen bepaalde leefstijlfactoren zoals blootstelling aan schadelijke UV-straling, roken, stress en vervuiling ook bijdragen aan een snellere afbraak van collageen. Zelfs het voedsel dat je dagelijks binnenkrijgt, kan een enorme impact hebben op de gezondheid van je huid.

Hoe het collageen in je huid behouden en stimuleren?

Bestaand collageen kan beschermd worden en de productie van collageen in de huid zelfs gestimuleerd. De tips voor meer collageen in de huid delen wij hieronder.

 

Draag elke dag zonnebrandcrème

De zon is een van de voornaamste redenen waarom je huid veroudert. Mede omdat UV-straling de afbraak van collageenvezels kan versnellen. Dit kan leiden tot de vorming van fijne lijntjes en rimpels. Draag dagelijks een zonnebrandcrème met minstens SPF 30 om de huid te helpen beschermen tegen beschadiging door UV-licht. Probeer bijvoorbeeld Anthelios Ultra Crème SPF 50+ van La Roche-Posay.

 

Collageen, peptiden en vitamine C

Er zijn peptidencrèmes en -serums waarvan wordt gedacht dat ze collageen en elastine in de huid kunnen stimuleren en de stevigheid, teint en veerkracht van de huid kunnen verbeteren. Er bestaan ook Collageen Peptiden in supplementvorm. Ook een vochtinbrengende crème met vitamine C kan verschil maken. Vitamine C en andere antioxidanten kunnen beschermen tegen oxidatieve schade door vrije radicalen, een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de afbraak van collageen. Pure Vitamin C10 Serum van La Roche-Posay helpt bij het zichtbaar verminderen van rimpels en fijne lijntjes en doet de huid stralen.

 

Smeer met retinol

Van actuele retinol en retinoïden is ook bewezen dat ze tekenen van huidveroudering zichtbaar verminderen. Dit komt omdat ze de productie van collageen helpen stimuleren, volgens onderzoek. Ben je zwanger of heb je een overgevoelige huid dan kunnen nieuwere retinol-alternatieven zoals bakuchiol een veiligere en effectieve optie zijn. Bovendien helpen retinoïden de natuurlijke celvernieuwing stimuleren. Het helpt de teint en textuur verbeteren en het kan zelfs de zichtbare grootte van je poriën helpen verkleinen. Het wordt meestal aanbevolen retinol ‘s nachts te gebruiken voor het beste resultaat. La Roche-Posay heeft een Retinol Vitamine B3 Serum.

 

Hydrateer de huid goed

Hydratatie speelt een grote rol bij de productie en opbouw van collageen. Is de huid niet goed gehydrateerd, dan is deze droog en kan het collageen zichzelf niet herstellen. Ook heeft je lichaam vitamine C nodig om collageen aan te maken. Bedenk hierbij dat vocht een transportmiddel is in de huid. Zonder voldoende vocht in de huid sterven stoffen zoals collageen en elastine af. Het is zaak dat er voldoende voedingstoffen worden aangevoerd.

 

Probeer een behandeling via de huidspecialist

Chemische peelings en lasers kunnen ook op collageen werken. Ook op energie gebaseerde apparaten met radiofrequentie en echografie kunnen helpen bij het regenereren van collageen in de huid. Zelfs microneedling en injecties met bloedplaatjesrijk plasma kunnen de vorming van collageen in de huid bevorderen. Raadpleeg hiervoor eerst een specialist.

 

WAAR
OF ONWAAR

did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 pati├źnten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergie├źn.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID