Waar is ascorbinezuur goed voor?

Article Read Duration 10 min lezen

Ascorbinezuur is in feite hetzelfde als vitamine C. L-ascorbinezuur wordt gezien als de ‘gouden standaard’ binnen de verschillende soorten vitamine C die voor huidverzorging worden gebruikt. Hoewel alle soorten vitamine C voordelen bieden voor de huid. L-ascorbinezuur wordt goed verdragen door de huid, dus je zou niet kunnen zeggen dat het slecht of schadelijk is. De kans op bijwerkingen (zoals bijvoorbeeld bij retinol waaraan de huid moet wennen) is vrijwel nihil. In dit artikel lees je alles over ascorbinezuur en waarom het zo’n mooi ingrediënt is om dagelijks te gebruiken voor een stralende, gezond ogende huid.

Wat is ascorbinezuur?

Ascorbinezuur is in feite de chemische naam voor vitamine C – beide namen verwijzen naar dezelfde verbinding in de chemie. Ascorbinezuur (vitamine C) is een essentiële voedingsstof die in veel fruit en groenten voorkomt en belangrijk is voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder het immuunsysteem, de vorming van collageen en de opname van ijzer. Het wordt ook vaak als supplement gebruikt om tekorten aan vitamine C aan te vullen. De verschillende namen voor en typen vitamine C zijn:


Ascorbinezuur (zoals genoemd)

Dit is de meest bekende en gebruikte vorm van vitamine C in huidverzorging waaronder serums en crèmes. Het is een wateroplosbare vitamine en de natuurlijke vorm die in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het kan ook als poeder ofwel supplement worden ingenomen.


Natriumascorbaat

Dit is een zoutvorm van vitamine C die vaak wordt gebruikt in voedingssupplementen. Je vindt het ook in sommige voedingsmiddelen en drankjes vanwege de betere oplosbaarheid in water dan ascorbinezuur.


Calciumascorbaat

Dit is een andere zoutvorm van vitamine C, waarbij ascorbinezuur wordt gebonden aan calcium. Het wordt ook vaak gebruikt in voedingssupplementen.


Ester-C

Ester-C is een handelsnaam voor een gepatenteerde vorm van vitamine C waarbij ascorbinezuur wordt gebonden aan calciumascorbaat en andere metabolieten. Het wordt beweerd dat deze vorm van vitamine C beter wordt opgenomen en langer in het lichaam blijft dan gewone ascorbinezuur.

Hoewel deze verschillende vormen van vitamine C enigszins kunnen variëren in eigenschappen kunnen ze allemaal als bronnen van vitamine C dienen en vergelijkbare gezondheidsvoordelen bieden.

Is ascorbinezuur hetzelfde als vitamine C?

Ascorbinezuur ís – zoals hiervoor al aangegeven – vitamine C, een belangrijk huidverzorgingsingrediënt. Wordt ascorbinezuur in huidverzorging toegepast, dan spreken we van l-ascorbinezuur. Er zijn namelijk verschillende typen vitamine C die je in huidverzorging kunt terugvinden. Deze vormen zijn:


L-ascorbinezuur (zoals genoemd)

Een zeer krachtige en effectieve vorm van vitamine C voor de huid. L-ascorbinezuur bevat antioxiderende eigenschappen en helpt bij het verminderen van huidveroudering, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van hyperpigmentatie. L-ascorbinezuur kan weliswaar enigszins instabiel zijn en het kan in sommige gevallen huidirritatie veroorzaken.


Ascorbyl Palmitate

Een vetoplosbare vorm van vitamine C. Het wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de stabiliteit en het vermogen om diep in de huid door te dringen. Ascorbyl palmitate heeft ook antioxiderende eigenschappen en het ingrediënt kan helpen bij het stimuleren van de collageenproductie en het verminderen van schade door vrije radicalen.


Magnesiumascorbylfosfaat

Deze vorm van vitamine C is stabiel en wordt goed verdragen door de huid. Het heeft vergelijkbare voordelen als andere vormen van vitamine C, zoals het verminderen van hyperpigmentatie en het stimuleren van de collageenproductie.


Tetrahexyldecyl Ascorbate

Dit is een stabiele en vetoplosbare vorm van vitamine C. Het kan diep in de huid doordringen en de stof heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Tetrahexyldecyl ascorbaat wordt vaak gebruikt in anti-aging producten.

Wat doet ascorbinezuur?

Ascorbinezuur is een essentiële voedingsstof die in veel fruit en groenten voorkomt. Het is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder het immuunsysteem, de vorming van collageen en de opname van ijzer. Het wordt ook vaak als supplement gebruikt om tekorten aan vitamine C aan te vullen.

Voordelen van ascorbinezuur voor de huid

Vitamine C wordt gezien als een van de beste anti-aging ingrediënten, waar ieders huid – ongeacht welk huidtype – baat bij heeft. L-ascorbinezuur is daarbij een vorm die wordt gezien als zeer kwalitatief. Vitamine C in bijvoorbeeld een serum is goed voor de huid wegens de volgende redenen:


Vitamine C voorkomt schade door een overschot aan vrije radicalen

Als antioxidant voorkomt vitamine C schade door vrije radicalen die vroegtijdige tekenen van veroudering veroorzaken. Dit ingrediënt in een serum kan ook het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes verminderen.


Vitamine C bevordert de productie van collageen

Vitamine C ondersteunt de productie van collageen, het bouwsteentje dat de huid stevig houdt. Collageen geeft onze huid ondersteuning en structuur. De hoeveelheid collageen loopt alleen terug naarmate we ouder worden en daardoor kunnen we fijne lijntjes, rimpels en een hangende huid gaan zien.


Vitamine C vermindert verkleuring

Donkere vlekken en verkleuring worden veroorzaakt door de productie van melanine. Vitamine C verhindert de aanmaak van dit pigment.

La Roche-Posay heeft een aantal producten die pure vitamine C, ofwel l-ascorbinezuur, die een percentage van 10% bevatten. Dit is een hoog percentage maar niet zo hoog dat het de huid mogelijk kan irriteren. La Roche-Posay’s Pure Vitamine C Serum is doeltreffend en ook geschikt voor een gevoelige huid.