Vitamine C en een gevoelige huid: alles wat je moet weten

Article Read Duration 5 min lezen

Alle formules van La Roche-Posay worden getest om te zien of ze ook geschikt zijn voor een gevoelige huid. Het pure vitamine C serum van La Roche-Posay is zelfs speciaal geformuleerd voor een gevoelige huid. Voor iemand met een gevoelige huid is het wel aan te raden om het gebruik van vitamine C op te bouwen. Niet elke dag met een vitamine C-product zoals een serum smeren, maar eerst eens om de dag zodat de huid eraan kan wennen. Hiernaast is het slim om te kijken naar welk type vitamine C je gebruikt. Elk type vitamine C (pure vitamine C of een derivaat) verschilt in effectiviteit. Tegelijkertijd kan een hogere concentratie sneller reacties oproepen bij een gevoelige huid. Ook is het heel belangrijk om bij vitamine C altijd een zonnebrandcrème te smeren met minstens SPF 30.

Wat is vitamine C en wat doet het voor de huid?

Vitamine C is van nature aanwezig in ons lichaam. In onze jonge jaren zijn de vitamine C-waardes in de buitenste twee lagen van de huid (epidermis en dermis) optimaal voor een gezonde huid, maar dit neemt af naarmate we ouder worden. Onbeschermde blootstelling aan de zon (UV-schade) en vervuiling kan dit proces versnellen. Vitamine C is een in water-oplosbare antioxidant en belangrijk voor een gezond uitziende huid. Naast vitamine C eten, kun je vitamine C ook op de huid smeren. Met doeltreffende vitamine C huidverzorging geschikt voor elk huidtype.

Waarom kan een gevoelige gezichtshuid reageren op vitamine C serums?

Dat heeft te maken met de pH-waarde van de formule, de pH-waarde van de huid en de relatie tussen de twee. De vorm vitamine C is het meest actief en doeltreffend voor het gezicht, maar daarom soms ook minder geschikt voor mensen met een reactieve huid bij gebruik van L-ascorbinezuur. Dit is pure vitamine C. Om ervoor te zorgen dat deze vitamine C stabiel is in water, dient het te worden geformuleerd bij een zeer lage pH. Deze extreem zure pH biedt maximale stabiliteit van de formule, maar beperkte verdraagzaamheid voor de huid. Het voordeel is dat de vitamine C extra exfoliërend werkt maar ook de barrièrefunctie wat kan afzwakken. Dit kan de reden zijn waarom veel gevoelige huidtypes wat kunnen afschilferen, rood worden en andere bijwerkingen ervaren met deze vitamine C-pH-combinatie. Het vitamine C-serum van La Roche-Posay bevat pure vitamine C voor het gezicht. Een zo krachtig mogelijke vitamine C (met zure pH-waarde) is dus niet voor iedereen de beste keuze. Het lijkt een beetje op een wiskundige vergelijking: hoe krachtiger de vorm van vitamine C des te sneller je er resultaat mee boekt. Maar ook des te sneller het gevoeligheden kan opwekken. Andere factoren of ingrediënten die in eerste instantie gunstig lijken, kunnen dat effect ook versterken. Producten met een hoger percentage vitamine C kunnen sneller reacties uitlokken van de huid. Producten die worden gecombineerd met andere zuren, zoals alfahydroxyzuur, kunnen soms ook net iets te actief en daardoor te hard zijn voor een gevoelig huidtype. Met een hoger percentage kun je prachtige resultaten boeken (zoals minder pigmentvlekken) bij een normale huid, maar het is simpelweg niet geschikt voor elk huidtype.

Hoe voorkomen dat je huid niet goed reageert op vitamine C?

Het kan nooit kwaad om een vitamine C-product voorzichtig in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Houd in je achterhoofd dat het een krachtig, actief ingrediënt is. Het is mogelijk om te beginnen met een lagere concentratie vitamine C en langzaam op te bouwen naar een hogere concentratie. Vaak wordt mensen met een gevoelige huid aanbevolen om te beginnen met een serum met een concentratie van zo 10 procent. La Roche-Posays pure vitamine C serum bevat dan wel het krachtige L-ascorbinezuur, maar met een dosering van 10%. Na verloop van tijd zou je deze concentratie kunnen verhogen naar 15 tot 20 procent naarmate je huid eraan went. Al kun je met een percentage van 10% al mooi resultaat boeken, dus wellicht is dit niet eens nodig voor een gevoelige huid. Vooral bij een gevoelige huid is het belangrijk om bij het introduceren van een nieuw huidverzorgingsproduct langzaam te beginnen. Wellicht zelfs met een patch-test (op je pols of hals) twee tot drie keer per week voordat je het product op je gezicht aanbrengt. Als L-ascorbinezuur niet werkt met jouw huid dan is het een idee om over te stappen op een derivaat, een afgeleide van vitamine C. Dit kan natriumascorbylfosfaat, tetrahexyldecylascorbaat of magnesiumascorbylfosfaat zijn, meestal geschikt voor een gevoelige huid. Vitamine C heeft volgens onderzoek collageen-verhogende voordelen. Collageen is een belangrijk bouwblokje in de huid waardoor deze stevig en veerkrachtig blijft, maar neemt in hoeveelheid af na ons vijfentwintigste levensjaar.

Waarom is mijn huid gevoelig voor irritatie?

Niet iedereen heeft een gevoelige huid en zal dezelfde reacties op de huid ervaren bij actieve ingrediënten zoals vitamine C maar bijvoorbeeld ook salicylzuur. Er zijn drie mogelijke redenen waarom de huid minder goed op vitamine C kan reageren: een zwakke huidbarrière, een huid die niet kan omgaan met veranderingen in het pH-niveau of een huid die er niet toe in staat is om zich aan te passen aan een veranderend pH-niveau. Daarom is het vitamine C-serum van La Roche-Posay ook geformuleerd op basis van een fysiologisch pH. Mensen met een gevoelige huid hebben vaker last van een verzwakte huidbarrière, waardoor agressors van buitenaf sneller in de huid kunnen doordringen en daar vrij spel hebben. Als je merkt dat je huid van slag raakt door iets in je huidverzorgingsroutine dan kun je het beste een gecertificeerde dermatoloog raadplegen om te onderzoeken waar dit nu precies door komt. Op die manier kom je erachter welke actieve ingrediënten (waaronder vitamine C) je wel en niet kunt smeren en onder welke voorwaarden.

 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.